• Informacje na temat:

    jak ugotowac fasole

Przepisy na temat: jak ugotowac fasole
  • Nie bój się fasoli

    ...rezygnują z fasoli. Są i tacy, którzy unikają jej jak ognia, bo należy do produktów trudnych do strawienia. Zawiera dużo błonnika a do tego ma w swoim składzie lektyny. To one blokują - na pewien czas trypsynę - jeden z głównych enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek w organizmie człowieka. Jakie mogą być tego skutki? Wzdęcia, gazy i twardy bolesny brzuch. Czy w takim razie zrezygnować...

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Dynia makaronowa i tacos z czarną fasolą

    ...względu na swoją nazwę, może doskonale zastąpić spaghetti. Podawanie dyni makaronowej jako substytutu spaghetti - w sosie pomidorowym, z klopsikami - pokazuje tylko, jak ogromna jest między nimi(...), kiedy je robiłam. A ten półmisek, który widzisz na zdjęciu, był pusty 10 minut po tym, jak zdążyłam go sfotografować. Składniki na 16 tacos o średnicy 15 cm (4 duże porcje lub 8 małych): - ok...

  • Kasza gryczana to nie tylko dodatek do obiadu o wyjątkowym, intensywnym smaku, ale również kluczowy składnik wielu modnych potraw. Jak ugotować kaszę gryczaną aby była sypka a nie zbita?Zaraz Wam napiszę :).

  • Zupa z fasoli

    ...) ziemniaki majeranek czosnek Sposób przygotowania: Skrzydełka ugotować z jarzynami i przyprawami. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru, dodać pokrojoną fasolkę. Jak ziemniaki...

  • Przepis zapożyczony od pakistańskiego kolegi, zawsze się sprawdza...

  • Planowanie gotowania – jak nie spędzać więcej niż 30 minut na gotowaniu obiadu?

    Gotowanie może być prawdziwą przyjemnością pod warunkiem, że mamy na nie czas. A z tym, jak wiadomo, bywa różnie. Jesteśmy coraz bardziej zabiegani, przez co nie starcza nam dnia na podstawowe(...) też kontroli nad tym, co jemy. Tymczasem, przy odpowiednim sprzęcie oraz organizacji czasu i przestrzeni kuchennej, pyszny obiad ze zdrowych składników może być gotowy w zaledwie 30 minut. Jak tego...

  • Dzisiaj trochę teorii na początek dnia. Niby rzecz banalna, a jednak wiele osób nie wie o tym sposobie przyrządzania dzięki któremu zmienia się aromat :)

  • Cenne źródło białka

    ...antidotum na jesienne czy wiosenne przesilenia.  Wzmacniają system immunologiczny i nerwowy, polecane są również przy chorobach nowotworowych. Jak prawidłowo przyrządzić fasolę? Ziarna fasoli należy...

  • Wracasz zmęczony z pracy. Jesteś głodny, ale dopiero wstawiłeś ziemniaki. Jest sposób by przyspieszyć ich gotowanie.

Artykuły na temat: jak ugotowac fasole
  • Fasola – więcej niż białko

    ..., jest teraz szczególnie ważne. Fasola jest prawdziwą skarbnicą witaminy B1 (tiaminy), która ma działanie przeciwdepresyjne i poprawia zdolności poznawcze, takie jak myślenie, zapamiętywanie(...) wzdęcia i gazy. Jak ją zatem przygotować, by nie fundować sobie zbędnych sensacji żołądkowo-jelitowych? Wypłukane ziarna zalewamy na noc wodą z kranu, do której wsypujemy płaską łyżeczkę sody...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Zdrowe jedzenie nie musi być ugotowane

    ...ugotowaniu.  Zakaz obejmuje też ziemniaki, w których stężenie solaniny bywa jeszcze wyższe.   Niebezpieczne  są również niedojrzałe pomidory. Zawierają związek działający podobnie jak solanina, który do...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Fasola: Do wyboru, do koloru

    Nie ma jak fasola. To jeden z najzdrowszych i najpożywniejszych pokarmów świata. Dla wegetarian stanowi wybawienie, bo dostarcza mnóstwo białka, którego w ich diecie zwykle brakuje. W fasoli białka(...) działanie mózgu. Dzieje się tak dzięki kwasowi foliowemu, manganowi i magnezowi. Tak korzystnie wpływa zarówno ziarno, jak i kiełki. Żeby się obyło bez boleści Przy wszystkich swoich zaletach...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Siedem powodów, dla których warto jeść fasolę

    ...z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Uaktywniają się wtedy bakterie jelitowe. Efekt to bolesne wzdęcia i gazy. Jak ich uniknąć? Zaparzanie wrzątkiem: Nasiona mocz 1,5-2 godz. w bardzo...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Biała fasola po andaluzyjsku

    Składniki: 100 g ugotowanej białej fasoli 50 g słodkiej papryki 50 g cebuli 70 g boczku 100 ml bulionu Liść laurowy Gałązka tymianku 50 ml oliwy z oliwek Sól morska Czarny pieprz Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę potrawę: Paprykę pokrój w kostkę, odcedź fasolkę. Pokrój boczek i cebulę. Usmaż boczek, następnie dodaj paprykę i cebulę. Dodaj tymianek i fasolę, wlej...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...

Wideo na temat: jak ugotowac fasole
  • Kryzysowa kuchnia Darii Ładochy

    Z powodu koronawirusa przez najbliższe dni najlepiej pozostać w domu. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Daria Ładocha podpowiedziała, co można ugotować z tego, co mamy w lodówce. Jak zrobić kryzysową zupę meksykańską, mięsną zapiekankę i pastę z fasoli?

  • Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepis

    Fasolka po bretońsku to jedna z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. To dosyć proste w przygotowaniu, bardzo pożywne i odżywcze danie, które zachwyca bogactwem smaków, które w sobie łączy. Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku mówi o samodzielnym moczeniu fasoli już poprzedniego dnia, jednak by jeśli chcecie jak najszybciej cieszyć się jej smakiem, możecie użyć gotowej fasoli

  • Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepis

    Fasolka po bretońsku to jedna z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. To dosyć proste w przygotowaniu, bardzo pożywne i odżywcze danie, które zachwyca bogactwem smaków, które w sobie łączy. Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku mówi o samodzielnym moczeniu fasoli już poprzedniego dnia, jednak by jeśli chcecie jak najszybciej cieszyć się jej smakiem, możecie użyć gotowej fasoli