• Informacje na temat:

    jak się robi sok bez cukru

Przepisy na temat: jak się robi sok bez cukru
  • Jak zagęścić przetwory bez żelfiksów, dużej ilości cukru, długiego gotowania

    Owocowy sezon już prawie w pełni. Gdy będziemy robić przetwory, warto skorzystać ze sprytnych sposobów, które nam to ułatwią.

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Sok z jeżyn, zwanych też ostrężynami lub ożynami Tak, czy inaczej, jest to zdecydowanie owoc pisany przez „ż” i nie ma nic wspólnego z jarzynami, o co wielokrotnie dopytywało się moje młodsze dziecko:)

  • Soki i ich rodzaje – co warto wiedzieć

    Soki zagęszczone, soki z soku zagęszczonego, soki NFC, soki pasteryzowane, soki 100% i po prostu soki – czym się od siebie różną i co trzeba o nich wiedzieć? Warto znać odpowiedzi na te pytania i nie dać się zwieść mitom, bo sok, niezależnie od rodzaju, to produkt wartościowy, który warto włączyć do codziennej diety.

  • Ciasto Rurka robi się w 15 minut. Ciasto bez pieczenia o pysznym połączeniu bitej śmietany i serka mascarpone, ciastek rurek ( u mnie zebra o smaku orzechowym), krakersów i słodkiej masy kajmakowe. Wygląda zjawiskowo, a smakuje obłędnie. Polecam szczególnie łasuchom.

  • 5 najczęściej powtarzanych mitów o sokach

    Mamy świadomość, że soki, jako produkty powstające z warzyw i owoców zawierają pochodzące z nich witaminy oraz inne, cenne składniki odżywcze. Jednocześnie na temat soków wciąż krąży wiele fałszywych przekonań. Wynikają one przede wszystkim z nieznajomości przepisów prawa, jakimi objęta jest produkcja soków, a także z nieznajomości samego procesu ich powstawania.

  • Witam serdecznie, sezon śliwkowy w pełni więc chciałabym zaproponować przepis na powidła śliwkowe bez cukru. Powidło śliwkowe jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i bez cukru, jeżeli ktoś jeszcze nie robił powidła, to polecam wypróbować przepis.

  • Fakty i mity o sokach

    O sokach pisze i mówi się bardzo wiele. Jedni je kochają, inni mają bardziej sceptyczne nastawienie. Ciągle też bardzo restrykcyjne regulacje Unii Europejskiej w zakresie produkcji soków nie są powszechną informacją.

  • Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny dżem jabłkowy bez cukru. Tak przygotowany dżem możemy podać z pieczywem, naleśnikami lub użyć jako nadzienie do wypieków.

Artykuły na temat: jak się robi sok bez cukru
  • Dzieciństwo bez (dodatku) cukru: Czy to możliwe?

    Lizak na otarcie łez po wywrotce na rowerku, jajko-niespodzianka z okazji wizyty cioci, a na deser pączek lub racuchy usmażone przez babcię. Nasze dzieci jedzą słodkie przekąski na każdym kroku. Co więcej, kojarzą się im one nie tylko z przyjemnością, ale i nagrodą.

  • Jak się odzwyczaić od cukru?

    Cukier szybko dodaje energii i poprawia nastrój, ale tylko na krótką metę. Choć lista przykrych skutków nadużywania cukru jest długa i znana, to jednak niełatwo go odstawić. Dowiedz się, jak skutecznie zerwać ze słodkim nałogiem.

  • Jak wyrównać dietą poziom cukru we krwi

    Wbrew pozorom nie musimy odmawiać sobie przyjemności jedzenia. Powinniśmy jednak wiedzieć, które produkty i jakie ich zestawienia służą naszemu zdrowiu.

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ...ważne? Zawierają błonnik pokarmowy, który jest najskuteczniejszym remedium na zbyt wysoki cukier. To on sprawia, że cukry trawione są dłużej, a wtedy poziom glukozy podnosi się powoli, bez gwałtownych(...). Z soków - wybieraj te świeżo wyciskane, niesłodzone i rozcieńczaj je wodą. Pamiętaj, by codzienna porcja owoców była zdecydowanie mniejsza od warzyw. Niezbędna skrobia oporna Skrobia pochodzi...

  • Jak odzwyczaić się od cukru

    Jest obecny w diecie i to nie tylko w postaci słodyczy... Warto się z nim rozstać z pożytkiem dla figury i kondycji.

  • Soki i ich rodzaje - co warto wiedzieć

    Soki zagęszczone, soki z soku zagęszczonego, soki NFC, soki pasteryzowane, soki 100% i po prostu soki - czym się od siebie różną i co trzeba o nich wiedzieć? Warto znać odpowiedzi na te pytania i nie dać się zwieść mitom, bo sok, niezależnie od rodzaju, to produkt wartościowy, który warto włączyć do codziennej diety.

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Cukier w górę, cukier w dół

    Wiele osób, które podczas rutynowych badań dowiaduje się, że ma podwyższone stężenie cukru we krwi, ignoruje tę informację. Wymówek jest wiele: błąd pomiaru, zbyt późna i obfita kolacja, wieczorna impreza. Tymczasem cukrzyca rozwija się w najlepsze! Po cichu uszkadza naczynia krwionośne oraz nerwy i nierzadko prowadzi do inwalidztwa lub śmierci. Z diabetologiem, prof. dr. hab. n. med. Leszkiem...

  • Zero cukru, czyli najlepsza dieta bikini

    ...owoc lub orzechy. Organizm będzie się bronił - Naszym apetytem rządzi mózg, który żywi się wyłącznie glukozą - mówi Ewa Zygmanowska. Gdy poziom cukru we krwi spada poniżej bezpiecznego poziomu, mózg(...) posiłek, sięgamy po ciastko lub batonik. Skuteczny plan bezcukrowy Zero cukru, więcej mięsa i ryb, trochę tłuszczu, dużo warzyw oraz rozsądna ilość pełnoziarnistych produktów zbożowych i owoców to klucz...

  • Białe, różowe, czerwone, czyli o tym, jak produkuje się wino

    Winifikacja, najprościej rzecz ujmując, to metoda zamiany owoców winorośli w wino. Proces produkcji zaczyna się od zbioru winogron. Owoce trzeba zerwać w odpowiednim momencie. Muszą być wystarczająco dojrzałe, aby zawierały odpowiednią ilość cukru, która zamieni się w później w alkohol. Nie mogą być jednak zbyt dojrzałe – muszą mieć też ciągle odpowiedni poziom kwasowości. Do tego im dłużej...