• Informacje na temat:

    jak suszyc bezy

Przepisy na temat: jak suszyc bezy
  • Czekoladowo-orzechowy tort bezowy z pomarańczami

    Doskonały torcik bezowo-czekoladowy z orzechami laskowymi i pomarańczami. Mocno chrupiący, wciągający od pierwszego kęsa, dostojny i pięknie prezentujący się na paterze – idealny na wszelkie uroczystości oraz... w okresie świątecznym. Dla fanów bezy.

  • Gruszki na bezach

    Gruszki to owoce niedoceniane. Jako jedne z nielicznych zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Jedzmy je jak najczęściej, dla zdrowia i przyjemności.

  • Gruszkowa beza Pavlova

    ...wodnej czekoladą. Nałóż do środka zimnej bezy. Przykryj białą bitą śmietaną oraz owocami, polej sosem. Porady i tipy eksperta - Białka lekko ubij i od razu zacznij dodawać do nich miarowo cukier (najlepiej drobny). Daj mu czas, by się rozpuścił. Na koniec ustaw wysokie obroty, ale nie miksuj za długo, bo przebijesz bezę. Masa zrobi się grudkowata i podejdzie płynem. - Bezy nie powinno się piec...

  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    ...cierpliwości. Na koniec dodaj do kremu pozostałe masło. Odstaw krem do wystudzenia. Ostudzony do temperatury lodówkowej krem zmiksuj z mascarpone. 3. Przygotowanie bezy rozpocznij od ubicia na sztywno białek(...) samo jak z poprzednim. Następnie ułóż ostatni blat biszkoptu, jego wierzch posmaruj kremem i ułóż na nim najładniejszą ze wszystkich bez. Tort nadaje się od razu do podania natomiast można go schłodzić...

Artykuły na temat: jak suszyc bezy
  • Leciutkie jak chmurka

    Składniki na 8 porcji Bezy: 12 łyżek cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 białka, sól, 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny Krem: 5 łyżek cukru, 1 jajko, 15 dag masła Dodatkowo: kakao i cukier puder do posypania, bita śmietana w spreju Przygotowanie Białka schłodzić, ubić na sztywno ze szczyptą soli, po trochę dosypując puder. Gdy ilość piany się podwoi, dodać cukier waniliowy (ostrożnie...

  • Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie zimowych zapasów, czyli suszenie owoców i warzyw. Suszone grzyby możemy dodać do barszczyku na Wigilię, jabłka i gruszki do ciast, a suszone morele do aromatycznego grzańca. Jak się za to zabrać? Fot. 123RF/Picsel Suszyć można właściwie wszystko. Grzyby, owoce, warzywa, a nawet zioła. Od nas zależy co lubimy jeść i jakimi składnikami uzupełniamy dania. Hitem na jesień jest suszenie grzybów. Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże....

  • Widelcem po mapie

    ...w każdym zakątku świata oddać się poznawaniu kulinarnych szlaków, zgłębianiu kultury jedzenia i podsycaniu ciekawości, tak by podczas letniej wyprawy "zakosztować" jak najwięcej miejsc, które odwiedzamy(...) śmietany i kwaśnymi sezonowymi owocami. Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 120 minut suszenia bezy Składniki: 2 szklanki sezonowych owoców...

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...

  • Wiosna na talerzu

    .... Zaoszczędzisz trochę czasu, a zyskasz bezglutenową bazę do każdej pizzy. Placki możesz posmarować ulubionym sosem i upiec z mozzarellą lub, tak jak tu, wykorzystać ricottę i sezonowe karczochy. Stopień(...) kompozycję. Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut + 120 minut suszenia bezy Składniki: 2 szklanki truskawek, 2 łodygi rabarbaru, sok i skórka...

  • Suszenie jedzenia to jedna z najstarszych metod konserwacji. Od wieków polegała na usunięciu wody poprzez odparowanie. Niestety, obecnie wiele suszonych przysmaków ze sklepu jest faszerowanych różnego rodzaju chemią. Jak uniknąć sztucznych dodatków? Fot. 123RF/Picsel Kupowane w sklepach suszone owoce i warzywa mogą bardzo długo leżeć na półce, mają też bardzo ładny kolor, ładniejszy niż w przypadku domowych "suszonek". Często, niestety, jest to wynikiem dodatków, takich jak dwutlenek siarki...

  • Tajemniczy zielony proszek, który przebojem wdarł się na sklepowe półki. Jak go wykorzystać, aby w pełni ciszyć się jego smakiem i właściwościami? Fot. 123RF/Picsel Czym tak naprawdę jest matcha? Odpowiedź jest zaskakująco prosta - to sproszkowana, zielona herbata. Jednak nie byle jaka! Jej uprawa wymaga cierpliwości i niezwykłej staranności. Krzewy, na których rośnie, są ocieniane specjalnymi matami. Metoda ta została opracowana jeszcze w XVI wieku i niewiele zmieniła się do dnia...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • Chociaż beza to zaledwie kilka składników, jej odpowiednie przygotowanie to prawdziwa sztuka. Przekonają się o tym uczestnicy "Bake Off - Ale Ciacho!" w szóstym odcinku programu. W piątym odcinku, zawodnicy musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. W pierwszej konkurencji Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie legendarnych Jaffa Cakes - oblanych czekoladą biszkoptów z galaretką...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...