• Informacje na temat:

    jak sparzyć jabłka

Przepisy na temat: jak sparzyć jabłka
  • Ciasto jogurtowe z jabłkami

    ...i sodą. Jabłka umyj, przekrój na połówki. Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Połuskaj orzechy i zmiel je. 2. Do miski wlej masło, wbij jajka, sok z cytryny, wsyp cukier i skórkę(...) papierem do pieczenia, wlej ciasto. Jabłek nie obieraj, tylko bardzo dokładnie je umyj, przekrój na połówki. Możesz je układać na wierzchu ciasta z gniazdami nasiennymi (jak na zdjęciu) lub je dokładnie...

  • Owoce czyste jak łza

    Czy wiedzieliście, że owoce dla najmłodszych trzeba sparzyć wrzątkiem?

  • Jak zagęścić przetwory bez żelfiksów, dużej ilości cukru, długiego gotowania

    ...zagęszczenia dżemu z 1 kg owoców. Zrób zapasy pektyn: gdy obierasz jabłka na szarlotkę, nie wyrzucaj resztek. Włóż je do garnka i wlej tyle wody, by były przykryte (ok. 1 l wody na 1/2 kg obierek i ogryzków(...) wystarczy pół szklanki płynu). Uwaga! Jeszcze więcej pektyn ma pigwa, więc jeśli ją masz, możesz użyć jej tak samo jak jabłek. Sok z cytryny pozwala szybciej zagęścić dżem W kwaśnym środowisku...

  • Jaki soczek​ dla brzdąca?

    ...niemowląt soczki na bazie jabłka czy gruszki, ale także marchewkowe. Za to napojów z innych warzyw lepiej nie wprowadzać wcześniej niż po 1. urodzinach. Mają dość wytrawny smak, więc maluch raczej by(...) niemowlęcia czy starszaka Soczki przeznaczone dla dzieci w 1. roku życia mają wyższą jakość niż pozostałe. Dlaczego? Bo zaliczają się do produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Wytwarzane są...

  • Jaką zupę pani lubi?

    ...• surowe białko • po 2-3 ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca • liść laurowy • sól Przyrządzanie: Mięso wołowe i kurę umyć, cielęcinę sparzyć, aby rosół nie bielał, wątróbkę zrumienić na maśle...

  • Zupa z brzoskwiń, pomarańczy i moreli

    Ta zupa jest wyjątkowa. Smakuje jak aksamitny deser, orzeźwia i dostarcza naszemu organizmowi wielu witamin. Daj się skusić na brzoskwiniowo-pomarańczowo-morelową przygodę. Smacznego!

  • Uczulenie na nabiał? Sprawdź, czym zastąpić jaja, sery i mleko

    ...​Alergia pokarmowa jest jedną z najczęściej spotykanych form uczulenia. Niestety, pomijając fakt, że podobnie jak wszystkie alergie jest uciążliwa fizycznie, to dodatkowo mocno ogranicza nasz menu.

  • Dania z kapustą i grochem

    Pierwsza gwiazdka na niebie, opłatek i... świąteczne dania na stole. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by miały moc przypisywaną im przez naszych przodków.

  • Wigilijne przysmaki dla smyka

    Atmosfera Gwiazdki i smak świątecznych potraw to zazwyczaj jedne z najmilszych wspomnień z dzieciństwa. Warto więc, by nawet niemowlę mogło zjeść odrobinę barszczu czy rybki. Podpowiadamy, jak przyrządzić tradycyjne potrawy dla malca.

  • Jabłuszko w menu

    Maluch jak najbardziej może spróbować surowego skrobanego lub tartego jabłka. Nie musi go pani wcześniej piec lub prażyć. Przed obraniem należy je jedynie dokładnie umyć i sparzyć. Proszę też pamiętać, że na początek dziecko może dostać jedynie 1-2 łyżeczki owocu. Piąty miesiąc życia to dopiero wstęp do rozszerzania diety i nowe doświadczenia smakowe mogą być przyjmowane przez dziecko...

Artykuły na temat: jak sparzyć jabłka
  • Jak zmniejszyć ilość pestycydów w owocach i warzywach

    .... Lepiej więc je obierz, zwłaszcza gdy podajesz je małym dzieciom. Dorosłym raczej nie zaszkodzi zjedzenie jabłka lub gruszki ze skórką, jeśli owoc będzie dokładnie umyty. Pomidory lepiej sparzyć...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Obiad jak u babci

    W żadnej restauracji nie zjemy tak dobrze jak kiedyś u babci. Tych smaków i aromatów się nie zapomina...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Owsiane muffiny

    Przepyszne karnawałowe przysmaki wcale nie muszą być mocno kaloryczne i tuczące. Nie wiesz, jak je zrobić? Skorzystaj z naszych podpowiedzi.

  • Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak. Jest jednak o wiele więcej powodów, dla których warto zwrócić na nie uwagę. Najlepiej jeść jabłka ze skórką.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Powód 1: Dobre, bo polskie Polskie pochodzenie jabłek, które kupujemy, oznacza dla nas nie tylko patriotyczny gest, ale także... zdrowie. A to dlatego, że polskie jabłka nie muszą dniami i tygodniami "leżakować" w transporcie - przekłada...

  • ​Porady naszych prababć

    Jak zrobić ekologiczny termofor, jak wyczyścić butelki po oliwie czy jak przygotować domową jarzynkę - to wszystko wiedziały już nasze prababcie. Poznaj ich sekrety i zastosuj je w swoim domu.

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...

  • Desery bez kalorii

    Nie możesz oprzeć się słodyczom, a obawiasz się, że przytyjesz? Przygotuj kolorowe desery niskokaloryczne. Nie mają ani grama tłuszczu (no, prawie nie mają), a są równie pyszne jak ich kaloryczne siostrzyczki.

  • Gdy stoimy przed półką z jabłkami, nasz wzrok najczęściej przyciągają te krwisto czerwone, o błyszczących skórkach. Jednak to właśnie tych owoców powinniśmy unikać. Przekonajcie się dlaczego. Fot. 123RF Które jabłka są najzdrowsze? Wiele osób odpowie, że te, które mają jednolicie ubarwioną, błyszczącą skórkę, pozbawioną jakichkolwiek obić. Ale czy to aby na pewno dobry wybór? Kupując je w supermarketach, powinniśmy się wystrzegać takich „idealnych" owoców, gdyż razem z nimi, możemy zjeść...