• Informacje na temat:

    jak zagescic so sos mąką

Przepisy na temat: jak zagescic so sos mąką
  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Smaku tych racuchów w nie da się opisać, trzeba je poprostu zrobić i spróbować. Powiem tylko- NIEBO W GĘBIE

  • Zrazy z bekonem, jajkiem i ogórkiem

    ...w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku. Przełóż do garnka z mięsem. 6. Gdy mięso będzie już miękkie, możesz tradycyjnie zagęścić sos mąką lub zmiksować na gładko sos z grzybami.(...) lub drobiowego 10 kawałków suszonych grzybów cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Plastry mięsa rozbij przez folię jak najcieniej. Oprósz je solą, pieprzem, oregano i posmaruj musztardą...

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • nam jeszce udało sie w tym roku zagrillować

  • Ta pyszna gęś!

    ...przyrządzania nie tylko smacznych i zdrowych potraw z doskonałej jakości surowca, ale również możemy przywrócić ginącą tradycję spożywania gęsiego mięsa na świętego Marcina. Rozsmakowując się w daniach z gęsiny przy okazji przyjrzyjmy się pogodzie, bo jak jedno z przysłów powiada: Gdy Marcinowa gęś po wodzie, Boże Narodzenie po lodzie. Przepis na slowfoodową gęś: Gęś o zapachu czosnku i igiełek rozmarynu...

  • Naprawde smakowity posilek i prosty w przygotowaniu.

  • W ostatni dzień starego roku nie mogłem, sobie odmówić, żeby czegoś nie upichcić. Dawno nie robiłem ciasta marchewkowe, dlatego postanowiłem je zrobić. Przyznam jest trochę czasochłonne ale za to jak smakuje :) W końcu jaki pierwszy dzień taki cały rok :)

  • Już się do tego przyzwyczaiłam że piszą mi iż flaki z gotowego flaka są o wiele smaczniejsze ja wiem ale u nas nigdzie nie można dostać flaka w całości. Dlatego też kupuję gotowe obgotowane flaki z Biedronki i się tego nie wstydzę, następne komentarze będą że mąki nie dodaje się do flaków ja dodaję bo tak gotował mój dziadek i są to moje smaki, dziadek jak przygotował posiłek to z miłą chęcią się go jadło tak samo moja mama z niczego zrobi coś, ja poszłam w ich ślady i też w kuchni potrafię...

Artykuły na temat: jak zagescic so sos mąką
  • Pyzy w sosie pieczarkowym

    Równie dobre jak pyzy będą kluski śląskie, kopytka lub placki ziemniaczane.

  • Kaczka pieczona w pikantnym sosie

    Jeśli kaczka jest bardzo tłusta, warto przed pieczeniem osączyć ją i wytrzeć z marynaty, po czym obsmażyć na suchej patelni, żeby wytopić jak najwięcej tłuszczu.

  • Jaka dieta przy wrzodach?

    ..., siemię lniane, gotowaną marchewkę, cukinię i buraki. Ważne jest też, by nie obciążać żołądka, jeść 5-7 niewielkich porcji w ciągu dnia. Oprócz diety jakościowej i ilościowej, ulgę przyniesie kisiel(...) warzywo nie podrażni przewodu pokarmowego, a urozmaici menu. Cukinia jest lekkostrawna, można nią zagęścić zupę i sos, nie zmieniając smaku dania. Nie trzeba wówczas zasmażki do zagęszczania zupy...

  • Pstrąg w sosie słodko kwaśnym

    Smaczne,nieskomplikowane, idealne zarówno na obiad jak również na romantyczną kolację we dwoje. Wszystko zależy od tego jak potrawę przystroimy,doprawimy,jakie surowki dodamy do potwawy...

  • Sekrety udanych zup

    ...„Zupa musi być” – to motto naszych babć i mam. I choć ich zupy były gęste i zawiesiste, wciąż wspominamy ich smak, próbując go odtworzyć. Oto rady, które pomogą wam odnaleźć smak dzieciństwa, ale dzięki którym zupy będą smaczne, ale nie tak ciężkie jak w kuchni babci.

  • Zupy i sosy –  zagęszczanie bez mąki

    ...do sosów. Posiekaj ją drobno, zeszklij na łyżce oleju i dodaj do sosu. Gotuj tak długo aż cebula zmięknie i całkowicie się rozpadnie, wtedy sos zmieni konsystencję. Jeśli chcesz w ten sposób zagęścić zupę, odcedź przez sitko trochę rosołu i gotuj w nim zeszkloną cebulę. Gdy zmięknie, zmiksuj i dodaj do zupy. Zupy-krem możesz zagęszczać tak jak sosy.  Z surowym żółtkiem Jajko nadaje się...

  • Sześć nieoczywistych zamienników niezbędnych produktów

    ..., czym zastąpić popularne produkty, takie jak sól, jajka czy mąka. Sól Choć w dużej ilości niezdrowa, sól bywa niezbędnym składnikiem wielu potraw. Gdy podczas gotowania zorientujemy się, że nasza solniczka świeci pustkami, możemy użyć sosu sojowego. - Sos sojowy jest znakomity zamiennikiem soli, nadając pokarmom bogatszy smak. Możemy dodać go niemal do wszystkiego - od sosów, potrawek, aż...

  • Kuchnia Cypru – mielibyście odwagę to zjeść?

    ...... świeczki. To nie świeczki, tylko soutzoukos, połączone sznurkiem orzechy zatopione w masie z soku z winogron, zagęszczonej mąką kukurydzianą i cukrem. Mają podłużny kształt, więc wyglądają jak(...) się jednak pojawić również karaoli yahni. Jest to danie z drobnych ślimaków duszonych w doprawionym ziołami sosie pomidorowym. Nie każdy też będzie miał odwagę spróbować pochodzącej z kuchni greckiej...

  • Coś pysznego z indyka

    ...na desce i rozwałkować (jak ciasto) na prostokąt o grubości około 1 cm (jeśli masa jest zbyt rzadka i rozpada się, dodać trochę bułki tartej). Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Zeszklić cebulę(...) i warzywami gotowanymi na parze. Plastry indyka w sosie Składniki na 4 porcje: 1 pierś z indyka, 1 duża cebula, 1 ostra papryczka, 1 ząbek czosnku, 100 ml białego wytrawnego wina, 10-12 zielonych...

  • Placuszki palce lizać

    ...placuszki. Smażyć z obu stron do przyrumienienia. Owoce wsypać do rondelka. Zalać ok. 250 ml wody, dodać cukier, masło. 2Chwilę pogotować. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną w reszcie wody. Placuszki(...). Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać. Na patelni porcjami rozgrzewać olej. Łyżką nakładać kupki ciasta warzywnego, formując owalne placki (jak ziemniaczane). Smażyć na rumiano...