• Informacje na temat:

    jak wie robi pączki

Przepisy na temat: jak wie robi pączki
  • Pączek na szczęście

    ...wyrobów? "Pączki są robione z naturalnych składników, smażone na prawdziwym smalcu, są tradycyjnymi pączkami z lukrem i marmoladą wieloowocową. Jest to prawdziwe ciasto drożdżowe, które robiły nasze(...) zniecierpliwienia, zdenerwowania, a raczej zapewnienie, że "warto". "Wie pani, kiedyś przyszłam tu po pączki w tłusty czwartek i stałam kilka godzin w kolejce. Faktycznie mają bardzo dobre wypieki, poza tym myślę...

  • Domowa kawa jak z kawiarni

    Z kafetiery czy ekspresu? Arabica czy Robusta? Z cukrem czy z chilli? O tym, jak przygotować perfekcyjną kawę opowiada Kamila Gonciarz, trenerka baristów Costa Coffee.

  • Carbonara – fakty i mity

    Carbonara, obok Bolognese, pizzy (choć tu pamiętać musimy, że jej forma zależy od regionu kraju), ravioli i tiramisu jest jednym z flagowych dań kuchni włoskiej. Jak jest przepis na prawdziwą carbonarę? Czy do carbonary można dodać śmietanę? Jakie mięso wybrać? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w poniższym tekście!

  • Uzależnienie od chipsów

    Gdy ktoś przyzna w towarzystwie, że ma problemy z alkoholem albo nie może rzucić palenia, nikt nie zareaguje śmiechem. Uzależnienie od chipsów zwykle jednak budzi ogólną wesołość, mało kto traktuje ten temat poważnie. A szkoda.

  • Kopi luwak: Najdroższa kawa świata. Z odchodów!

    Kto z nas jest w stanie funkcjonować bez kawy? Prawie nikt! Trudno bowiem zastąpić smak napoju z domowego ekspresu popijanego z bliskimi, bądź zrezygnować z wytchnienia, jakie daje łyk mocnej kawy(...) większego trudu. Co ciekawe, ten niewielki ssak wcale nie jest uznawany przez mieszkańców Indonezji za szkodnika! Wręcz przeciwnie- cyweta jest szanowana i otaczana ochroną jak żadne inne zwierzę w tym...

Artykuły na temat: jak wie robi pączki
  • Nauczyła Polki robić coś z niczego

    ..."Trzeba szyć zawsze podług najnowszej, aktualnej mody. Nigdy niemodnie. Bo moda może pójść naprzód, ale na pewno nigdy się nie cofnie" - radziła czytelniczkom "Przekroju" już w latach 50. Barbara Hoff nie tylko znakomicie wyczuwała trendy, ale też wiedziała, jak najmodniejsze ubrania czy buty stworzyć metodą "coś z niczego". Jej historię, między innymi, opisuje Tomasz Potkaj w książce "Przekrój...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • "Zakupy robiłam tak, by zawsze wystarczyło mi na alkohol"

    .... Nie byłam przygotowana na taki szok kulturowy. - Gdy nadszedł pierwszy dzień pracy w hurtowni, w której mnie zatrudniono, byłam ogromnie zestresowana. Nie wiedziałam, jak zostanę przyjęta w nowym(...) straciłam kontrolę nad swoim życiem. Nie wiedziałam wtedy, co zrobić. Czy ataki agresji Krzysztofa się skończyły? - Był spokojniejszy od momentu, gdy zamieszkaliśmy razem. Jednak najgorsze miało...

  • Zbliżający się wielkimi krokami tłusty czwartek jest nie tylko ogólnopolskim świętem pączków. To doskonała okazja do bezkarnego zajadanie się różnego rodzaju słodkościami. Co wybrać zamiast pączków? Oto kilka naszych propozycji. Fot. 123RF/Picsel Aby uczcić końcówkę karnawału, większość z nas sięga po pączki. Jednak w tym najsłodszym dniu w roku nie zapominajmy o innych, równie smacznych deserach. Pamiętacie babcine faworki? A może macie ochotę spróbować hiszpańskich churros? Przy okazji...

  • Kolumbia: Bądź jak złoto

    Zgodnie z filozofią Indian Czibcza, tak jak dobre ziarno daje pożywienie, tak i my powinniśmy być dobrym ziarnem i przyczyniać się do tworzenia lepszego świata. Serce powinno się kierować maksymalnym dobrem i być pozbawione jadu, mózg powinien mieć czyste myśli, a my sami powinniśmy być jak złoto i odbijać to, co w nas najlepsze - pisze podróżnik Tony Kososki w swojej książce "Widzieć więcej...

  • Co roku Polacy zjadają w tłusty czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia wręcz nie wypada zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z legendą, stworzenie oraz popularyzację pączków zawdzięczamy Elizie Knapf, która podczas oblężenia Wiednia przez Turków, właśnie tym smakołykiem miała częstować żołnierzy. Co ciekawe, zwyczaj...

  • Jak chronić dziecko przed przemocą?

    ...- Nienawidzę mojej klasy! – Michał rzucił ze złością w kąt swój szkolny plecak i pobiegł do pokoju. Gdy tata poszedł za nim, siedział już przed laptopem i udawał, że nic się nie stało. Nie wiedział, jak wytłumaczyć ojcu, że koledzy po raz kolejny mu dokuczali. A on nie potrafił się obronić.

  • Od poniedziałku w naszym serwisie trwał plebiscyt na najlepszy przepis na pączki. Spośród zgłoszonych propozycji, jedna wygrała bezapelacyjnie. Fot. 123RF O tytuł najlepszego przepisu na pączki rywalizowało ze sobą aż 9 propozycji. Wśród nich znalazły się między innymi pączki z nadzieniem czekoladowym, orzechowym i bananowym. Jak się okazuje, w Tłusty Czwartek zdecydowanie wybieracie tradycyjne smaki. Pączki z marmoladą zdeklasowały rywali, zdobywając ponad 54% wszystkich głosów. Na drugiej...

  • Co robić, by mieć więcej energii wiosną

    O tej porze roku częściej patrzymy na świat przez różowe okulary. W euforię wprawia nas ciepłe słońce, świeża zieleń, zapach kwiatów... Nie pozwól, by ten cudowny stan szybko przeminął.

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...