• Informacje na temat:

    jak smażyć stek

Przepisy na temat: jak smażyć stek
  • Marynowane steki ze schabu

    Suche mięso, w dodatku twarde jak podeszwa? Na pewno znacie ten problem. Wypróbuj naszą marynatę, a schab będzie wprost rozpływał się w ustach.

  • Amerykańska uczta – stek

    Jedną z popularnych potraw w Stanach Zjednoczonych jest stek. W Polsce nie ma tak rozwiniętej kultury jedzenia wołowiny jak u naszych zachodnich przyjaciół, ale z pomocą paru wskazówek możemy przygotować iście amerykańską ucztę. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso i garść smacznych dodatków, które umiejętnie połączone stworzą wspaniały posiłek. Marka Kühne proponuje kilka sposobów na...

  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    Masz już dość tradycyjnego grilla, na którym można uświadczyć jedynie kiełbasę śląską i spaloną karkówkę? Sprawdź, jak zaskoczysz swoich gości!

  • Stek w sosie pieprzowym

    ...osiągnąć : jeśli steki mają być krwiste - krócej, wysmażone - nieco dłużej. Podawaj z ryżem lub makaronem. Odpowiednie będą też ziemniaki oraz porcja kruchej sałaty.

  • Menu na Dzień Babci i Dziadka

    ...21 stycznia będziemy obchodzić Dzień Babci i Dziadka. Pamiętajmy, że nic tak nie cieszy naszych seniorów, jak czas spędzany w rodzinnym gronie. Żaden materialny podarunek nie będzie więc tak cenny, jak wspólny obiad i długie rozmowy przy stole.

  • Dziczyzna

    ...jest równie dobra jak mięso z jelenia, podobne są też sposoby ich przygotowania, czyli jako: ragout, gulasz, zrazy, steki, kotlety i potrawki, pieczenie, udźce. Dzik "Dzik jest dziki, dzik jest zły(...) odpowiedniej obróbce zyskuje na jakości. Nadaje się do wyrobu kiełbasy i szynki; przyrządza się z jego mięsa pieczenie, steki, kotlety i zrazy. Wysoko ceni się polędwicę z dzika, golonkę i wątróbkę. Zając...

  • Roladki wieprzowe w sosie piwnym

    Składniki: 750 g ziemniaków 500 g brokułów 2 cebule 8 cienkich plastrów wieprzowiny (steki z szynki) 3 łyżki musztardy Sól, pieprz 4 plastry bekonu 50 g relishu ogórkowego(...) musztardą. Na każdym kawałku ułożyć po pół plastra bekonu i nałożyć relish. Mięso zrolować i spiąć wykałaczkami. Cebule smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju, zdjąć. Na patelnię dodać łyżkę oleju...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Niewątpliwie najlepszym tego przykładem jest kuchnia. Wyśmienite "orientalne" słodycze i desery, zawiesiste "rosyjskie" zupy, delikatne tokánye, jak też wszechobecne mămăligă - wszystko to znaleźć(...), czasem dochodząc nawet do 60 - 70 proc. Wraz z karafką i kieliszkami na stół zawita przystawka, taka jak slană - wędzona szynka wieprzowa, tobă - rodzaj salcesonu z podrobów wieprzowych, caltaboşi...

Artykuły na temat: jak smażyć stek
  • Być jak celebrytka

    Która z nas nie chciałaby żyć zdrowo, twórczo i bez stresu? Czy jest na to patent? Może znają go celebrytki, które uczą, jak zachować młodość, być w formie, nie stresować się i mieć czas na wszystko. Nasza dziennikarka Natalia Kuc kupiła ich książki i próbowała zastosować się do rad. Czy Beata Pawlikowska, Agnieszka Maciąg, Anna Lewandowska i Małgorzata Rozenek uczynią z niej szczęśliwszą kobietę?

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • Niby wszyscy wiedza jak... ale gdy pojdziemy do dobrej restauracji to zachwycamy sie miecutka pieczenia z wolowiny czy znakomicie usmazonym stekiem z cieleciny......

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    ..., cząsteczki wody i tłuszczu wracają do swojego pierwotnego rozmieszczenia. Bardziej ustabilizowane emulsje możesz otrzymać dzięki użyciu emulgatora, który gromadząc się na powierzchni cząstek(...)) - masło, śmietana i mleko - masło orzechowe i pasta tahini (po dodaniu oleju) - czekolada - crema - puszysta kremowa pianka na powierzchni espresso Jak uzyskać kremową konsystencję: majonez...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Wszystko, co musisz wiedzieć o mięsie

    Sprawdź, jakie mięso wybrać do jakiej potrawy, jak je odpowiednio przygotować i jak podsmażyć, by było kruche i soczyste.

  • Jak sprawić, by smażone potrawy były jednocześnie pyszne i niskokaloryczne? Wystarczy nowoczesna patelnia z oferty marki Florina, dobry olej i przestrzeganie kilku zasad. Dzięki temu smażone potrawy zachowają wyśmienity smak i aromat. Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię to już połowa sukcesu. Dzięki nieprzywieralnej powłoce do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Sprawdź o czym jeszcze warto pamiętać w czasie przygotowywania potraw na patelni. Złote zasady 1. Patelnię...

  • Tuńczykowe obiady

    Filety z tej ryby można smażyć na patelni w towarzystwie różnych warzyw, a smak gotowego tuńczyka wyeksponować w najróżniejszych sałatkach.

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...