• Informacje na temat:

    jak ukisic ogorki

Przepisy na temat: jak ukisic ogorki
  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...tam dania są zgodne z oryginałem, warto wiedzieć trochę więcej o tradycyjnej kuchni greckiej. Wielki start Mezedes czyli małe przekąski są równie charakterystyczne jak utwory Homera czy rzeźby(...) - taki rytm dnia, jak wiadomo, wyznacza klimat. Ten typowy grecki rytuał znajduje coraz więcej amatorów wśród turystów przybyłych z różnych stron świata. Mezedes ma długą tradycję, sięgającą...

Artykuły na temat: jak ukisic ogorki
  • Ogórki po przeróbce

    Fermentacja beztlenowa to nic innego jak proces kiszenia, który zachodzi dzięki bakteriom mlekowym. Wtedy to cukry proste znajdujące się w komórkach roślinnych zatrzymują proces gnicia i i rozkładają(...) żelaza. Stereotyp, jakoby kobieta w ciąży miała ochotę właśnie na ogórki kiszone, ma swoje racjonalne uzasadnienie - panie w stanie błogosławionym często borykają się z niedoborem żelaza. Warto też...

  • Sprawdzony sposób na kiszenie ogórków

    Domowe, ekologiczne i przede wszystkim zdrowe. Wbrew pozorom kiszenie ogórków wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Dziś zdradzamy kilka sekretów, dzięki którym twoje przetwory zawsze się udadzą.

  • Co zrobić by kiszone ogórki się udały?

    Przepis jest oczywiście ważny, ale by ogórki wytrwały w słoiku jak najdłużej, musi być przestrzegana jedna, żelazna zasada. Warzywa powinny być kupowane ze sprawdzonego źródła. Jeśli ogórki były potraktowane nawozami azotowymi, nie nadadzą się do kiszenia. Łatwo też ulegają zakażeniom bakteriami gnilnymi, co widać (i czuć) po ich otwarciu - gdyż ukiszone nie tylko nie nadają się do jedzenia...

  • Nie wylewaj zalewy - działa jak lek

    Zalewa z kiszonek jest równie wartościowa, jak ukiszone warzywo. Przenikają do niej wszystkie składniki powstające w procesie fermentacji. Najcenniejszy z nich jest kwas mlekowy. Dlatego picie soku(...) w wodzie z kiszonych ogórków doda wartości odżywczych i zmiękczy mięso. Jak wykorzystać sok z kiszonek? Do płukania gardła i przy zapaleniu dziąseł: Pół szklanki soku z kiszonej kapusty lub z kiszonych...

  • Jak wspomóc pracę układu pokarmowego?

    Prawidłowa praca układu pokarmowego wpływa na nasze samopoczucie i codzienne funkcjonowanie. 29 maja obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego. Przy tej okazji warto przypomnieć jakie produkty i czynności wspomagają trawienie i wpływają pozytywnie na nasz organizm.

  • Jak zadbać o jelita?

    Prebiotyki Są to składniki pożywienia, które nie ulegają trawieniu. Odgrywają jednak bardzo ważną rolę, ponieważ pobudzają wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii znajdujących się w jelicie grubym. Aby bakterie dobrze żyły w jelitach, potrzebują takich substancji jak: inulina, laktuloza, oligosacharydy. Są one składnikami błonnika. Znajdziemy je więc w warzywach (kapuście...

  • Jak naturalnie i bezpiecznie pobudzić jelita do pracy i schudnąć?

    ...wywróci nasz świat i życie do góry nogami, to jesteśmy w błędzie. Wystarczy bowiem, że wprowadzimy do diety pokarmy, o jakich po prostu na co dzień zapominamy lub których wpływ na nasze samopoczucie - niesłusznie! - lekceważymy. Jakie składniki warto więc wprowadzić do swego jadłospisu, aby poczuć się lepiej i schudnąć? Sprawdźmy. Magia kiszonek Zdaje się, że od jakiegoś czasu panuje w naszym...

  • Kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku

    Źródło witamin Słoiki wypełnione po brzegi domowymi kiszonkami znów są obiektem pożądania. Wraca moda na wszystko co zdrowe i nieprzetworzone, a własnoręcznie przyrządzane kiszonki to jej kwintesencja. Naturalnie ukiszone produkty nie tracą witamin i minerałów tak, jak to bywa w przypadku gotowania, czy smażenia. Dodatkowo proces kiszenia wzbogaca je o witaminy z grupy B, które poprawiają...

  • Do słoika i na twarz

    Indii. I równie nieodgadniony po dziś dzień powoduje, że grono jego amatorów znacznie się powiększa. Bo jak tu nie sięgnąć po ogórka w słoneczny, upalny letni dzień? Nie tylko ugasi nasze pragnienie, ale zaspokoi nasze kubki smakowe. Jak nie skorzystać z tego sezonowego warzywa, gdy na każdym kramie, na każdej półce sklepowej, a nawet w naszych przydomowych ogródkach zachęca nas do zabrania ze...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego...