• Informacje na temat:

    jak upiec pierwszy chleb

Przepisy na temat: jak upiec pierwszy chleb
  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Dynia jest bardzo zdrowym i smacznym warzywem, stanowi składnik nie tylko dań wytrawnych, ale również dań słodkich. Jest to sezonowe, jesienne warzywo, które aktualnie można spotkać praktycznie w każdym sklepie. W dzisiejszym wpisie przedstawię, jak z dynią się „obchodzić". Do dzieła!

  • Przepis na zakwas do chleba

    Dzisiaj będzie odrobinę o mojej nowej pasji, której nie odkryłabym, gdybym nie była na urlopie macierzyńskim. Od kilku tygodni trudnię się wypiekiem domowego chleba.

  • Sernik to niekwestionowany król deserów. Konkurować może z nim jedynie szarlotka! W naszej rodzinie jest to niewątpliwie deser, który uwielbiają wszyscy i gości na naszym stole dość często, nawet bez okazji. Wiele osób ma problem z przygotowaniem sernika lub zniechęca się po pierwszej nieudanej próbie, bowiem wypiek bywa kapryśny i często opada. Jaki jest sekret udanego sernika? W dużej mierze nie tkwi on w cukierniczym talencie, ale w doborze składników, odpowiednim sposobie pieczenia i...

  • Jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia?

    Jak gotować, aby nie marnować? To pytanie w dobie pandemii zadaje sobie wielu z nas. Całe szczęście resztki jedzenia nie muszą natychmiast trafiać do kosza. Wiele produktów możemy bowiem wykorzystać w kreatywny sposób. Z suchego pieczywa zrobimy np. słodkie trufle, a ze skórek cytrusów – cukier owocowy.

  • Ulubiony przepis na chleb pszenny ze świeżych drożdży, który zawsze się udaje.

  • Odżywcza kuchnia Szymona Czerwińskiego

    Jak podrasować właściwości odżywcze popularnych dań i przekąsek?

  • Quinoa, najzdrowsze ziarno

    ...podnosi gwałtownie cukru po zjedzeniu. Jest więc zdrowsze dla diabetyków niż większość kasz. Z wytworzonej z niego mąki można upiec smaczny chleb czy wyczarować pyszne pierogi lub naleśniki. Quinoa jest bardzo bogata w błonnik Ma go niemal dwa razy więcej niż pozostałe ziarna i kasze. Znajdziemy w niej zarówno błonnik nierozpuszczalny (tego jest więcej), jak i rozpuszczalny. Ten pierwszy...

  • Kiedy tylko poczuję pierwsze objawy przeziębienia (grypę leczy się już zgodnie z zaleceniami lekarza) stosuję dwa domowe sposoby na to, żeby nie przerodziło się ono w coś poważniejszego. Pierwszy sposób to po kolei: garść witamin z dużą zawartością witaminy C, następnie po jakiejś godzinie aspiryna lub podobnie działający środek, po kolejnej kilka kanapek z twarożkiem i dużą dawką czosnku. Na koniec serwuję dobrego drinka i idę spać. Następnego dnia rano dla utrzymania dobrej formy poprawiam...

Artykuły na temat: jak upiec pierwszy chleb
  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Co zrobić, gdy w sklepach nie ma drożdży, a ty chcesz upiec domowy chleb? Jest na to kilka sposobów. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pieczywa. W końcu nic tak nie poprawia samopoczucie, jak zapach domowego chleba, który dopiero co opuścił piekarnik. Niestety, wielu z was sygnalizuje, że w z tego powodu w sklepach zaczęło brakować drożdży. Jak sobie z tym poradzić? Jaki chleb jest najzdrowszy? Większość Polaków najczęściej sięga...

  • Domowy chleb - smak, którego nie da się podrobić

    Moda na gotowanie pociągnęła za sobą również modę na wypiekanie domowego chleba. Piekarze-amatorzy jednogłośnie przyznają, że własnoręczne przygotowanie pieczywa nie jest trudne.

  • Jesteśmy już po pierwszym półfinale konkursu dla blogerów kulinarnych BlogerChef. Wydarzenie okazało się ogromnym sukcesem. Towarzyszyło mu mnóstwo emocji, dobrej zabawy i pozytywnej energii. Blogerzy w kuchni Mistrzów EURO 2012 Pierwszą odsłonę nowatorskiej inicjatywy dla blogerów kulinarnych - konkursu BlogerChef, obserwowaliśmy 18-19 stycznia w ekskluzywnym hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie k. Gdańska. Wydarzenie okazało się ogromnym sukcesem. Dostarczyło mnóstwo wrażeń, zarówno...

  • Pomóż dziecku zdobywać samodzielność

    Z samodzielnością jest jak z jazdą na rowerze. Przychodzi moment, że trzeba puścić kijek. Trudne. Ale jaka satysfakcja! Może to już ten czas?

  • Jak smakują podróże? W pierwszej odsłonie podróży kulinarnych po krajach basenu Morza Śródziemnego zapraszamy na… pomarańcze. Dania bazujące na tych owocach można przygotować zarówno na przystawkę, obiad czy deser. Trzy miejsca, trzy przepisy pełne pomarańczy. Włochy na przystawkę - Pierwszym przystankiem podróży będzie Rzym i Park Savello, zwany kiedyś Ogrodem Pomarańczy. Tutaj Fellini nakręcił część Nocy Cabirii i to z tarasu tego parku rozciąga się widok na Tybr, Trastevere i Forum...

  • Pomóż dziecku zrobić następny krok

    Z samodzielnością jest jak z jazdą na rowerze. Przychodzi moment, że trzeba puścić kijek. Trudne. Ale jaka satysfakcja! Może to już ten czas?

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Cypr: Tu nastrojowo przywitasz Nowy Rok

    Nie lubisz zimy? Sprawdź, jak na Cyprze spędza się święta Bożego Narodzenia i sylwestra. Warto tam pojechać!

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...