• Informacje na temat:

    jak sie robi legumine

Przepisy na temat: jak sie robi legumine
  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • Następny deserek ze starego zeszytu. Taką leguminę, bo akurat taka nazwa widnieje nad przepisem, często robiła moja mama. Wiadomo jak to na wsi zawsze świeże jajeczka, bez dodatkowych pasażerów. U mnie też teraz nad produkcja, więc szukam przepisów zapomnianych a ze sporą ilością jajeczek. Jak dla mnie to smak dzieciństwa :)

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • Mój syn często pożycza tłuczek do mięsa, a dziś wyjątkowo się cieszył z ciasteczkowych pieczątek robionych tym właśnie ulubionym jego tłuczkiem.

  • Ciasto zachwyci każdego,to trzeba spróbować,a przekonacie się jak jest smaczne:)

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • najszybsze nawiązanie do kuchni hinduskiej, w międzyczasie jakaś surówka i obiad albo obiadokolacja albo kolacja sama się piecze, a w tym czasie można się upiększać zanim wpadną goście, np. w piątkowy wieczór

  • Alternatywa do sernika na zimno lub lodów, co świetnie smakuje w wersji mrożonego deseru. 5 minut roboty, fru do lodówki lub zamrażarki i na spacer, a po powrocie orzeźwiająca pychotka już czeka

  • Prosty, szybki i smaczny deser. Zarówno dla dużych, jak i małych, nawet tych jeszcze bezzębnych ;)

Artykuły na temat: jak sie robi legumine
  • Tym się damy nie parały

    ...w zasadzie gotować. Musiała natomiast przynajmniej z grubsza wiedzieć, co do czego jest potrzebne, jakie zrobić, czy zakupić zapasy, musiała również "wydawać" kucharzowi produkty przeznaczone na dany dzień, sprawdzać wydatki kuchenne itp. Zwykle też pani domu umiała robić, czy raczej pokierować przygotowywaniem przetworów, osobiście zajmowała się smażeniem konfitur lub kandyzowaniem owoców, nieraz jakaś...

  • ...... i  takie desery wiedenskie rowniez w moim domu sie jadalo. Robila je moja babcia ( ta co kapelusze z Wiednia sprowadzala )... Nazywalo sie po prostu...

  • Wczorajszy wieczor zaczal sie od wspomnien o leguminie czyli calkiem milo. Ciag dalszy byl juz gorszy... Telefon z KJ od razu sprowadzil mnie do rzeczywistosci....