• Informacje na temat:

    jak ugotowac groszek z marchewka

Przepisy na temat: jak ugotowac groszek z marchewka
  • Kokardki z groszkiem

    ..., wrzuć groszek i krótko zblanszuj. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki, obgotuj jak groszek, osącz. Pomidorki umyj, osusz, przekrój na połówki. Włóż na rozgrzane masło, krótko podduś (nie mogą się rozpaść!).  3. Oliwę wymieszaj z oregano i szczyptą soli. Odstaw. Makaron, kawałki kurczaka, groszek, brokuł, paski marchewki i pomidorki przełóż do salaterki, delikatnie przemieszaj. Posyp bazylią...

  • Obiady kryzysowe

    Gotowanie obiadu z nieograniczonym budżetem? Żadna sztuka. Gorzej, jeśli nasze finanse zostały nadwyrężone. Jak się porządnie najeść nie wydając przy tym fortuny? Oto sprawdzone propozycje zup i dań głównych w wersjach oszczędnościowych.

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    Popisowe dania kuchni śląskiej to nie tylko przysmaki na każdą okazję, ale i kulinarne wizytówki regionu. W większości są bardzo treściwe - bo jak wiadomo, gdy pan domu wracał z kopalni, musiał dobrze zjeść.

  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    ...regularnie powtarzają specjaliści ds. żywienia. A jak to wygląda w święta? Czy w naszym menu uwzględniamy zdrowe i wartościowe produkty? Sprawdźmy, co kryją w sobie potrawy wigilijne. Miłośnikom buraków serwujemy przepis na przepyszny barszcz. Na dokładkę dorzucamy kilka wskazówek, jak przygotować Święta w duchu zero waste.

  • Danie dla miłośników warzyw

    Dobrze sprawdzi się zarówno jako dodatek do potraw jak i samodzielne danie.

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...lub kokardki, - 1 opakowanie mrożonki - warzywa do makaronu, - 20 dag wędzonego boczku (wybierz jak najchudszy), - 2-3 łyżki oleju, - sól, - świeżo mielony pieprz, - szczypta mielonej ostrej(...) przyprawy. Smażyć przez kilka minut, często mieszając. Zdjąć patelnię z ognia. Groszek odsączyć z zalewy, marchewkę wyjąć z rosołu, pokroić w kostkę. Do ryżu dodać groszek i marchewkę. Wszystko razem...

  • Warzywa na kruchym spodzie

    To danie zadowoli podniebienie każdego smakosza i zagości w waszej kuchni na dłużej. Zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.

  • 4 sposoby, by przekonać dziecko do warzyw

    Jak sprytnie podać małemu niejadkowi warzywa, by stał się ich smakoszem?

  • Burgery i makarony dla całej rodziny

    Jedzenie warzyw i owoców ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Zapobiegają anemii, są naturalnymi antybiotykami. Mimo tych oczywistych zalet często trudno przekonać domowników do zalecanych pięciu porcji dziennie. Jakie triki zastosować, by cała rodzina jadła ich więcej? Warzywa można sprytnie „ukryć” nie tylko w drobnych przekąskach czy kanapkach. Mogą stanowić bazę pysznych i atrakcyjnie...

  • Bulgur nietypowa kasza, która świetnie rozgrzewa

    ...kaszy gotujemy tak samo ok. 8 min (na półtwardo) w  osolonej wodzie (1 porcja kaszy na 3 porcje wody).  Jak przygotowywać Ugotowana na mleku z dodatkiem owoców i cynamonu zastąpi owsiankę...

Artykuły na temat: jak ugotowac groszek z marchewka
  • Zupa z groszkiem

    Groszek zielony ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz połowę masła. Za pomocą tłuczka lekko go rozgnieć, dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pastą posmaruj podpieczone bagietki. Cebulę obierz i posiekaj, po czym podsmaż kilka minut na oliwie. Do garnka wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, różyczki...

  • Groszek na twarz

    ...odżywiających skórę są domowe maseczki. 1. Najprostszą jest położenie na twarz i szyję świeżego żółtka. 2. Maseczka z miodu działa ujędrniajaco. 3. Zmiksowany zielony groszek z puszki położony na twarz i szyję wygładza zmarszczki i łagodzi podrażnienia skóry. 4. Utarte jabłko z twarożkiem i odrobiną miodu odmładza skórę. 5. Utarta pietruszka lub marchewka zmieszana z twarożkiem wygładza...

  • Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

    ...zielony groszek, a do drugiej – marchewkę. W podobny sposób przygotujesz kolorowe serowo-ziemniaczane farsze do pierogów ruskich. Pożywna zapiekanka Ziemniaki pokrój w plastry. Na drugi dzień(...). Dodaj cebulkę zrumienioną z boczkiem. Masę przypraw, uformuj z niej kulki i wrzucaj je na rozgrzany głęboki olej. Gdy knedle zezłocą się, są gotowe! Z masy możesz zrobić też koltety (jak tradycyjne...

  • Sałatka z pęczakiem i brokułem

    Pyszna i zdrowa sałatka idealna zarówno na co dzień, jak i na przyjęcia.

  • Nareszcie młode warzywa

    N​ajsmaczniejsze są u progu lata: świeża botwinka, jędrna marchewka, krzepka kalarepka, młody bób, szczaw czy ziemniaki kuszą smakiem i są niezwykle zdrowe.

  • A na talerzu maj

    Zazieleniło się w warzywniakach. W miskach stoją na baczność szparagi, a w skrzynkach polegują młode marchewki i rzodkiewki. Szklarniowe, ale co tam, stęskniliśmy się za nimi i chcemy je jeść! Jak podawać młodą zieleninę?

  • Pyszne, rozgrzewające dania na zimowe dni!

    Gdy zima trwa w najlepsze szukamy wszelkich sposobów na to jak radzić sobie z zimnem i mrozem. Nie zawsze jednak ciepła kawa wypita w biegu, czy gruby sweter są w stanie skutecznie rozgrzać nasz organizm… Zaraz po powrocie do domu z zimowego spaceru czy pracy warto, więc przygotować pyszny i aromatyczny posiłek, który sprawi, że pogoda za oknem stanie się już tylko wspomnieniem! Jak to zrobić...

  • Sałatki wiosenne

    Nastał czas nowalijek, podawaj je więc tak często, jak to możliwe. Niech staną się kolorowym wstępem do lata!

  • Sałatka warzywna

    Składniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół selera zielony groszek 2 ziemniaki  kiszony ogórek Sposób przygotowania: Warzywa ugotuj do miękkości, pokrój w drobną kostkę. Następnie przygotuj jak zwykle, ale kwaszony ogórek obierz ze skórki, zrezygnuj z cebuli, a zamiast majonezu użyj lekko przyprawiony jogurt naturalny.

  • Perfekcjonistka w kuchni

    Skończyła historię sztuki, więc wszystko wskazywało na to, że swoją przyszłość zwiąże z rodzinną galerią, ale życie jest nieprzewidywalne i dziś Ania Starmach spełnia się w kuchni. Gotuje, piecze i pisze. Właśnie ukazała się jej trzecia książka "Pyszne na każdą okazję", w której przekonuje, że gotowanie nie musi być skomplikowane, drogie i czasochłonne. Jak zawsze robi to z pasją.