• Informacje na temat:

    jak ugotować kiszoną kapustę

Przepisy na temat: jak ugotować kiszoną kapustę
  • Mariaż kiszonej kapusty z ziemniakami

    Ciapkapusta - taką chwytliwą nazwę nosi śląskie danie, które łączy ziemniaki, kiszoną kapustę i boczek. Jak ją przygotować, dowiemy się z książki "Obiady" Ewy Wachowicz.

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    ...konserwującym kiszoną kapustę. Odpowiednie jego stężenie zabezpiecza kapustę i umożliwia długie jej przechowywanie - opisuje rozmówczyni PAP. Właściwości kiszonej kapusty Kapusta kiszona jest bogatym(...) Ciska. Po kapustę kiszoną mogą bez obaw sięgać osoby starsze, bo łatwiej się ją trawi od kapusty świeżej. Dla osób odchudzających się może stanowić zdrową przekąskę o wyjątkowo małej kaloryczności. 100

  • Kasza gryczana to nie tylko dodatek do obiadu o wyjątkowym, intensywnym smaku, ale również kluczowy składnik wielu modnych potraw. Jak ugotować kaszę gryczaną aby była sypka a nie zbita?Zaraz Wam napiszę :).

  • Paszteciki  z grzybami i kapustą

    Paszteciki mogą być daniem zarówno na obiad, jak i na kolację. Wypróbuj nasz przepis.

  • Przepis zapożyczony od pakistańskiego kolegi, zawsze się sprawdza...

  • Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

    Kiedyś widziałam pierogi bezglutenowe, jako rozpadłe ciasto zrobione z mąki gryczanej. Dzisiaj wiem, że mogą wyglądać niemalże identycznie jak oryginalne, a do tego być zdrowsze i lepiej smakować. Dlatego zachęcam do przetestowania poniższego przepisu.

  • Dzisiaj trochę teorii na początek dnia. Niby rzecz banalna, a jednak wiele osób nie wie o tym sposobie przyrządzania dzięki któremu zmienia się aromat :)

  • Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

    Jak robimy? Krok 1: Grzyby zalewamy na noc wodą. Krok 2: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i dokładnie zagniatamy, aby masa była jednolita. Wkładamy do lodówki Krok 3: Grzyby gotujemy 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, następnie odcedzamy. Krok 4: Wodę z grzybów wykorzystujemy ponownie do gotowania kapusty. Kapustę przed gotowaniem należy przepłukać wodą...

  • Wracasz zmęczony z pracy. Jesteś głodny, ale dopiero wstawiłeś ziemniaki. Jest sposób by przyspieszyć ich gotowanie.

Artykuły na temat: jak ugotować kiszoną kapustę
  • Księga smaków: Kapusta kiszona

    ...danie, spróbuj! Zacznij od ugotowania kiszonej kapusty. Kilkanaście minut wystarczy, aby pozbyć się nadmiaru soli i kwasku. Ostudź ją i odciśnij. Podsmaż pokrojoną cebulę i jak się zezłoci, przełóż kapustę. Wymieszaj, dodaj ulubione grzyby, znów wymieszaj i dopraw pieprzem i odrobiną chili. Makaron lasagne (bez gotowania) ułóż na blasze. Nakładaj warstwę kapusty, warstwę ostrego sera i znowu makaron...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Jak ugotować pyszny bigos?

    Hanna Szymanderska, znana autorka wielu książek kulinarnych, radzi jak ugotować pyszny bigos.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    ...składnikiem odżywczym dla bakterii. Fermentacja odbywa się w ten sposób, że cukry przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Odpowiednie jego(...) chętnie stosowanym lekiem na +zespół dnia następnego+ po zbyt hucznie spędzonej nocy" - dodaje dr Ciska. Po kapustę kiszoną mogą bez obaw sięgać osoby starsze, bo łatwiej się ją trawi od kapusty...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Jak świętować, żeby potem nie żałować

    Boże Narodzenie to twardy orzech do zgryzienia dla naszych żołądków! Jednak okazuje się, że wcale nie musi tak być.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ...warzyw, które w 100 g zawierają około 10 g węglowodanów. Chodzi o brukselkę, buraki, paprykę czerwoną, kapustę białą i czerwoną, pora, marchew, pietruszkę, dynię, fasolkę szparagową. Postaw na dobre(...) czynne działają jak lek przeciwcukrzycowy, pobudzający produkkcję insuliny.  Używaj przypraw, które obniżają poziom cukru i pobudzają aktywność insuliny - to goździki, kozieradka pospolita (główny...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...