• Informacje na temat:

    jak ugotowac mloda kapuste

Przepisy na temat: jak ugotowac mloda kapuste
  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    ...działania tlenu z powietrza, światła oraz wysokiej temperatury w przypadku kapusty pasteryzowanej. Prawdopodobnie pasteryzacji często poddawana jest kapusta nienajlepszej jakości, w której wskutek(...) również proces przechowywania kapusty w nieodpowiednich warunkach obniża jej jakość. - Pasteryzacja takiej kapusty pozwoli zatrzymać niekorzystne procesy zachodzące w kapuście i przedłużyć termin...

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...lub kokardki, - 1 opakowanie mrożonki - warzywa do makaronu, - 20 dag wędzonego boczku (wybierz jak najchudszy), - 2-3 łyżki oleju, - sól, - świeżo mielony pieprz, - szczypta mielonej ostrej...

  • Włochaty ziemniak na polskim stole

    ...mogą być zjadane na surowo. W tradycyjnej kuchni azjatyckiej używa się ich zarówno gotowanych, jak i pieczonych czy smażonych. Mogą osiągać wagę nawet sześciu kilogramów, choć powszechnie dostępne(...) smakiem przypominają kasztany. Pokrojone i smażone analogicznie jak frytki z ziemniaków tradycyjnych, będą smaczną przekąską i w tej wersji najszybciej podbiją serca i żołądki najmłodszych...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...-ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz Jak przygotować? - Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś(...) -6 łyżek octu winnego -po łyżeczce grubej soli, pieprzu, musztardy -łyżka miodu -olej -pęczek koperku -50 dag fileta z łososia -30 dag pomid. koktajl. -10 dag liści młodego szpinaku Jak przygotować...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...specjalność to kuchnia „jak u mamy” Aneta Matusik (31 l.) z Popielarni talent kulinarny odziedziczyła w genach. Choć gotowaniem zajęła się dopiero po ślubie, dziś wygrywa w konkursach, a jej specjalność to(...) zmiatał z talerza. W chwilach wątpliwości radziłam się mamy, ale ona wszystkiego dodawała "na oko". "Czego brakuje?" - pytałam. "No, przecież od razu widać, że oleju!", "Ile dodać?", "Jak to ile?! Na...

  • Przyjął się jednak obyczaj podawania ich z tartą bułką i do dzisiaj zarówno we Francji, jak i we Włoszech jest on określany jako polski: a la Polonaise. Podaje się w ten sposób za granicą: pory(...) maśle. Możemy sobie zaserwować w ten sposób dodatkowo młodą marchewkę, fasolkę szparagową, kalarepkę, brokuły, kalafiory, zielony groszek, pory i inne pyszne warzywa, jakie tylko przyjdą nam do głowy...

Artykuły na temat: jak ugotowac mloda kapuste
  • Nareszcie młode warzywa

    ...podnoszą poziom cukru, pomagają utrzymać go w ryzach. Jak twierdzą, naukowcy młode warzywa (zwłaszcza młody i krótko gotowany bób oraz zielony groszek) mogą uniemożliwiać powstanie komórek rakowych...

  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    ...działania tlenu z powietrza, światła oraz wysokiej temperatury w przypadku kapusty pasteryzowanej. Prawdopodobnie pasteryzacji często poddawana jest kapusta nienajlepszej jakości, w której wskutek(...) również proces przechowywania kapusty w nieodpowiednich warunkach obniża jej jakość. "Pasteryzacja takiej kapusty pozwoli zatrzymać niekorzystne procesy zachodzące w kapuście i przedłużyć termin...

  • Jak się odżywiać, by pozbyć się infekcji grzybiczej?

    ...grzybów w organizmie. Naturalnymi probiotykami są ogórki kiszone, kiszona kapusta, kefiry oraz jogurty i te produkty należy spożywać tak często, jak to możliwe. Ponieważ pożywką dla pasożytującego(...) wiejskie. Powinno się również wyeliminować zarówno grzyby jadalne, jak i pleśniowe oraz dojrzewające sery, przetwory z ciasta drożdżowego, wino oraz wszelki alkohol. Zaleca się także ograniczenie...

  • A na talerzu maj

    Zazieleniło się w warzywniakach. W miskach stoją na baczność szparagi, a w skrzynkach polegują młode marchewki i rzodkiewki. Szklarniowe, ale co tam, stęskniliśmy się za nimi i chcemy je jeść! Jak podawać młodą zieleninę?

  • 5 niezwykłych faktów o ziemniakach

    Ziemniaki mają mnóstwo witamin, minerałów, błonnika i białka. Są również niskokaloryczne. Trzeba tylko wiedzieć, jak je wybrać, przechowywać i w końcu przyrządzać, by nie straciły wszystkich cennych wartości odżywczych.

  • Od zasmażki do fusion

    ...​Gdyby ktoś w roku 1989 zaproponował nam kimchi, food porn i papardelle, bylibyśmy trochę onieśmieleni. Po 30 latach wolnej Polski wykształceni przez podróże, reklamy i kucharzy celebrytów o jedzeniu wiemy wszystko. Jak to się zmieniało? Twój Styl zabiera was w kulinarną podróż. Będzie szczypta humoru, garść wiedzy oraz łyżka nostalgii. Do smaku.

  • Jaja malowane

    Jak zrobić naturalne kraszanki? Użyjmy warzyw, ziół i owoców. Im dłużej jajka będziemy trzymać w ich wywarze, tym kolor będzie intensywniejszy!

  • Czuj się młodo, żyj długo

    To, ile masz lat, nie zawsze wynika z daty urodzenia. Odkryj, jak czuć się młodo niezależnie od wieku!

  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    Od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów, którzy namówili ją na wydawanie książek kucharskich. Do tej pory sprzedano ich ponad 3 miliony egzemplarzy. Czytelnicy uwielbiają przepisy Siostry Anastazji Pustelnik, bo jej dania zawsze się udają. Rozmawiamy o tajnikach gotowania, życiu zakonnym, rodzinie i o tym, jak przylgnęło do niej imię Anastazja.

  • Maseczki z warzywnika

    ...wystygnie rozgnieć go widelcem i połącz z łyżką śmietany. Maseczkę nałóż na twarz,  szyję, dekolt. Po 20 minutach zmyj ciepłą wodą. Stosuj dwa razy w tygodniu. Pomidorowa oczyszcza Działa podobnie jak(...) gorąca dłoniom, stopom i nabrzmiałej twarzy. Kilka liści młodej kapusty schłodź w lodówce, następnie rozbij tłuczkiem, by lekko puściły sok i połóż (tak jak maseczkę w płachcie) na twarz, dekolt...