• Informacje na temat:

    jak zagnieść ciasto na pierogi

Przepisy na temat: jak zagnieść ciasto na pierogi
  • Nadzienie: 1kg ziemniaków, 1/2 dkg białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Nadzienie: około 80 dkg kiszonej kapusty, 2 cebule, kopiasta łyżka tłuszczu. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Nadzienie: ok. 80 dkg kiszonej kapusty, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Pierogi z czereśniami lub wiśniami

    ..., osączyć, wydrylować. Zlać z nich sok, przesypać 1-2 łyżkami cukru, wymieszać, odstawić na 30 min. Soku, jaki w tym czasie się wysączy, już nie odlewać. 2. Zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto rozwałkować(...)Składniki na 4 porcje: Ciasto: - 350 g mąki, - 1 małe jajo, - ok. 125 ml letniej wody, - sól Farsz: - 600 g czereśni lub wiśni, - 1-2 łyżeczki cukru Inne: - masło do polania pierogów, - 10

  • Soczewiaki: Regionalny przysmak z Podlasia, idealny na Karnawał

    ...mąki, sól do smaku i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką pszenną uformować z niego wałek. Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczyć i na środek nałożyć(...). Częstym dodatkiem jest również boczek, który w wersji wegetariańskiej zamienić możemy na równie sycące wiórki ulubionego sera żółtego. Soczewiaki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno...

  • Przygotowanie Zagnieść ciasto tak jak na pierogi. Pieczarki podsmażyć z cebulką i poczekać aż przestygnie. Potem zetrzeć ser żółty i wszystko razem wymieszać. Gotowy farsz doprawić. Lepić pierogi i nadziewać farszem. Tak ulepione pierogi obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej. Tak przyrządzone smażyć na oleju aż do zezłocenia bułki tartej. Po usmażeniu podawać z czerwonym barszczykiem. Życzę...

Artykuły na temat: jak zagnieść ciasto na pierogi
  • Pierogarnia

    Meksykańskie, zielone, marchewkowe a nawet z pomarańczą - pierogi dają się przyrządzić na milion sposobów.

  • Prosta kuchnia włoska

    Zrób lasagne, cannelloni lub małe pierożki i poczuj się jak w pięknej, słonecznej Italii!

  • Chez Bazyliaaa - Mini pizza na jeden kęs

    Samo przygotowanie pizzy nie jest aż tak czasochłonne, tym bardziej gdy mamy do pomocy drugą parę rąk. Podałam godzinę, bo najwięcej czasu schodzi na "odczekanie" aż zaczyn a potem ciasto wyrosną.

  • Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

    .... Wystudzić, obrać, przepuścić przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną (tyle, aby ciasto nie było kleiste), jajko i sól. Zagnieść ciasto. Uformować wałeczki o średnicy mniej więcej 2 cm, lekko(...)". Opisała w niej również niesamowite miejsca w kraju, w których można odpocząć i skosztować tych pyszności. Warmia i Mazury: Farszynki Wykonanie: Przygotować ciasto ziemniaczane: ugotowane...

  • Śnieżne kakaowe pierożki

    Ciasto zagnieść, włożyć na pół godziny do lodówki. Nadzienie wymieszać. Następnie rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką koła, nakładać farsz, zlepiać jak pierogi. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec ok. 15 minut w 180 st. Można dodatkowo polać pomarańczowym lukrem i posypać delikatnie wiórkami kokosowymi :)  

  • ​Kołduny tyszkiewiczowskie

    ...ilość słoniny. Przygotować ciasto na kołduny. Z przesianej mąki, jajek i odrobiny soli, dolewając stopniowo ciepłej wody, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do ciepłej miski na 10-15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wykroić niewielkie okręgi i nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać, jak nam wygodniej - w kształt niewielkich pierogów lub łączyć...

  • Krewetkowe pyszności

    .... Na talerzu posypać parmezanem. Pierogi z krewetkami Składniki. Ciasto: 30 dag mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju, ok. pół szklanki ciepłej wody, sól. Farsz: 20 dag małych krewetek, garść koperku, ząbek czosnku, łyżka masła, 2 łyżki oleju, sok z cytryny, sól, pieprz.  Przygotowanie:   Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić na...

  • Gra w zielone

    Zobacz, jakie pyszności można wyczarować ze szpinaku!

  • Gotowanie jest seksowne

    ..., dlaczego w książkach kucharskich pierogi są oznaczane jako trudne, skoro roboty jest na maksymalnie pół godziny. Wystarczy zaparzyć ciasto, dodać jajko i zagnieść. W międzyczasie, gdy ono leżakuje, robi się jakiś błyskawiczny farsz, albo wyjmuje z lodówki sezonowe owoce i... lepi. Natomiast na Boże Narodzenie pierogi robię dwa tygodnie wcześniej i jeszcze surowe zamrażam. Organizacja w kuchni...

  • ...bardzo wolnym ogniu. Na końcu dodać sól i pieprz, vegetę i magę. Przemielić przez maszynkę o grubym sitku. Ciasto jak na uszka. Pierogi świetnie smakują, jak są trochę podsmażone(...) naprędce jakiś przepis, bowiem nic nie mogłam odnaleźć na necie. A zatem: Ciasto na pierniki 2 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1 szklanka mąki razowej z pełnego przemiału 1/2 małego słoika...