• Informacje na temat:

    jak zamrozić kalafior

Przepisy na temat: jak zamrozić kalafior
  • Sierpień pod znakiem papryki, kapusty i kalafiora

    Choć lato w pełni, a sezon urlopowy trwa, warto już teraz zadbać o wzmocnienie swojej odporności. Szczególnie, gdy dostępne są świeże i naturalne źródła witaminy C, takie jak papryka, kalafior czy kapusta. Są nie tylko bogate w składniki mineralne i odżywcze, ale też dzięki niewielkiej zawartości kalorii pomogą zachować szczupłą sylwetkę.

  • Mamy nadmiar drożdży możemy je zamrozić.

  • Jak gotować dla smyka?

    ...​Przyrządzanie zdrowych posiłków dla dzieci to nie lada sztuka. Nasz ekspert podpowiada, jak je przygotowywać, by nie traciły wartościowych składników.

  • Kalafior z wody, jest mdły jak dla mnie a wystarczy parę przypraw i jest świetny.

  • Zachowaj świeżość

    Na górze czy na dole? Tylko kilka dni czy kilka tygodni? Sprawdź, na których półkach lodówki i jak długo możesz trzymać przysmaki dla smyka, by nadal były pyszne i zdrowe.

  • Kalafior w najlepszym dla mnie wydaniu, przypomina mi smaki z dzieciństwa. O chrupiącej skórce i delikatnym miękkim, ale chrupki miąższu w środku. Nie ma dla mnie nic prostszego i lepszego na szybki letni obiad, a do tego młode ziemniaczki z koperkiem.

  • Gotujemy pierwszą zupkę

    Chciałabyś ją sama przygotować, ale nie jesteś pewna, czy potrafisz? Podpowiemy ci, jak to zrobić. Taki ciepły i zdrowy posiłek na pewno posmakuje twojemu maleństwu.

  • PYSZNE I EFEKTOWNE DANIE KTORE POSMAKOJE NAWET WYBREDNYM.POLECAM

  • Pierwsza zupka krok po kroku

    ..., żeby dostarczyła mu maksymalnej ilości witamin, soli mineralnych i innych składników niezbędnych, by brzdąc zdrowo rósł. Podpowiadamy, jak gotować, by każda porcja nowego dania jak najlepiej(...) bez obaw zapoznać malca także ze smakiem brokułów, kalafiora, buraków. Wszystkie te warzywa są dość lekkostrawne i rzadko wywołują alergie. Na twojej liście zakupów powinna się znaleźć także woda...

  • Sezon na kiszonki trwa. Oczywiście najpopularniejsze i najbardziej znane są kiszone ogórki, ale warto również kisić inne warzywa. Dzisiaj proponuję Wam ukiszenie kalafiora. Jeżeli macie wątpliwości, czy będzie Wam smakował, zróbcie pół kalafiora na próbę. Taki kalafior jest ukiszony po trzech dniach i według mnie jest wtedy najlepszy. Ma lekko słodkawy smak, jest chrupiący a jednocześnie delikatnie czuć go kiszonką. Z każdym kolejnym dniem kalafior nabiera kwaskowatego smaku ponieważ proces...

Artykuły na temat: jak zamrozić kalafior
  • Jak mrozić warzywa i owoce

    ...i studzi. Dzięki temu zachowują one barwę i aromat, a ponadto pozbawisz je w ten sposób chemicznych zanieczyszczeń po opryskach. Blanszować należy brokuły, kalafiory, fasolkę szparagową, marchew, por...

  • Niespodziewani goście to wyzwanie dla każdej pani domu. Chcąc zaprezentować się jak najlepiej, wymyślamy szybkie przekąski lub kupujemy ciasto w sklepie. A przecież taką wizytę mogą ułatwić nam zasoby naszej zamrażarki, do której wcześniej włożyliśmy smakowite wypieki czy świeże bułeczki. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je zamrozić. Fot. 123RF/Picsel Mrożenie chleba i bułek wciąż nie cieszy się popularnością, ponieważ pieczywo możemy teraz kupić prawie zawsze i wszędzie. Jednak powszechnie...

  • Prawidłowe przechowywanie żywności

    Czy wiesz jak prawidłowo przechowywać żywność?

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Nie martw się o zapas

    W grudniu kupujemy najwięcej jedzenia, licząc, że potrawy przygotowane na Boże Narodzenie zostaną na później i przedłużą świąteczny klimat. Jednak statystyki wskazują: marnujemy coraz więcej żywności. Jak uniknąć strat? Wystarczy ja dobrze przechowywać, przekonują eksperci. Skorzystają na tym twój budżet i zdrowie.

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    ..., muscat i makaronową. To dość uniwersalne warzywo, które można wykorzystać do przygotowania zarówno wytrawnych, jak i słodkich dań - przekonuje. I tak dynię można zamrozić, aby jesienią czy zimą cieszyć(...) wypija albo dodaje do zupy. Co więcej, ciekawe efekty - jak zapewnia Bareła - można uzyskać kisząc także inne jesienne warzywa, np. brokuły, kalafiora czy brukselkę.  - Jeśli macie wyciskarkę wolnoobrotową...

  • Pokłońcie się: oto król Kalafior w pełni chwały. Najbardziej wszechstronne i najfajniejsze superwarzywo świata. Jest zdrowe i pożywne, wpisujące się w najnowsze trendy kulinarne i odpowiednie na ciepły zimowy obiadek u babuni (albo do samotnego wyjadania prosto z garnka na kanapie - wszak króla nie obowiązują żadne reguły). O błękitnej krwi kalafiora, kameleona wśród warzyw, świadczy 70 przepisów z całego świata. Pyszny i szlachetny przedstawiciel kapustowatych może zostać uprażony na piękny...

  • Sześć sposobów na dobre mrożenie

    Najczęściej mrozimy owoce, warzywa, mięso i ryby. Ale tak naprawdę mrozić można niemal wszystko, zwłaszcza gotowe potrawy. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, aby produkty były jak najdłużej(...) blanszuje się dłużej (5-7 minut); brukselkę, pokrojoną marchew kę, kalarepkę, różyczki kalafiora krócej (3 minuty), a rozdrobnione brokuły, bób, fasolę szparagową, groszek najkrócej (2 minuty). Nawet grzyby...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...