• Informacje na temat:

    jak ugotować botwinka

Przepisy na temat: jak ugotować botwinka
  • Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato

    Chłodnik, koktajl czy farsz? Letnie przepisy na botwinę sprawią, że poczujesz się jak w raju!

  • Botwinka nie tylko w sezonie - zrób w słoiku na zimę

    Botwinka zawiera sporo żelaza, dzięki czemu zalecana jest szczególnie osobom z anemią, posiada bowiem właściwości krwiotwórcze. Kolejną zaletą tego warzywa jest duża zawartość błonnika, co usprawnia trawienie i pobudza pracę jelit. Ponadto botwinka zawiera witaminy z grupy B oraz - ważny w prawidłowym rozwoju układu nerwowego - kwas foliowy. Powiedzieć, że botwinka koi nerwy - to wcale nie będzie...

  • Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem

    Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

  • Klasyczny chłodnik litewski

    W taki upał, jak dziś, jedyną zupą jaką można zjeść ze smakiem jest chłodnik. Ten z naszego przepisu smakuje wspaniale.

  • Pizza na spodzie bez mąki

    ...porażki. Jak mówią organizatorzy: "To, że nasi podopieczni nie utrzymują kontaktu wzrokowego z rozmówcą, nie znaczy, że nie mają nic do powiedzenia. Sport uczy nas szacunku do siebie i każdego rywala...

  • ABC letniej diety

    Wakacje to czas przygody. Także tej kulinarnej. Podpowiadamy, jak w okresie lata układać menu brzdąca, by dopisywało mu zdrowie i apetyt.

  • Na zdrowie i dla ochłody, czyli chłodnik z wędzonym łososiem

    O tym, że ryby są zdrowe i dlatego należy je jeść, nikomu nie trzeba przypominać. Podobnie jak mięso albo warzywa, można przygotować na wiele sposobów - upiec, ugotować na parze albo uwędzić. Tadeusz(...) ograniczyć.W rybie najcenniejsze są: białko, kwasy omega-3, sole mineralne oraz witaminy. Dzięki pieczeniu czy gotowaniu na parze mięso najmniej traci na wartości.  - Wędzenie, jak każda obróbka termiczna...

  • Pierś kaczki w glazurze miodowo-lukrecjowej

    .... Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi...

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    ...szkodliwe środki chemiczne i zanieczyszczenia. Warzywa zawsze są zdrowe, więc to, jak je przygotowujemy, nie ma znaczenia. NIE Sposób przyrządzania jarzyn wpływa nie tylko na ich smak, ale także na ich walory odżywcze, np. ilość witamin. Najlepiej gotować je na parze (maksymalnie 20-25 minut) lub piec w piekarniku. Ewentualnie można je ugotować w niewielkiej ilości wody pod przykryciem (wyjątek to...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...-ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz Jak przygotować? - Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś(...) -6 łyżek octu winnego -po łyżeczce grubej soli, pieprzu, musztardy -łyżka miodu -olej -pęczek koperku -50 dag fileta z łososia -30 dag pomid. koktajl. -10 dag liści młodego szpinaku Jak przygotować...

Artykuły na temat: jak ugotować botwinka
  • Botwinka, moje marzenie

    Nie wiem, czemu, wiele osób uważa, że botwinka to wyłącznie młode, kwaskowate listki. No nie, bulwy też!

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    ...fasolowe piure zyskało największe uznanie. Chętnie podaję je do wołowego steku, kaczki albo - tak jak poniżej - z wyśmienitymi, długo duszonymi policzkami wołowymi. Składniki: 2 policzki wołowe...

  • Jak lato, to chłodnik!

    ​Mają wiele zalet: sycą, chłodzą i nawadniają organizm. Można je przygotowywać z różnych składników. Ważne, aby były dobrze schłodzone i odpowiednio doprawione.

  • Jak mrozić warzywa i owoce

    Używaj do tego celu specjalnych woreczków.

  • Nareszcie młode warzywa

    N​ajsmaczniejsze są u progu lata: świeża botwinka, jędrna marchewka, krzepka kalarepka, młody bób, szczaw czy ziemniaki kuszą smakiem i są niezwykle zdrowe.

  • Czy warto jeść młode warzywa

    Powinny jak najczęściej znaleźć się na talerzu, ale z pewnego źródła.

  • Chłodnik litewski

    Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

  • A na talerzu maj

    Zazieleniło się w warzywniakach. W miskach stoją na baczność szparagi, a w skrzynkach polegują młode marchewki i rzodkiewki. Szklarniowe, ale co tam, stęskniliśmy się za nimi i chcemy je jeść! Jak podawać młodą zieleninę?

  • Burak - polski superfood

    ...przygotowaniu. Trzeba je przecież ugotować, obrać, zetrzeć lub pokroić, to wymaga czasu. Dodatkowo cała kuchnia jest zapaćkana buraczaną czerwienią i to już naprawdę przeraża... Trochę w tym prawdy, ale jeśli pomyślimy, jak dużo cennych wartości dostanie nasz organizm, to warto się trochę natrudzić. Co cennego kryje w sobie burak? Buraki są nieocenionym źródłem kwasu foliowego, który wzmacnia...

  • Świeże sałatki na lato

    ...idealne warunki. Dzięki temu, warzywa i owoce zachowują świeżość nawet do trzech razy dłużej. Jak to możliwe? Sekret tkwi w odpowiednim poziomie wilgotności. Możemy ją regulować za pomocą specjalnego...