• Informacje na temat:

    jak szybko ugotować groch

Przepisy na temat: jak szybko ugotować groch
  • Dania z kapustą i grochem

    Pierwsza gwiazdka na niebie, opłatek i... świąteczne dania na stole. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by miały moc przypisywaną im przez naszych przodków.

  • Dwa pomysły na szybką i sycącą zupę z ciecierzycy

    Nazywana "grochem włoskim" cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Cieciorka smakuje doskonale podawana w postaci zupy. Pożywna zupa z cieciorki...

  • ​Właściwość bobu są nie do przecenienia

    ...ochrony przed szkodnikami. Doskonałe źródło białka i witamin Roślina należy do strączkowych, podobnie, jak fasola czy groch. To, co tak lubimy to spore nasiona mieszczące się w dużym, twardym(...) z życzeniami dochowania się męskiego potomka. Do dziś bób powszechnie jada się w Chinach, gdzie uprawiany jest od 5000 lat, a ponad połowa światowych upraw znajduje się na chińskich polach.  Jak można...

  • Skarby ze strączka

    W rodzinie roślin strączkowych można wyróżnić dwie grupy. Nasiona strączkowe suche, czyli grochu, fasoli, soi, soczewicy i ciecierzycy, osiągają pełną dojrzałość dopiero wtedy, gdy wyschną w strąku. Większość z nich jest ciężkostrawna (wyjątki to soczewica i łuskany groch), więc maluchy mogą je jeść dopiero po 3. roku życia. Z kolei zielony groszek, fasolka szparagowa i bób - zaliczane do...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ..., kawałkami pomidora i pieczonego mięsa i.. szybko zjada idąc np. ulicą. Podstawowe greckie pieczywo jest białe i lekkie jak puch. I takie spożywa się w Grecji od czasów starożytnych aż do dziś(...) tam dania są zgodne z oryginałem, warto wiedzieć trochę więcej o tradycyjnej kuchni greckiej. Wielki start Mezedes czyli małe przekąski są równie charakterystyczne jak utwory Homera czy rzeźby...

Artykuły na temat: jak szybko ugotować groch
  • Jak zaradzić jelitówce?

    ...i biegunka - nawet ponad 10 stolców na dobę. Są luźne, wodniste, zielonożółte. Tracimy wtedy ogromne ilości płynów i elektrolitów, stajemy się słabi i senni. Przy niedostatecznym nawadnianiu bardzo szybko może(...), nawet 9 dni!), co przy ostrej biegunce i wymiotach może nastąpić bardzo szybko. Aby temu zapobiec, stale uzupełniajmy ubytki, pijąc chłodne płyny w małych ilościach, lecz często. Unikajmy kawy, mocnej...

  • To, że jesteśmy coraz bardziej zabiegani i zapracowani brzmi niemal jak truizm. Niestety, nie zmienia to faktu, że codzienna gonitwa odbija się negatywnie na naszych nawykach żywieniowych. Fot. 123RF/Picsel Jadamy szybko i byle jak. Często w pracy sięgamy po przekąski, by wieczorem pofolgować sobie ciężką i wysokokaloryczna kolacją. Czy naprawdę na porządny obiad możemy pozwolić sobie wyłącznie w weekend?   Przeciwnie! Zapraszamy do cyklu "Obiad w 30 minut". Co tydzień będziemy podsuwać...

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    Warzywa najlepsze surowe Rozgotowane szybko bowiem podnoszą poziom cukru we krwi. Zadbaj o to, by codziennie zjadać pół kilograma warzyw. Pij też wyciskane z nich soki. Dlaczego warzywa są takie(...), banany, winogrona i rodzynki, suszone śliwki, owoce kandyzowane; - z warzyw:  bób, groch, zielony groszek, kukurydzę, - świeżo ugotowane ziemniaki i ich pochodne czyli purée ziemniaczane (szczególnie...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    .... Zawierają też oporną skrobię i rozpuszczalny błonnik, więc szybko sycą. Każda roślina strączkowa ma poza tym swoje niepowtarzalne zalety zdrowotne i dietetyczne. Nasiona powinny więc znaleźć się(...) nieprzyjemny smak i straci mnóstwo witamin. Groszek i groch Ma działanie zasadotwórcze. Wpływa nawilżająco na skórę. Wyjątkowa zaleta: regularne jedzenie grochu odkwasza organizm i ułatwia zachowanie...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Cieciorka dobra na wszystko

    Wygląda dziwnie - jak koślawy orzeszek. Smakuje słodko, smażona pachnie orzechowo, zawiera mnóstwo białka i błonnika. Pomaga na ból głowy i gardła, obniża cholesterol i ma po polsku aż trzy nazwy: cieciorka, ciecierzyca i groch włoski.

  • 100 rozkoszy dla podniebienia - na stole w pół godzinySzybkie i wykwintne potrawy - niemożliwe? Wcale nie. Mamy dla ciebie proste przepisy na eleganckie dania, takie jak tagliatelle ze smardzami, kaczka w sosie pomarańczowym, stek w pieprzowej panierce albo krem jogurtowo-limonkowy. Na początek posiłku podaj szybki aperitif, a na zakończenie digestif lub kawę. Do spontanicznego eleganckiego przyjęcia brakuje tylko gości? WYSZUKANA RÓŻNORODNOŚĆ: ponad 100 prostych przepisów na wykwintne dania...

  • Dieta wegetariańska wzmacnia odporność

    Polscy immunolodzy rekomendują dietę rośliną jako tę, która wspiera naszą odporność. Dietetyk Natalia Chybzińska, która na co dzień odpowiada za menu cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food podpowiada jak prawidłowo przygotowywać dania wegetariańskie, by uniknąć niedoborów.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...