• Informacje na temat:

    jak smacznie usmazyc cebule

Przepisy na temat: jak smacznie usmazyc cebule
  • 10 łatwych przepisów z cebuli

    ..., śmiało możesz zrobić je z cebulą - wyjdą równie pyszne, jak babeczki z pomidorami,oliwkami czy fetą! Posiekaną lub pokrojoną w piórka cebulę wystarczy wymieszać z ciastem muffinowym i upiec(...) quiche, w sam raz na kameralne, domowe przyjęcie! 9. Drożdżowe cebulaki Krążki z ciasta (takiego, jak na pizzę)z cebulą są idealne jako przekąska na imprezę czy na ciepłą kolację! Z ciasta przygotuj...

  • ło które danie jest w stanie zdeklasować dobrze zrobionego i podanego soczystego steka wołowego. Bardzo popularny w krajach anglosaskich, podawany na wiele różnych sposobów, u nas nadal uznawany za danie dość wykwintne. Na przekór obiegowej opinii postaram sie udowodnić ,że jest dość prosty do przygotowania we własnej kuchni.W tym wydaniu jest to wersja podstawowa i dosyć prosta w przygotowaniu. Gwarantuję, że jeśli raz zasmakujecie w dobrych stekach zawsze do nich powrócicie. Z pozoru proste...

  • Obiad na każdy dzień tygodnia

    ..., duś. Dodaj starty na tarce parmezan i serek ricotta. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrój kółka. Nakładaj farsz i zlep krążki jak pierogi, zawiń brzegi i połącz rogi.  2. Gotuj w osolonym wrzątku(...) z cytryny i od razu polej usmażoną rybę. Podawaj z warzywami i bazylią. Papryka faszerowana Sposób przygotowania 1. Papryki umyj, wydrąż. Ugotuj ryż. Zeszklij posiekane cebule. Dodaj...

  • danie dla miłośników kaszanki ;-)

  • Jak gotuje Murakami?

    ...z makaronem udon , i zaspokajam głód. Wychowałem się w Tokio i bardzo rzadko jadłem udon , więc takiego jeszcze nigdy nie jadłem. Jest sprężysty, świeży i zupa smacznie pachnie. Jest też zadziwiająco(...) czarnym sezamem.       Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 15 minut.  Jak gotuje sam Murakami? "Z wiekiem stopniowo doszedłem do wniosku, że najlepsze są proste posiłki. Rybę...

  • Dziś na obiad zupa szczawiowa: z jajkami na twardo, z dodatkiem marchwi i ziemniaków, zabielana kwaśną śmietaną. Najlepsza jest, podobnie jak ogórkowa, na drugi lub trzeci dzień od ugotowania, bo - jak mówią niektórzy - potrzebuje czasu, by się "przegryźć".

  • Jajecznica idealna?

    Uchodzi za dziecinnie łatwą potrawę, ale czy tak jest w istocie? Może być wyborna albo niezdatna do przełknięcia. Czasami podczas przygotowania bezwiednie popełniamy błędy, który czynią ją niesmaczną. Podpowiadamy, jak przyrządzić jajecznicę idealną.

  • Dziś miała być na obiad pizza, ale za to wyszły cudne bułeczki:)

  • Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

    Smak świeżego chleba nie ma sobie równych, ale co zrobić z pieczywem, które straciło już tę cudowną miękkość i aromat?

  • Każdy zna tę potrawę i u każdego w domu jest ona inaczej gotowana. Spotkałam się z wieloma wersjami rosołu, ale dziś wam chciałam pokazać rosół taki jak się gotowało u nas w domu.

Artykuły na temat: jak smacznie usmazyc cebule
  • Cebula – wykorzystaj cudowne właściwości

    ...wywołuje wzdęć tak jak żółta, można bez obaw jeść ją na surowo. Czerwona jest słodsza i mniej pikantna od żółtej. Doskonała do sałatek i na kanapki. Cukrowa, delikatna, soczysta i słodka, najchętniej...

  • Tę książkę napisało dwóch praktyków – entuzjastów wyrabiania domowych wędlin – i zrobili to po męsku, w krótkich, oszczędnych słowach: nie ma w niej ani grama zbędnych treści, są za to użyteczne metody, przepisy, z których wszystko zawsze się udaje, a także zachęty, by w żadnym razie nie obawiać się, że to trudne. Stanisław Klimaj i Henryk Rajchert wprowadzają w tajniki domowej produkcji wędlin i przedstawiają proste, sprawdzone rozwiązania, dzięki którym będziemy mogli się cieszyć smakami...

  • Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!

    ...oprócz wyjątkowego smaku posiadają także wiele walorów odżywczych. Są bogate nie tylko w skrobię, białko czy błonnik, ale także w niezbędne dla naszego organizmu składniki mineralne - takie jak: magnez(...) grzybowym Jak Staropolski Jak u Mamy WINIARY z pewnością posmakują wielbicielom nie tylko wegetariańskiej kuchni. Zaczynamy od przygotowania liści kapusty, w międzyczasie gotujemy kaszę i mieszamy ją...

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    Zagęszczacz do sosów i zup Suchy chleb lepiej nadaje się do zagęszczania sosów i zup niż mąka. Może wręcz służyć do przyrządzenia zupy. Klasyczna śląska wodzianka to nic innego jak kawałki czerstwego chleba zalane gorącą wodą lub rosołem i przyprawione czosnkiem. Dla poprawienia smaku możesz posypać potrawę startym żółtym serem. Francuskie grzanki Gdy masz na nie ochotę, prawdopodobnie, jak...

  • Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki. Fot. 123RF/Picsel Omletów jednak nie należy się bać!   W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz...

  • Diabelnie smaczne

    Pulpety w sosie paprykowym Składniki na 4 porcje: 3/4 kg mielonego mięsa drobiowego, szklanka ciepłego mleka, bułka kajzerka, ząbek czosnku, 2 cebule, jajko, 2 czerwone papryki, szklanka wywaru(...), 2 cebule, 1/2 l przecieru pomidorowego, papryka czerwona, papryka żółta, sól, pieprz czarny oraz ziołowy, łyżeczka ostrej papryki w proszku, listek laurowy, 1/2 pęczka natki pietruszki, kilka ziarenek...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Bakłażan - warzywo delikatne i smaczne

    ...z sosem czosnkowym lub ostrym - paprykowo- pomidorowym. Bakłażan pieczony Składniki na 4 porcje: 2 średnie bakłażany, 3 pomidory, 1-2 cebule, olej, 2-4 ząbki czosnku, 2 gałązki rozmarynu, łyżeczka(...) kieszonki (tak, jak na zdjęciu). Nacięcia bakłażanów posól, a następnie odstaw warzywa na ok. 30 minut, aby puściły wodę. Po tym czasie warzywa starannie osącz i ewentualnie osusz ręcznikiem papierowym...

  • Tunezja jest niezwykle apetyczna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, słodko, ostro i słono. Nawet najwięksi smakosze poczują się tu jak w kulinarnym raju. Tunezyjska kuchnia łączy w sobie francuską subtelność z afrykańską pikanterią, którą w większości potraw zapewnia harissa. Ten bardzo ostry sos przyrządzany z suszonych czerwonych papryczek chili wymieszanych z oliwą z oliwek stał się niemal narodowym znakiem rozpoznawczym. Tunezyjczycy uwielbiają przyprawy i obok wspomnianej...

Zdjęcia na temat: jak smacznie usmazyc cebule