• Informacje na temat:

    jak ubic kremowke

Przepisy na temat: jak ubic kremowke
Artykuły na temat: jak ubic kremowke
  • Waniliowa kremówka z lukrem

    Przygotowanie: Płaty ciasta francuskiego rozłożyć jeden obok drugiego i pozostawić w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną. Następnie składać po trzy płaty ciasta. Rozwałkować na dwa placki o wymiarach 12x30 cm. Dwie blaszki do pieczenia (o wymiarach jak wyżej) wyłożyć pergaminem. Ułożyć w nich rozwałkowane placki. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem (aby podczas pieczenia para miała ujście...

  • W teleturnieju "Milionerzy" padło pytanie za pół miliona złotych. Miłośnicy kulinariów nie powinni mieć problemów z odpowiedzią na nie. Fot. Player.pl Tegoroczny maturzysta z Tarnowa - Filip Olszówka - wykazał się ogromną wiedzą, docierając w telewizyjnym turnieju "Milionerzy" do pytania za pół miliona złotych. Wegańskie bezy ubijesz z cukru i.. A) białek jaj kurzych B) płynu z puszki z ciecierzycą C) oleju kokosowego D) mielonych migdałów Wśród wielu widzów pytanie wywołało konsternację,...

  • Jak upiec dobry sernik?

    ...szklanki), żółtka (5). Jeśli użyjemy mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego) i cukru pudru, ciasto będzie jak puch. Ciasto zawdzięcza lekkość mocno ubitej pianie z białek. Czasami dodaje się...

  • Pragniesz w końcu zacząć racjonalnie się ożywiać, jeść mniej słodyczy i kalorycznych przekąsek, za to więcej warzyw i owoców. W wyobraźni już cieszysz się swoją nową, szczupłą sylwetką, zdrową cerą i rozpierającą cię energią. W sklepach przyglądasz się kreacjom mniejszym o dwa rozmiary i stawiasz sobie jedno pytanie: jak zdołam wytrwać na diecie? Fot. 123RF/Picsel Stres, nieregularne odżywianie, złe nawyki żywieniowe nie sprzyjają utrzymaniu zgrabnej figury. Dieta wymaga dyscypliny i...

  • Suflet lekki jak puch

    ...mąki, aromat oraz skórkę otartą z cytryny. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli oraz pozostałym cukrem. Pamiętaj, że jakikolwiek paproszek, odrobina żółtka, niestarannie osuszona miska, wilgotne(...), puszysty i delikatny, jak podany prosto z piekarnika. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 287 kilokalorii Świat i Ludzie 3/2012

  • Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki. Fot. 123RF/Picsel Omletów jednak nie należy się bać!   W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz...

  • Tort Dacquoise

    Desery z bezą? Wykonanie – proste i niedrogie. Za to efekt, jaki dzięki niej osiągniesz, niezapomniany.

  • Na wielkanocnym stole, obok domowej roboty wędlin i kiełbas, bardzo często pojawiają się pasztety. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, własnoręczne przygotowanie pasztetów na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziłyby się nawet bardzo doświadczone gospodynie. Jakie mięso na pasztet wybrać? Bardzo istotnym jest, aby zwrócić uwagę na jakość...

  • Mikołajkowe brownie

    Nieduże kawałeczki brownie udekorowane tak, by przypominały czapki Mikołaja. Połączenie brownie z truskawką jest wyborne, a na początku grudnia smakuje cudownie... jeśli tylko uda się kupić pachnące jak latem truskawki.

  • Latem na naszych stołach królują chłodniki i lekkie sałatki. A co podać na deser? Oczywiście lody i to najlepiej te, które przygotowaliśmy samodzielnie. Fot. 123RF/Picsel Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw. Pierwszy znany mrożony deser...