• Informacje na temat:

    jak się robi kiełbasy

Przepisy na temat: jak się robi kiełbasy
  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ...żurku Dziś w wielu regionach można zetknąć się z różnymi odmianami żurku. Zupę można przygotować na wywarze warzywnym lub mięsnym (podstawą są kiełbasy i wędzonki). I tak żurek świętokrzyski(...), opisywał z kolei tradycyjny żur jadany na Kujawach:  - Na śniadanie: żur z kartoflami. Jest to śniadanie zwykłe. (...) Żur robi się z ukwaszonej mąki żytniej (razowej) w wodzie, i zaklepany bywa mąką żytnią...

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Rozgrzewająca zupa ze słodkich ziemniaków

    Choć na dworze robi się coraz cieplej i coraz częściej myślimy o wiośnie, to jednak po długim spacerze dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego. Propozycją może być zupa ze słodkich ziemniaków według przepisu Jamiego Olivera.

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

    Gdy tylko nadchodzą ciepłe dni, każdy marzy o pysznych daniach z grilla. Co robić, by wybrane przez nas mięso było zdrowe i dobrej jakości?

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • Obiady wielkanocne dla leniwych i początkujących

    Mimo panującej sytuacji święta zbliżają się wielkimi krokami. Do tej pory śniadanie i obiad w wielkanocną niedzielę jedliście u rodziców. Jednak w tym roku musisz wspiąć się na wyżyny kulinarnych umiejętności i świąteczne dania przygotować samodzielnie.

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • najszybsze nawiązanie do kuchni hinduskiej, w międzyczasie jakaś surówka i obiad albo obiadokolacja albo kolacja sama się piecze, a w tym czasie można się upiększać zanim wpadną goście, np. w piątkowy wieczór

Artykuły na temat: jak się robi kiełbasy
  • Gdzie się podziały tamte prywatki?

    PRL to nie tylko długie kolejki i puste sklepowe półki. To także czas prywatek, leniwych niedziel spędzanych w domu lub na działce, a także wakacyjnych wojaży w ośrodkach wczasowych czy pod namiotem. Dzieci i młodzież spędzały całe dnie na podwórkach: bawiły się na trzepaku, grały w piłkę i kapsle, a z domów wynosiły scyzoryki oraz noże. O czasie wolnym Polaków w minionej epoce z sentymentem...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Kolumbia: Bądź jak złoto

    Zgodnie z filozofią Indian Czibcza, tak jak dobre ziarno daje pożywienie, tak i my powinniśmy być dobrym ziarnem i przyczyniać się do tworzenia lepszego świata. Serce powinno się kierować maksymalnym dobrem i być pozbawione jadu, mózg powinien mieć czyste myśli, a my sami powinniśmy być jak złoto i odbijać to, co w nas najlepsze - pisze podróżnik Tony Kososki w swojej książce "Widzieć więcej...

  • Wszystkich miłośników regionalnych i tradycyjnych wyrobów ziemi małopolskiej i ościennej zapraszamy na cykliczne Święto Kiełbasy Lisieckiej organizowane we współpracy z gminami Liszki, Czernichów oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego i Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Impreza odbędzie się w dniach 24 -25 września na terenie ośrodka Kryspinów. Dlaczego warto się tam zjawić? Dlatego, że będzie można obejrzeć produkty z różnych regionów, poznać ich receptury i oczywiście...

  • ​Jak wyglądała pierwsza powojenna Wielkanoc?

    ..., składające się z żywności podarowanej przez przypadkowych ludzi. Więcej o realiach w Polsce drugiej połowy lat 40. przeczytasz w książce Dariusza Kalińskiego pt. "Czerwona zaraza. Jak naprawdę wyglądało wyzwolenie Polski".  Kliknij i kup z rabatem w księgarni wydawcy Zainteresował  Cię ten artykuł? Na łamach portalu CiekawostkiHistoryczne.pl przeczytasz również o tym  jak wyglądała Wielkanoc...

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Lato w plenerze: Jak chronić jedzenie

    Przyjęcia w ogrodzie, pikniki, grille, wycieczki – w ciągu najbliższych miesięcy będzie wiele okazji do długich biesiad na świeżym powietrzu. Jak sprawić, żeby serwowane jedzenie było nie tylko pyszne, ale także zdrowe i świeże na dłużej?

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Nerwica żołądka: Jak łagodzić dolegliwości

    ...ze stresem, te problemy mogą się nasilać i powodować dalsze spustoszenia w organizmie, m.in. zapalenie błony śluzowej żołądka lub chorobę wrzodową. Podpowiadamy, co robić, aby do tego nie dopuścić(...). Przyjmuj preparaty z probiotykami (np. Multilac, Lakcid, Trilac). Przewlekłe problemy – potrzebny lekarz Jeśli dolegliwości żołądkowe nie mijają, zasięgnij fachowej porady. Doraźne leki złagodzą...

  • Znamy ją wszyscy, ale... czy aby na pewno? Reklamy zapewniają o jej cudownych właściwościach, ale specjaliści wiedzą swoje. Żuć, czy nie żuć? - oto jest pytanie. Fot.123RF Mastyks i chicle - czyli co żuli starożytni Już w starożytności ludzie czerpali radość z żucia dla samego żucia. Antyczni Grecy wykorzystywali w tym celu mastyks - żywicę z drzewa gumowego pistacji kleistej. Żywicę tę nazywano ongiś również bardziej poetycko "łzami Chios", od greckiej wyspy Chios, gdzie rosło wiele drzew...

Wideo na temat: jak się robi kiełbasy
  • Jak się robi chłopski garnek?

    Chłopski garnek to bardzo elastyczna, pojemna nazwa na jednodaniowy obiad, który można przyrządzić właściwie w jednym naczyniu! Idealnie wpisuje się w polskie gusta - składa się z ziemniaków, kapusty, kiełbasy, papryki, a także przypraw i składników, które zmieniają się w zależności od wersji. Chłopski garnek to sycąca, pyszna propozycja dla wszystkich, którzy lubią treściwe, wyraziste w smaku