• Informacje na temat:

    jak wycisnąć kapuste

Przepisy na temat: jak wycisnąć kapuste
Artykuły na temat: jak wycisnąć kapuste
  • ​Do ostatniej kropli... kapusty

    ...biobójcze związki" - tłumaczy dr Grzywa-Niksińska. Z kilograma kapusty można wycisnąć tylko 800 ml soku, dlatego potrzeba sporo jej główek, by uzyskać odpowiednie ilości związków. Taki nietoksyczny, ekologiczny preparat może zastąpić syntetyczne pestycydy stosowane do ochrony roślin. Jak tłumaczy Grzywa-Niksińska można będzie w nim też moczyć nasiona przed posadzeniem, dzięki czemu będą bardziej...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Warzywa - instrukcja obsługi

    Jak ugotować warzywa, by nie straciły cennych wartości odżywczych? Co zrobić, by nie ciemniały tuż po pokrojeniu? Na co zwrócić uwagę, przygotowując surówkę? Oto krótki przewodnik dla tych, którzy chcą "wycisnąć" z warzyw jak najwięcej!

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    ...w sezonie można kupić wiele odmian, które różnią się nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jak przyznaje Bareła, przekonała się ona do nich dopiero kilka lat temu.  - Szczególnie polecam wam dynię piżmową, muscat i makaronową. To dość uniwersalne warzywo, które można wykorzystać do przygotowania zarówno wytrawnych, jak i słodkich dań - przekonuje. I tak dynię można zamrozić, aby jesienią czy zimą cieszyć...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Lecznicza moc domowych soków

    Chyba najpopularniejszy spośród domowych mikstur leczniczych jest sok malinowy, niezastąpiony przy przeziębieniach. Warto wykorzystać także inne owoce i warzywa i wycisnąć z nich jak najwięcej dla(...) wycisnąć sok z ananasa, ale warto spróbować. Obrany owoc pokrój drobno razem z rdzeniem - to w nim jest bromelaina. Użyj wyciskarki o dużych otworach. Uwaga: nie pij tego soku, jeśli bierzesz...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • ​Kolorowa dieta

    ..., jak i miękkich owoców i warzyw. Dodatkowo, technologia MicroMasticating zastosowana w wyciskarkach Philips Avance pozwala wycisnąć do 90 proc. owoców. Jeśli wolisz gęste koktajle i smoothie, wypróbuj(...) grupa biała - wcale nie tak nudna, jak mogłoby się wydawać - Znajdziemy tu czosnek, cebulę, por, cykorię czy kapustę. Dzięki allicynie działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...