• Informacje na temat:

    jak ugotować ramen

Przepisy na temat: jak ugotować ramen
  • Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę

    ...jesienny obiad stanie się sycący i zaskakująco prosty w przygotowaniu ramen, który od kilku miesięcy podbija serca Polaków.

  • Ramen choć nie jest daniem specjalnie trudnym, to jednak podczas jego gotowania należy uzbroić się w cierpliwość; przygotujmy się, że przez 6 godzin będą kusić nas z kuchni smakowite zapachy. Do jego przygotowania nie będziemy potrzebować żadnych past miso, ani gotowych baz do ramenu, cały smak nasz rosołek wyciągnie z mięsa, którego będzie dużo, oraz z warzyw. Wszystkie produkty są już spokojnie dostępne, nawet te najbardziej orientalne (myślę tu o grzybach shitake) bez problemu dostaniemy...

  • Jak gotuje Murakami?

    ...octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru 2-3 łyżeczki oleju sezamowego (ciemnego z prażonego sezamu)  Przygotowanie: Ugotować kurczaka w wodzie z dodatkiem pokrojonego(...) z makaronem i zjadł. Posiekał do niej pora i dodał jajko." Haruki Murakami "Kafka nad morzem" W Japonii stosowane są różne rodzaje makaronu (gryczany soba, pszenny udon czy jajeczny z Chin - ramen...

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    ...turystów. Przyznaje, że to, co przemawia za jej popularnością, to różnorodne smaki, łatwość przygotowania i walory zdrowotne, do których przywiązujemy coraz większą wagę. Jak przekonuje Morris(...), usmażonego z dodatkiem cebuli i przypraw. W wersji indonezyjskiej podstawowymi składnikami są: ryż, kecap manis (słodki sos sojowy) oraz liczne inne dodatki, jak pokrojony omlet, warzywa, mięso...

  • Czy może być coś pyszniejszego niż pyszny polski rosół? Może...japoński ramen! Danie zachwyci zarówno wegetarian jak i mięsożerców. Syta, rozgrzewająca i aromatyczna zupa - nie można przejść obojętnie!

  • U mnie w rodzinie wszyscy bardzo lubimy tradycyjny niedzielny rosół. Ja jednak ciągle czegoś szukam i lubię poznawać nowe smaki. Tym razem niedzielny rosół ustąpił miejsca japońskiemu odpowiednikowi. Mimo iż lista składników może na pierwszy rzut oka przerazić uwierzcie-nie ma nic prostszego.

  • Kasza gryczana to nie tylko dodatek do obiadu o wyjątkowym, intensywnym smaku, ale również kluczowy składnik wielu modnych potraw. Jak ugotować kaszę gryczaną aby była sypka a nie zbita?Zaraz Wam napiszę :).

  • Przepis zapożyczony od pakistańskiego kolegi, zawsze się sprawdza...

  • Dzisiaj trochę teorii na początek dnia. Niby rzecz banalna, a jednak wiele osób nie wie o tym sposobie przyrządzania dzięki któremu zmienia się aromat :)

Artykuły na temat: jak ugotować ramen
  • Orientalny bulion typu ramen z grzybami shiitake

    Podczas podróży do Japonii żywiłam się głównie zupami. Menu japońskich restauracji przeważnie brzmiało tak egzotycznie, że bałam się zapuszczać w jego meandry, obstawałam więc przy potrawach bezpiecznych, które nie będą zbyt oddalone od mojej kulinarnej strefy komfortu. Bo ramen to taki japoński rosół, tyle że zrobiony na wywarze z glonów kombu i płatków suszonego tuńczyka. Na końcu do wywaru...

  • Niewiele dań uzależnia tak jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych – od tych najprostszych do najbardziej złożonych – możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i w najmodniejszym w Los Angeles. Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak - od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby - i gładką powierzchnię z widocznymi okami. W głębokiej misce leżą zwinięte...

  • Japonia nie tak daleka jak myślisz, czyli co wspólnego ma schabowy z krajem kwitnącej wiśni... Dla przeciętnego zjadacza chleba Japonia jest krajem bardzo odległym i kojarzonym przeważnie z sushi, mangami, karate i samurajami, poznając bliżej kulturę Japonii okazuje się, że mamy więcej wspólnego niż się wydaje. Zarówno w Japonii, jak i w Polsce życie toczy się wokół pór roku. Upalne lato, złota...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Japonia nie tak daleka jak myślisz, czyli co wspólnego ma schabowy z krajem kwitnącej wiśni... Dla przeciętnego zjadacza chleba Japonia jest krajem bardzo odległym i kojarzonym przeważnie z sushi, mangami, karate i samurajami, poznając bliżej kulturę Japonii okazuje się, że mamy więcej wspólnego niż się wydaje. Zarówno w Japonii, jak i w Polsce życie toczy się wokół pór roku. Upalne lato, złota...

  • Kiedy temperatury spadają poniżej zera, chętnie sięgamy po zupy, które rozgrzewają i sycą. Takie dania nie muszą być nudne i doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera. Oto najciekawsze z ich propozycji. Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez...

  • Partnerstwo wschodnie

    Ponoć w kwestiach kulinarnych z natury jesteśmy konserwatystami. Ale trudno w to uwierzyć, gdy pomyśli się, jak szybko i mocno Polacy polubili kuchnię dalekowschodnią.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...