• Informacje na temat:

    jak zamarynować grzyby

Przepisy na temat: jak zamarynować grzyby
  • Szaszłyki

    Obojętnie z czego i jak powstają. Zawsze są efektowne...

  • Rodzinne śniadanie

    ..., majeranek, 200 g wędzonego boczku, 4 białe kiełbasy, 4 suszone grzyby, 6 ziemniaków, 6 jajek na twardo, śmietana, sól, pieprz Zakwas: do wysokiego naczynia (najlepiej kamionkowego lub szklanego) wsyp(...) 40 minutach wyciągnij je, dodaj namoczone grzyby, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kiełbaski i majeranek. Po półgodzinie dodaj zakwas, zagotuj. Podawaj z jajkami na twardo i kwaśną śmietaną. 75

Artykuły na temat: jak zamarynować grzyby
  • Nie tylko suszenie.  Jak przechowywać grzyby na zimę

    ...​Udała się wyprawa do lasu? Nadmiar grzybów warto zasuszyć, zamarynować albo zasolić, aby przez całą zimę cieszyć się ich smakiem i pięknym aromatem.

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • ​Dieta w nietolerancji laktozy, czyli jak uniknąć problemów z żołądkiem

    Jeżeli po spożyciu produktów mlecznych lub mleka zauważymy takie objawy w swoim organizmie jak m.in. wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, uczucie nadmiernej sytości, napięcia, to najprawdopodobniej(...) artykułów spożywczych, ponieważ mleko lub jego przetwory często są dodawane w procesie produkcji np. do pieczywa, wędlin czy margaryn. Jak sprawdzić stopień nietolerancji laktozy, zanim produkty zostaną...

  • Za tobą udane grzybobranie? W takim razie sprawdź, co pysznego możesz ugotować ze swoich zbiorów! Fot. 123RF/Picsel Bez wątpienia najbardziej cenionym grzybem jest borowik szlachetny, nazywany też prawdziwkiem. Ma brązowy, matowy kapelusz, początkowo gładki, później wypukły; jego trzon jest białawy lub jasnobrązowy, pokryty delikatną siateczką; u dojrzałych grzybów ma charakterystyczny baryłkowaty kształt. Znaleźć go możemy w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, najczęściej wśród drzew...

  • Skarby z lasu

    Magia mieszka w lesie. Tajemna wiedza przyda się, by znaleźć ukryte w ściółce prawdziwki. Ich smak jest nie do podrobienia. Tak samo jak leśnych malin, jagód czy poziomek, które uwodzą nas pełnią słodyczy...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Wynaleziony w Chinach „twarożek”

    .... Grzyby shitake pokrój w plasterki. Różyczki brokuła, pokrojoną kapustę pekińską, miniaturowe kukurydze w całości, chińską fasolę i marchew pokrojoną w pałeczki zblanszuj w garnku z posolonym wrzątkiem i odcedź. W woku zeszklij na oleju czosnek, dodaj warzywa i duś pod przykryciem 7 minut. Wymieszaj mleko kokosowe, sos sojowy i sos do ostryg. Dodaj do warzyw. Na końcu dołóż grzyby, tofu i cebulkę dymkę...

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...

  • Ziarnko do ziarnka

    ..., czosnek i chili, mieszając od czasu do czasu. Po 4-5 minutach dodaj bulion, sos rybny, cukier palmowy, liście kaffir, kolendrę, trawę cytrynową, grzyby shitake i 600 ml mleczka kokosowego. Doprowadź do(...). Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do piekarnika na 3,5-4 godziny. Podczas duszenia dodaj grzyby enoki, sok z limonki, sos rybny oraz cukier palmowy do smaku. Około 45 minut przed wyjęciem mięsa...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....