• Informacje na temat:

    jak ugotowac botwinke

Przepisy na temat: jak ugotowac botwinke
  • Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato

    Chłodnik, koktajl czy farsz? Letnie przepisy na botwinę sprawią, że poczujesz się jak w raju!

  • Botwinka nie tylko w sezonie - zrób w słoiku na zimę

    ...cukru. Warzywa dokładnie myjemy, buraczki obieramy cienko (ale niekoniecznie). Buraczki i liście kroimy tak, jak lubimy, w grubą kostkę, a łodygi i liście możemy posiekać drobniej. Koper myjemy...

  • Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem

    Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

  • Klasyczny chłodnik litewski

    W taki upał, jak dziś, jedyną zupą jaką można zjeść ze smakiem jest chłodnik. Ten z naszego przepisu smakuje wspaniale.

  • ABC letniej diety

    Wakacje to czas przygody. Także tej kulinarnej. Podpowiadamy, jak w okresie lata układać menu brzdąca, by dopisywało mu zdrowie i apetyt.

  • Na zdrowie i dla ochłody, czyli chłodnik z wędzonym łososiem

    O tym, że ryby są zdrowe i dlatego należy je jeść, nikomu nie trzeba przypominać. Podobnie jak mięso albo warzywa, można przygotować na wiele sposobów - upiec, ugotować na parze albo uwędzić. Tadeusz(...) ograniczyć.W rybie najcenniejsze są: białko, kwasy omega-3, sole mineralne oraz witaminy. Dzięki pieczeniu czy gotowaniu na parze mięso najmniej traci na wartości.  - Wędzenie, jak każda obróbka termiczna...

  • Pierś kaczki w glazurze miodowo-lukrecjowej

    .... Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...-ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz Jak przygotować? - Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś(...) -6 łyżek octu winnego -po łyżeczce grubej soli, pieprzu, musztardy -łyżka miodu -olej -pęczek koperku -50 dag fileta z łososia -30 dag pomid. koktajl. -10 dag liści młodego szpinaku Jak przygotować...

  • Młode jarzynki

    ...są czasem drobne jak orzechy. Za to nie trzeba ich obierać, wystarczy namoczyć w zimnej wodzie z solą i dokładnie wyszorować skórkę. Po ugotowaniu ich łupina jest tak delikatna i smaczna, że nawet...

  • Pomysły na letnie obiadki

    W upały zwykle chętnie jadamy potrawy delikatne w smaku i lekkostrawne. Dzieci mają podobne preferencje, dlatego latem najlepiej serwować im dania jak najlżejsze. Jednocześnie warto maksymalnie(...), fasolka, pomidory. Można do niej dodać także kawałki ugotowanej piersi kurczaka lub szynkę dobrej jakości. Nie wolno zapominać o przyprawach (np. bazylii, tymianku lub oregano). Zapiekanka będzie...

Artykuły na temat: jak ugotowac botwinke
  • Botwinka, moje marzenie

    I jeżeli komuś przez zimowe i wiosenne miesiące marzyło się carpaccio z buraka (ugotować na parze, obrać, pokroić na cieniusieńkie plasterki i skropić kremem z balsamico - mmm, pychota!), to właśnie teraz ma szanse, by zrealizować swoje najdziksze fantazje!  Botwinka jest doskonałością, dowodem na istnienie Boga, może być jedzona w sałatce, albo w zupie, jak kto lubi. W tradycyjnej kuchni...

  • Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie możemy drobno pokroić, a następnie zamarynować, ugotować lub upiec. Liście podajemy na surowo, wystarczy je przebrać, opłukać i podrzeć na mniejsze kawałki. Botwina idealnie komponuje się z serami, owocami, innymi warzywami, a...

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    ...fasolowe piure zyskało największe uznanie. Chętnie podaję je do wołowego steku, kaczki albo - tak jak poniżej - z wyśmienitymi, długo duszonymi policzkami wołowymi. Składniki: 2 policzki wołowe...

  • To właśnie teraz botwina smakuje najlepiej. Warto więc poszukać jej w warzywniaku, aby móc rozkoszować się pysznymi, sezonowymi potrawami Fot. 123RF/Picsel Co zyskujemy jedząc botwinkę? Przede wszystkim doskonały środek, wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że buraki pomogą osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą...

  • Jak lato, to chłodnik!

    ​Mają wiele zalet: sycą, chłodzą i nawadniają organizm. Można je przygotowywać z różnych składników. Ważne, aby były dobrze schłodzone i odpowiednio doprawione.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Jak mrozić warzywa i owoce

    Używaj do tego celu specjalnych woreczków.

  • Najciekawsze przepisy kulinarne oraz pomysły na udany wieczór bohaterów programu Ugotowani! Nie są powszechnie znani, ale na pewno gotują najlepiej w Polsce. Agata prezentuje oryginalny smak kuchni fusion. Halina zabierze cię w podróż w czasie, podczas której poznasz tajniki tradycyjnej kuchni szlacheckiej. Rafał zachwyci tajskimi kokosowymi krewetkami z kurczakiem w zieleni. Łosoś Krzysztofa w połączeniu z włoskim pesto wprowadzi smakowity aromat toskańskiej fiesty. Kochająca styl pin up...

  • Nareszcie młode warzywa

    ...podnoszą poziom cukru, pomagają utrzymać go w ryzach. Jak twierdzą, naukowcy młode warzywa (zwłaszcza młody i krótko gotowany bób oraz zielony groszek) mogą uniemożliwiać powstanie komórek rakowych...

  • Czterech uczestników z Warszawy. Cztery kolacje, z których każda jest szansą na wygraną. Już w niedzielę, 30 września o godzinie 18.00, czwarty odcinek "Ugotowanych"! Tym razem rywalizować za sobą będą: Beata Rupiewicz - sympatyczna pani z dziekanatu Wojskowej Akademii Technicznej, ciesząca się ostatnimi momentami urlopu wychowawczego, Sylwia Gromadzka - pani archeolog i lektorka języka angielskiego, Wojciech Kosiński - właściciel sklepu z płytami i gramofonami, DJ, nauczyciel gry na gitarze...