• Informacje na temat:

    jak upiec szynkę do chleba

Artykuły na temat: jak upiec szynkę do chleba
  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Daria Ładocha. Zaprasza do garów

    ...​Daria rozpoczyna rewolucję. Chce zagonić Polaków do gotowania. Nam zdradza, jak upichcić coś pysznego za złotówkę i przekonać dziecko, że słodycze to samo zło. Jej patent jest bardzo skuteczny.

  • Co zrobić, gdy w sklepach nie ma drożdży, a ty chcesz upiec domowy chleb? Jest na to kilka sposobów. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pieczywa. W końcu nic tak nie poprawia samopoczucie, jak zapach domowego chleba, który dopiero co opuścił piekarnik. Niestety, wielu z was sygnalizuje, że w z tego powodu w sklepach zaczęło brakować drożdży. Jak sobie z tym poradzić? Jaki chleb jest najzdrowszy? Większość Polaków najczęściej sięga...

  • Proste i zdrowe przekąski na podróż

    Jak przygotować się na podróż samochodem z dziećmi? Jakie przekąski przyrządzić, by uniknąć problemów żołądkowych i uczucia ciężkości w trakcie męczącej jazdy? Poznaj pomysły na zdrowe i proste przekąski.

  • Po raz szósty, 13 i 14 czerwca, Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Urzędem Miasta zaprasza mieszkańców Krakowa i przybyszów na Plac Wolnica, na Święto Chleba i V Festiwal Smaku. Na krakowski Kazimierz przybędą mistrzowie piekarscy, cukiernicy i producenci Małopolskich Produktów Tradycyjnych. Wierzymy, że przybywające na Plac Wolnica rzesze krakowian i turystów w atmosferze święta i...

  • Tarta Basków  i na naszym stole w tym tygodniu.

    ...  Moje kulinaria od dwóch tygodni ograniczają się do niezbędnego minimu, gdyż czasu brak. Jak ktoś siedzi od 8 rano do 20 w pracy to trudno by coś gotował....

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Czy bać się dodatków do żywności?

    ...mięso i upiec je w domu. Kto z nas nie robił jajecznicy na boczku czy szynce? A trzeba wiedzieć, że produktów konserwowanych solą peklującą nie powinno się podgrzewać, gdyż wtedy szybciej przyjmuje(...) allura), E 102 (tartrazyna). Bywają one dodawane do cukierków, żelków itp. Nieszkodliwe barwniki Tak jak wszystkie dodatki, przed dopuszczeniem do żywności barwniki są gruntownie badane. Zarówno te...

  • Deska w kuchni jest wielofunkcyjna. Służy przede wszystkim do krojenia mięs, chleba, siekania warzyw i owoców. Zdarza się , że serwujemy na niej także sery, kanapki i przekąski. Często służy nam także jako podstawka pod gorący garnek. Czym powinniśmy się kierować przy wyborze idealnej deski? Fot. 123RF/Picsel Deska do krojenia to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Używamy jej codziennie do krojenia, siekania, miażdżenia czy rozbijania produktów. Serwujemy na niej przekąski i sery....