• Informacje na temat:

    jak zamarynowac pieprz

Przepisy na temat: jak zamarynowac pieprz
  • Drobiowe udka w wonnych ziołach

    Kawałki kurczaka to kulinarny pewniak, ale... mogą być jeszcze pyszniejsze! Wypróbuj, jak smakują mocno przyprawione aromatycznymi dodatkami.

  • Sprawdzony przepis na "Jak zamarynować paprykę?"

  • Najlepszy grill chrupie się z ogórkiem!

    Nie ma to jak grill! Wyczekując go każdy planuje dokładnie jakie przygotować potrawy i przekąski, na co będzie miał ochotę i co najważniejsze – jak sprawić, żeby goście poczuli radość ze wspólnego grillowania.

  • Dzisiaj pokażę, jak solę smalec. Okazuje się, że jest bardzo smaczny, miękki, umiarkowanie ostry. Do solenia używam świeżego smalcu z mięsem.

  • Mięsne kąski z sosem czosnkowym

    Gyros jak z greckiej tawerny! Ale w naszej wersji na pszennych bułeczkach. Świetnie smakuje także z frytkami. Najlepiej pieczonymi, wtedy są mniej kaloryczne i zdrowsze!

  • Pieczone polędwiczki, które smakują jak pizza:). Są miękkie i rozpływające się w ustach. Doskonale pasują do nich domowe frytki i surówka.

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    Karp, bo o nim mowa to ryba, która jak żadna inna kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie każdy wie jednak, że karp, który na ziemie polskie przywędrował wraz z czeskimi cystersami w XII wieku(...) tego czasu karp gości na polskich stołach w różnych odmianach, w tym najpopularniejszej – smażonej w panierce. Przy innych, ciężkostrawnych potrawach świątecznych jak kapusta z grzybami czy pierogi...

  • Smaczny pomysł na "Minitarty jak caprese"

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    Karp, bo o nim mowa to ryba, która jak żadna inna kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie każdy wie jednak, że karp, który na ziemie polskie przywędrował wraz z czeskimi cystersami w XII wieku(...) tego czasu karp gości na polskich stołach w różnych odmianach, w tym najpopularniejszej – smażonej w panierce. Przy innych, ciężkostrawnych potrawach świątecznych jak kapusta z grzybami czy pierogi...

  • Sprawdzony przepis na "Tarta jak kwiat"

Artykuły na temat: jak zamarynowac pieprz
  • Nie tylko suszenie.  Jak przechowywać grzyby na zimę

    ...naczyniu, przesypując kolejne warstwy solą i dodając trochę pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, niewielką ilość cukru i - ewentualnie - pokrojoną w talarki cebulę. Naczynie napełnij grzybami do(...) ponownie zawrze, dodaj trochę octu, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków. Możesz także dołożyć pokrojoną w talarki cebulę, ale pamiętaj, że zalewa po dłuższym przechowywaniu staje...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Indyk na Wielkanoc. Jak przyrządzić pieczony drób na świąteczny stół?

    Pieczony indyk to elegancka, smaczna, a jednocześnie zdrowa i niskokaloryczna potrawa. Nadaje się na uroczyste okazje i jest znakomitym pomysłem na główne danie na wielkanocnym stole. Jak wybrać, przygotować i przyrządzić pieczonego indyka?

  • Długie, słoneczne weekendy sprzyjają licznym spotkaniom w gronie znajomych i posiłkom spożywanym na świeżym powietrzu. Swój wolny czas najchętniej spędzamy z bliskimi przy aromatycznie pachnącym grillu. Fot. 123RF/PicselDzięki pięknej pogodzie z pewnością zdążyliście już wyciągnąć i oczyścić lekko przykurzone po zeszłorocznym sezonie ruszty. Zjedliście niejedną pieczoną kiełbaskę i karkówkę, która na pewno była smaczna, ale czy równie zdrowa? Eksperci ostrzegają, że niewłaściwe grillowanie...

  • Jak zdrowo się odżywiać? Sprawdźcie przykładowy jadłospis

    Dieta to, jak podkreślają dietetycy, sposób odżywiania się a nie tylko metoda na zrzucenie wagi. Co powinniśmy jeść, by nie tylko mieć dobrą figurę, ale także cieszyć się zdrowiem i dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników? Przykładowy jadłospis dla dorosłej kobiety i dorosłego mężczyzny przygotowała dr Krystyna Pogoń, dietetyk.

  • To fakt, że w mięsie i innych grillowanych produktach mogą powstawać szkodliwe związki chemiczne, które z dużym prawdopodobieństwem zwiększają ryzyko raka. Mamy dobrą wiadomość: Można się przed nimi obronić! Fot. 123RF/Picsel Grillowanie może być zarówno bardzo zdrowe (tłuszcz z potrawy się wytapia), ale i bardzo niezdrowe (w mięsie i produktach zawierających skrobię wytrącają się substancje rakotwórcze). Co zrobić, żeby grill nie zagrażał naszemu zdrowiu, a wręcz przeciwnie? Żeby grillowało...

  • ​Dieta w nietolerancji laktozy, czyli jak uniknąć problemów z żołądkiem

    Jeżeli po spożyciu produktów mlecznych lub mleka zauważymy takie objawy w swoim organizmie jak m.in. wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, uczucie nadmiernej sytości, napięcia, to najprawdopodobniej(...) artykułów spożywczych, ponieważ mleko lub jego przetwory często są dodawane w procesie produkcji np. do pieczywa, wędlin czy margaryn. Jak sprawdzić stopień nietolerancji laktozy, zanim produkty zostaną...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Mięsa z suszonymi owocami

    ..., sól, pieprz, 10 g skórki otartej z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki, 30 g masła, 1 łyżka posiekanego tymianku. Suszone śliwki i morele zalać koniakiem, odstawić do napęcznienia. Pomarańczę(...). Oprószyć solą i pieprzem. Owoce wyjąć z zalewy (zalewę zostawić do podlewania mięsa). Włożyć do miski, dodać pokrojoną pomarańczę i skórkę z cytryny, zalać miodem i wymieszać. Na płacie mięsa rozłożyć...

  • To fakt, że w mięsie i innych grillowanych produktach mogą powstawać szkodliwe związki chemiczne, które z dużym prawdopodobieństwem zwiększają ryzyko raka. Mamy dobrą wiadomość: Można się przed nimi obronić! Marynata zmniejsza ilość toksycznych substancji powstających przy grillowaniu.     Fot. John Liu / Flickr Grillowanie może być zarówno bardzo zdrowe (tłuszcz z potrawy się wytapia), ale i bardzo niezdrowe (w mięsie i produktach zawierających skrobię wytrącają się substancje rakotwórcze)....