• Informacje na temat:

    jak udusic schab do sosu

Przepisy na temat: jak udusic schab do sosu
  • Polecam tak zrobione grzyby,zwłaszcza w zimie kiedy mamy ochotę na grzybowy sosik lub zupę.Odmrażamy doprawiamy do smaku i gotowe:)

  • Coś domowego na kanapki.

  • Pizzę może zrobić każdy w domu, dodać takie składniki jakie lubi najbardziej, warto spróbować :)

  • Jeśli lubicie sos serowy a nie wiecie jak go zrobić, zapraszam :)

  • Prosty przepis na smakowity schab z tłuszczykiem

  • Schab w sosie grzybowym idealny do kasz

  • W dzisiejszym poście pokażę Wam, jak z kilku składników można zrobić niesamowicie aromatyczny i dobry obiad. Od zawsze byłam miłośniczką sosów grzybowych (ale koniecznie bez śmietany!) i bardzo często je przyrządzam do różnych dań. W tym roku jeszcze nie było mi dane znaleźć żadnego grzyba, ale mam nadzieję, że już lada dzień się to zmieni :-) Tak mi się marzy tarta z kurek...

  • Pyszny schab, szpikowany ziołami, duszony w oliwie z dodatkiem grzybów i fasolki - rewelacja! A niech tam, może ktoś zapamięta, pełna nazwa tej potrawy to: "Arista alla toscana ai profumi del sottobosco con fagioli all'olio di frantoio". Fajna, nie? Ale powiem Wam, że smakuje też tak dłuuugo!

  • Kruchy, soczysty schab pieczony w sosie na bazie cebuli. Trochę czasochłonny ale liczy się efekt końcowy :-)

  • Pomysł na szybki obiad, a co najważniejsze z własnej roboty sosem bez żadnych papierków co naprawdę nie wymaga wielkiej wiedzy i ogromu czasu a smak o niebo lepszy :) Zapraszam do wypróbowania !

Artykuły na temat: jak udusic schab do sosu
  • Niedzielne mięso duszone

    Sztuka duszenia Jakie mięso dusić Zazwyczaj do duszenia bierze się mięso, które nie nadaje się do długotrwałego smażenia i pieczenia. Dusi się też części zawierające więcej błon i ścięgien - w czasie duszenia pęcznieją, nadając potrawie kleistość i zawiesistość. Z wołowiny do duszenia wybieramy: karkówkę, udziec, mostek, łopatkę, rozbratel, szponder. Z wieprzowiny: schab, żeberka, łopatkę...

  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...

  • Pora na pora

    ...odpornościowy. Jest lekkostrawny, bogaty w witaminy i mikroelementy.  Jak wybierać Cebula pora nie może mieć zgrubień u podstawy ani żadnych żółtych lub czarnych plam. Jego liście powinny być zielone (odcień zieleni nie ma znaczenia), absolutnie nie przywiędnięte. Jak przechowywać   Świeże pory najlepiej w lodówce, z dala od produktów, które mogą przejść ich zapachem, np. masła...

  • Beata Śniechowska pokazuje jak przygotować schab w sosie pieczarkowym. To idealne danie kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wszystko przygotujesz na jednej patelni! Koniecznie wypróbuj ten przepis.     500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 posiekana cebula 1 ząbek czosnku 5 gałązek tymianku 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ pęczka natki pietruszki (posiekanego) masło klarowane do smażenia 150 ml śmietanki 30% 250 ml bulionu warzywnego, rosołu, ewentualnie wody 40 g zimnego...

  • ...drobno i podsmażona, sos pomidorowy - pół puszki pomidorów, przyprawy) lub schab z warzywami (plaster schabu rozbity i usmażony z przyprawami, ulubione warzywa uduszone lub ugotowane na parze) lub kanapka(...) z łososiem lub tuńczykiem (plaster łososia lub tuńczyk, sałata, pomidor, ogórek kwaszony, 2-3 łyżki kukurydzy, łyżeczka oliwy z oliwek, ulubione przyprawy). Podwieczorek: dowolny owoc. Jak to zrobić...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Zdrowe odżywianie w pracy

    ...drobno i podsmażona, sos pomidorowy - pół puszki pomidorów, przyprawy) lub schab z warzywami (plaster schabu rozbity i usmażony z przyprawami, ulubione warzywa uduszone lub ugotowane na parze) lub kanapka(...) z łososiem lub tuńczykiem (plaster łososia lub tuńczyk, sałata, pomidor, ogórek kwaszony, 2-3 łyżki kukurydzy, łyżeczka oliwy z oliwek, ulubione przyprawy). Podwieczorek: dowolny owoc. Jak to zrobić...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Lampka wina do obiadu, czy kolacji nadaje posiłkom elegancji. By dodać do tego smak, trzeba potrafić dobrać wino. Fot. 123RF/Picsel Najprostszy i powszechnie znany podział win - białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs - to nie wszystko. Istnieją dwie podstawowe zasady, którymi należy się kierować wybierając wino do potrawy. To zachowanie zasady kontrastu i dopasowania. Na czym to polega? Wina muszą być w przeciwnym smaku do potrawy tak, by nie zlały się z ich nutami smakowymi . Jednocześnie...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...