• Informacje na temat:

    jak upiec czosnek

Przepisy na temat: jak upiec czosnek
  • Jak upiec drób?

    Wbrew pozorom, nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy wykorzystać kilka przydatnych trików, by upieczone przez nas mięso drobiowe było aromatyczne, smaczne, w środku odpowiednio wilgotne, a z wierzchu złociste, otoczone chrupiącą skórką.

  • Dynia jest bardzo zdrowym i smacznym warzywem, stanowi składnik nie tylko dań wytrawnych, ale również dań słodkich. Jest to sezonowe, jesienne warzywo, które aktualnie można spotkać praktycznie w każdym sklepie. W dzisiejszym wpisie przedstawię, jak z dynią się „obchodzić". Do dzieła!

  • Naleśniki; szpinak; parówka; ser żółty; oliwa; czosnek; pieprz; śmietana; wegeta.

  • Sernik to niekwestionowany król deserów. Konkurować może z nim jedynie szarlotka! W naszej rodzinie jest to niewątpliwie deser, który uwielbiają wszyscy i gości na naszym stole dość często, nawet bez okazji. Wiele osób ma problem z przygotowaniem sernika lub zniechęca się po pierwszej nieudanej próbie, bowiem wypiek bywa kapryśny i często opada. Jaki jest sekret udanego sernika? W dużej mierze nie tkwi on w cukierniczym talencie, ale w doborze składników, odpowiednim sposobie pieczenia i...

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Ogólne wiadomości o czosnku, oraz krótki film jak szybko obrać czosnek.

  • Makrela z pieca

    Lubisz dania naprawdę pikantne? Wybierz jak najmniejsze papryczki (są najbardziej ostre) i dodaj do potrawy ich nasionka. Dla dziecka lepsza będzie jednak delikatna, słodka papryka.

  • Czosnek jest świetną marynatą oraz przyprawą nie tylko do mięs. Jest też świetnym lekiem. Jednak łatwo i szybko go obrać?

  • Sezonowy i zdrowy - grillowany topinambur na letni obiad

    ...-W sezonie warzywa i owoce są najbardziej wartościowe i odżywcze - przekonuje PAP Life dietetyk Magdalena Makarowska. Warto też wrócić do korzeni i sięgnąć po starodawne odmiany, takie jak np. topinambur. Latem można go nawet grillować.

  • w originale - Sir torshi - to jedna z najbardziej popularnych i w sumie wyrafinowanych przystawek w kuchni irańskiej.

Artykuły na temat: jak upiec czosnek
  • Dynia. Czym doprawiać, jak przechowywać

    ...lub gotując. Najprostsze jest pieczenie w piekarniku. Można upiec dynię w całości, uprzednio wydrążając pestki, lub pokroić w plastry, ósemki czy ćwiartki, usuwając gniazdo nasienne. Po upieczeniu(...), cynamonu, curry, dynia lubi czosnek, anyż, goździk, a z bardziej tradycyjnych przypraw – rozmaryn, tymianek, czarny i czerwony pieprz. Doskonale smakuje zestawiona z pomarańczą. Purée z dyni możemy dodawać...

  • ​Kuchenne zapachy - jak się ich pozbyć

    ...usunąć nieprzyjemną woń. Mycie, nawet dokładne, niestety, nie zawsze wystarcza.  Aby nie upiec ciasta o zapachu cebuli, przekręć przez oczyszczoną wstępnie maszynkę surową marchew. Potem jeszcze raz umyj urządzenie.  Marchewka usunie również zapach z noża, którym siekałaś cebulę albo czosnek. Wystarczy, że pokroisz nim warzywo w cienkie plasterki, a potem opłuczesz ostrze w chłodnej wodzie i dokładnie...

  • Jak nie kochać brokułów?

    .... Po 2-3 minutach odcedzić i zalać zimną wodą. Jajka wymieszać z mąką i piwem (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Maczać brokuły w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu. Czosnek(...), aby się porządnie przegryzł. Paprykę upiec w rozgrzanym do 220°C piekarniku (około 15 minut). Zawinąć w folię, wystudzić i obrać. Pokroić na małe kawałeczki, zmiksować z majonezem, doprawić solą...

  • Jak usunąć brzydki zapach w kuchni

    ...doświadczenia kulinarne zostawiają nieprzyjemny zapach na drewnianej desce do krojenia lub... naszych dłoniach, np. gdy nacieramy mięso czosnkiem lub cebulą. Jak się go pozbyć? Deskę posyp grubą warstwą(...) piekarnika skórki cytrusów (pomarańcze, cytryny, mandarynki) i delikatnie je podpiecz. Możesz też umieścić w nim pomarańcze nadziewane goździkami i lekko je upiec. Równie skutecznie działa mieszanka przypraw...

  • Pomysły na obiady w diecie oczyszczającej owocowo-warzywnej

    Dieta oczyszczająca zakłada czasowe wykluczenie innych produktów poza owocami i warzywami (w tym również soli). To właśnie one zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a także błonnika, dlatego zaleca się jeść ich jak najwięcej i jak najczęściej. Dieta przynosi zauważalne rezultaty zarówno odchudzające, jak i właśnie detoksykacyjne. Jak przyrządzać obiady na podstawie tego najnowszego trendu...

  • Ewa Wachowicz: Sałatka z wędzonym pstrągiem

    Sałatka jest kolorowa jak polska kwietna łąka!

  • Ewa Wachowicz: Włoskie inspiracje na polskiej wsi

    Wpadłaś w pokrzywy? Nie przejmuj się. Pokrzywa nie tylko pomaga na reumatyzm, ale świetnie sprawdza się również w kuchni. Jak ją wykorzystać, radziła Ewa Wachowicz w 396. odcinku programu Ewa Gotuje emitowanym na antenie Polsatu.

  • Ewa Wachowicz: Kuchnia dla aktywnych

    Co robi Ewa Wachowicz, by utrzymać doskonałą formę, nienaganną figurę i uśmiech? Jej sekret to nie tylko zdrowe odżywianie, ale też aktywny tryb życia. Treningi, górskie wędrówki i oczywiście przygotowanie tak pysznych posiłków jak te, które mogliśmy zobaczyć w 394 odcinku programu "Ewa gotuje" na antenie telewizji Polsat.

  • Proste i zdrowe przekąski na podróż

    Jak przygotować się na podróż samochodem z dziećmi? Jakie przekąski przyrządzić, by uniknąć problemów żołądkowych i uczucia ciężkości w trakcie męczącej jazdy? Poznaj pomysły na zdrowe i proste przekąski.

  • Ewa Wachowicz: Hity polskich stołów w nowej odsłonie

    Wydawałoby się, że ziemniaków nie trzeba w Polsce reklamować, ale czy na pewno wszystko o nich wiemy i doceniamy je tak, jak na to zasługują? Ewa Wachowicz w 393 odcinku programu „Ewa gotuje” zwraca uwagę na ich prozdrowotne właściwości. Ale ziemniak to n ie jedyny bohater tego programu.