• Informacje na temat:

    jak zageszczamy maka potrawy

Przepisy na temat: jak zageszczamy maka potrawy
  • Czym zagęszczać dania?

    Gdy zupce nadamy gęstszą konsystencję, na dłużej nasyci małego głodomorka, a niejadkowi dostarczy więcej kalorii. Jak sprawić, by płynna potrawa stała się bardziej treściwa?

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Są potrawy, które bez względu na region rządzą na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Do nich należy między innymi żurek, biała kiełbasa czy słodkie mazurki. Inne dania są specyficzne dla konkretnego regionu. Co jada się na śniadanie wielkanocne w różnych rejonach Polski?

  • Kuchnia brazylijska coraz bardziej popularna

    Przy okazji mundialu wzrosło zainteresowanie kuchnią brazylijską na całym świecie. Jak się okazuje, nie jest ona tak egzotyczna, jak można by przypuszczać. Dominują w niej mięsne potrawy z grilla, które są szczególnie łatwo i chętnie adaptowane w Polsce.

  • Ulubiona zupa wszystkich dzieci?

    ...jest inna, każda smakuje znakomicie. Tradycyjna pomidorowa Tej zupie najbliżej do klasycznej potrawy z babcinej kuchni, choć obok świeżych pomidorów i ogrodowego kopru w jej recepturze pojawia(...) garnku gotujemy makaron, odcedzamy. 5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, rumienimy, pilnując, by się nie przypaliła. Dodajemy szklankę passaty, koper i zmiksowane...

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    Wielkanoc to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie w towarzystwie pysznego jedzenia. Podobnie, jak Boże Narodzenie, święta wielkanocne obfitują w tradycyjne dania, które koniecznie muszą pojawić się na stole w tym czasie. Jakich specjałów nie może zabraknąć na najważniejszym śniadaniu w roku?

  • ABC letniej diety

    Wakacje to czas przygody. Także tej kulinarnej. Podpowiadamy, jak w okresie lata układać menu brzdąca, by dopisywało mu zdrowie i apetyt.

  • Founde - z gór na wykwintne bankiety

    ...jedzenia. Zgromadzeni wokół stołu goście otrzymują pokrojony w kostkę chleb, by po nadzianiu na długi widelec zanurzać jego kawałki w ciepłym, aromatycznym sosie. Fondue nie spełnia jedynie roli potrawy(...), gdy sery nie są do końca dojrzałe, a kawałki chleba przed zanurzeniem w fondue macza się w śliwkowym schnappsie. Wielka popularność potrawy sprawiła, że także na całym świecie powstały rozmaite jej...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Niewątpliwie najlepszym tego przykładem jest kuchnia. Wyśmienite "orientalne" słodycze i desery, zawiesiste "rosyjskie" zupy, delikatne tokánye, jak też wszechobecne mămăligă - wszystko to znaleźć można w Rumunii, ciekawie "doprawione" lokalnymi smakami. Kuchnia Rumunii to przede wszystkim mięsne specjały. Toteż wegetarian czekają w tym kraju ciężkie czasy. Rumuni zwykli zaczynać biesiadę od...

Artykuły na temat: jak zageszczamy maka potrawy
  • Zupy i sosy –  zagęszczanie bez mąki

    Z drobną kaszką Gospodynie od dawna dodawały kaszę do zup nie tylko dla smaku, ale także po to, aby je zagęścić. Jeśli nie chcesz zmieniać za bardzo walorów smakowych potrawy, dodaj do niej kaszę(...) zupę, odcedź przez sitko trochę rosołu i gotuj w nim zeszkloną cebulę. Gdy zmięknie, zmiksuj i dodaj do zupy. Zupy-krem możesz zagęszczać tak jak sosy.  Z surowym żółtkiem Jajko nadaje się...

  • Czym zagęszczać dania?

    ...dla niego bezpieczne. Zagęszczaj potrawy kleikami bez glutenu: ryżowym oraz kukurydzianym lub kaszkami bezglutenowymi. Do wyboru masz dwie kaszki stworzone z myślą o dzieciach, które są podatne na(...) pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych, nie zmieniają bowiem ich smaku. Śmietana i żółtko do zupy Do jarzynki, sosu czy zupy pomidorowej dzieciom pod koniec 1. roku życia i starszym można...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    Z podeschniętego, a nawet całkiem suchego chleba można przygotować oryginalne, smaczne potrawy i zaoszczędzić sporo pieniędzy.

  • Czym zagęszczać dania?

    Gdy zupce nadamy gęstszą konsystencję, na dłużej nasyci małego głodomorka, a niejadkowi dostarczy więcej kalorii. Jak sprawić, by płynna potrawa stała się bardziej treściwa?

  • Jak wzmocnić swoje kości?

    Aby uniknąć osteoporozy, trzeba wiedzieć, co zagęszcza strukturę kości i co wpływa na przyswajanie wapnia przez organizm. Groźny jest bowiem zarówno jego niedobór, jak i nadmiar. Jak skomponować(...) wzrostu tkankę kostną, odpowiada też za gęstość kości. Jest jej dużo w żółtkach i zielonych warzywach: brukselce, brokułach, sałacie i jarmużu. Jak zrobić koktajl pełen witaminy K? Wystarczą 2 garści...

  • Jaka dieta przy wrzodach?

    ...tabletek na nadkwaśność.  Przy nasilonych objawach przez 1-3 dni warto stosować ścisłą dietę, a wtedy potrawy powinny być lekkostrawne, gotowane, dobrze rozdrobnione, nie za zimne i nie za ciepłe, by nie(...), siemię lniane, gotowaną marchewkę, cukinię i buraki. Ważne jest też, by nie obciążać żołądka, jeść 5-7 niewielkich porcji w ciągu dnia. Oprócz diety jakościowej i ilościowej, ulgę przyniesie kisiel...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    Sprawdź, jakie produkty są wskazane w diecie wiosenno-letniej i jak komponować posiłki.

  • Domowe nie znaczy zdrowe

    ...zdrowego odżywiana, choć z drugiej strony nadal mamy wiele restauracji serwujących fast food. Jak zachować w tym wszystkim równowagę tak, żeby nie rezygnować z tradycyjnych potraw? Jak przyznaje w rozmowie z PAP Life psychodietetyk Elżbieta Lange, niestety bardzo często myślimy, że jak domowe to zdrowe. Okazuje się, że nie zawsze tak jest. - Nasza polska kuchnia jest tłusta, ciężkostrawna...

  • ABC letniej diety

    Wakacje to czas przygody. Także tej kulinarnej. Podpowiadamy, jak w okresie lata układać menu brzdąca, by dopisywało mu zdrowie i apetyt.

  • Dobre rady, aby zupa była smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu

    ...doprawiony, a makaron ugotowany tak, jak lubisz.(...) zazwyczaj warzywa są kluczowm elementem naszego dania. W dodatku dorodne pomidory czy marchewka to też piękny element dekoracyjny, który poprawi kolor i wygląd potrawy. 2. Pamiętaj o zagęszczeniu...