• Informacje na temat:

    jak ugotowac dobry rosol

Przepisy na temat: jak ugotowac dobry rosol
  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...powinniśmy sprawdzić, w jakim stanie jest produkt. W serach i jogurtach są konserwanty. Nic złego nie stanie się z mąką, kaszą, ryżem, jeśli tylko będziemy je dobrze przechowywać. Są już dyrektywy unijne, które w niektórych krajach wprowadzają brak daty ważności na suche pokarmy, octy czy oleje. Co najczęściej niepotrzebnie wyrzucamy? - Jak pokazują badania prowadzone przez Federację Polskich Banków...

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak przygotować dobry zakwas na żurek ?"

  • Zupy dobre na wszystko

    Są sycące, rozgrzewają i wzmacniają. Zimą nic tak nie poprawia samopoczucia, jak talerz smacznej, gorącej zupy. Choć w wielu domach to tylko wstęp do obiadu, właściwie przyrządzona, sprawdzi się(...), a także cenne witaminy (np. A, E, z grupy B). Jednocześnie otrzyma porcję wody, której zimą zwykle pijemy zbyt mało. Chcesz się dowiedzieć, jak jeszcze zupy działają na organizm? Jarzynowa bomba...

  • Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można przystąpić do pieczenia chleba. Czas poświęcony na zrobienie zakwasu to pięć minut dziennie, resztę czasu zakwas rośnie i można sobie nie zawracać nim głowy.

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Dla wszystkich zagrypionych i przeziebionych.

  • Nadziewane klopsiki pieczone i duszone w sosie

    ...klopsiki zbytnio się rumienią? Przykryj je folią aluminiową - błyszczącą stroną do góry, bo działa jak lustro, tzn. odbija ciepło. Do pojemnika z parmezanem włóż kostkę cukru. Wchłonie ona wilgoć...

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Ciekawostki na temat szparagów. Nie wiesz o nich wszystkiego!

    ...samopoczucie i nastrój. 4. Pobudzają libido Szparagi zyskały miano jednych z najciekawszych, naturalnych afrodyzjaków! A to za sprawą zawartych w nich fitoestrogenów, które zwiększają popęd płciowy kobiet działając podobnie jak estrogen - jeden z żeńskich hormonów. Warzywa te są niewątpliwie wyjątkowe, a ciekawych pomysłów na potrawy z kolorowymi pędami w roli głównej nie brakuje. Możesz z nich...

  • Rosół podstawowe i najbardziej popularne danie w wielu polskich domach. Królowa polskich zup. Prawdziwy, jak twierdziły nasze babcie, to ten w którym pływają oka. W wielu domach nie ma niedzieli bez porządnego rosołu. To niemal tradycja i swoisty rytuał. Zobaczcie jak przygotować rosół idealny, takiego jaki pamiętamy z babcinego stołu …bo chyba tylko babcie ewentualnie mamy mają czas i wenę na przygotowanie prawdziwego rosołu. Ja od czasu do czasu, głównie w wolną sobotę zabieram się do...

Artykuły na temat: jak ugotowac dobry rosol
  • Jak ugotować dobry rosół?

    Tradycyjna zupa, która gości w każdym polskim domu. Zobacz, jak ją gotować, aby każdemu smakowała.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Jak złagodzić objawy grypy żołądkowej

    Musisz ją przechorować. Wspieraj organizm domowymi miksturami i zabiegami.

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • Jak przetrwać grypę żołądkową

    .... I zażywaj go przynajmniej dwa razy dziennie. Źródłem dobrych bakterii są też zsiadłe mleko, kefir i jogurt naturalny - spożywaj je w małych porcjach, kilka razy dziennie. Biegunka odwadnia, dlatego dużo(...) owoców i surowych warzyw. Odstaw bogate źródła białka, takie jak ryby i wszelkie mięsa. Nie pij alkoholu i kawy, napojów bardzo zimnych i bardzo gorących. Dobre, bo gotowane Wymioty zwykle mijają...

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...

  • Dobre rady, aby zupa była smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu

    ...1. Korzystaj ze świeżych warzyw Dobry bulion i dorodne warzywa to podstawa smacznej zupy. W sklepie możemy kupić kilka rodzajów kostek rosołowych, które świetnie sprawdzą się jako baza, jednak to(...) ugotować się w kwaśnych zupach, takich jak ogórkowa, kapuśniak czy pomidorowa przygotowana z kwaskowatych pomidorów. Ziemniaki - ten sposób zagęszczania zupy na pewno dobrze znają nasi dziadkowie. Tak...

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...

  • Sprawdź, jak dbać o urodę (1842)

    ..., (...) używać przechadzki i spoczynku. Można się także pozbyć tej nieprzyjemności zewnętrznej sposobem, który tu wskażę. Skoro tylko jest jakie miejsce, w którym daje się widzieć (...) plama czerwona lub(...) odrażająca... Od potu pod pachami prawie trzecia część dam nie jest wolną... Dla czystości powinniśmy się pozbyć potu, codziennie z rana w tym celu trzeba się myć pod pachami wodą ciepłą... Jak się...

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...