• Informacje na temat:

    jak sie robi jajka w majonezie

Przepisy na temat: jak sie robi jajka w majonezie
  • Jak zrobić domowy majonez?

    .... Najwygodniej przygotować go z wykorzystaniem blendera i wysokiego, dość wąskiego naczynia. Siłą swojskiego przepisu jest prostota i minimalizm. Potrzebne będzie jedno lub dwa żółtko jajka, dwie łyżeczki musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, 5 szklanki dobrej jakości oleju roślinnego (np. słonecznikowego lub rzepakowego), szczypta soli, pieprzu i cukru. Składniki (poza olejem) umieszczamy w naczyniu...

  • Zrób własny majonez

    Coraz więcej z nas uważnie czyta etykiety i nie ma żadnych wątpliwości, że skład majonezu ze sklepowej półki często pozostawia wiele do życzenia. Nie oznacza to, że trzeba zrezygnować z tak lubianego dodatku do potraw. Najlepiej zrobić go samodzielnie.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!

    ...zastanawia się przy tej okazji, ile kalorii spożyje w czasie świątecznego śniadania i jak to, co zje, wpłynie na jego zdrowie. O odpowiedź na te i wiele innych pytań, m.in. dotyczących tego, co kryje się w wielkanocnych potrawach, poprosiliśmy specjalistkę do spraw dietetyki. - Szacuje się, że tylko w czasie wielkanocnego śniadania statystyczny Polak spożywa wraz z pożywieniem 1500 kcal. Faszerowane jajka...

  • Zatrucia pokarmowe

    ...najczęściej znajdują się w surowych jajkach, mięsie i mleku oraz w zrobionych z nich lodach, ciastkach z kremem, majonezach, tatarze, pastach rybnych, galaretkach, pasztetach i pierogach z mięsem. Co robić? Zatrucie może trwać nawet tydzień. Dziecko musi przejść na lekką dietę i jak najwięcej pić letnich, nieosłodzonych płynów, np. herbatę, miętę. Uwaga! Gdy dziecko ma wysoką temperaturę albo...

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Sokołów to produkt skąpany w sosie własnym i można go oczywiście spożywać sauté . Ale jakże ciekawiej będzie go podać w nieco bardziej wyszukany sposób, dobierając do niego ulubione dodatki i sosy! Hitem(...). Jak je zrobić? Do wody, w której gotujemy ziemniaki, dodaj szczyptę kurkumy, mielonego kminku lub estragonu. Gdy ziemniaki będą już miękkie i gotowe do ubicia, dodaj podsmażonego na oliwie pora...

  • Brokułowe placuszki

    ...​W domu od kilku dni leżał brokuł. Wiedziałam, że przyszedł czas na niego i trzeba coś z nim w końcu zrobić.

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    .... Lukier: Jak go rozsmarować? Aby łatwo poszło, trzeba robić to na jeszcze ciepłych babach. Szybka polewa: Słodką dekorację błyskawicznie zrobisz, ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny(...) pudrem. Chcesz, by były kolorowe? Dodaj barwniki spożywcze. Jakie jajka? Jaja do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej. Wyrabianie...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    .... • Białko sojowe - możesz się go spodziewać w niektórych waflach, ciastkach, pastach do smarowania pieczywa, majonezie, konserwach, wędlinach, batonikach, drożdżówkach, lodach, czekoladach, chipsach. • Jajka(...) z jadłospisu malucha uczulającego składnika. To oznacza, że dziecko powinno przejść na dietę eliminacyjną. Potraktuj żywienie małego alergika jak wyzwanie. Przestrzeganie diety nie będzie trudne...

Artykuły na temat: jak sie robi jajka w majonezie
  • Domowy majonez

    Pamiętajmy, że domowy majonez nie zawiera konserwantów, dlatego nie róbmy dużych zapasów, przechowujmy go w lodówce i zjedzmy jak najszybciej. Najwygodniej przygotować go z wykorzystaniem blendera i wysokiego, dość wąskiego naczynia. Siłą swojskiego przepisu jest prostota i minimalizm. Potrzebne będzie jedno żółtko jajka, dwie łyżeczki musztardy, 1,5 szklanki oleju roślinnego (np...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    ...zlewie i wlej do nie go mniej więcej pół łyżeczki jak najcieplejszej wody z kranu. Pokrytą tłuszczem i resztkami jajka trzepaczkę wstaw do naczynia i zacznij wykonywać nią energiczne ruchy, aż do(...) tłuszczu, pozwala im spokojnie egzystować wśród drobnych cząsteczek octu. Emulgator - niczym trzecie ogniwo w łańcuchu - jest silnym mediatorem, który przyciąga ku sobie dwie wcześniej wrogo do siebie...

  • Chrzan i jajka są super

    Warto jeść i chrzan, i jajka. Z rozmowy z dr Martą Mańczuk z Centrum Onkologii dowiesz się, czemu jajeczny cholesterol nie szkodzi, ile prawdy jest w reklamach jaj kur zielononóżek i wielu innych ważnych spraw dotyczących świątecznego stołu.

  • Jak pomóc uczniowi zdać egzamin?

    .... Poza sezonem dostępne są mrożone – tak samo wartościowe jak prosto z krzaczka. Ciecierzyca: Zawiera sporo białka, witamin z grupy B i żelaza. Możesz z niej zrobić pyszne chrupki. Przed(...) to być sygnał, że jego jadłospis jest nieodpowiedni i brakuje mu np. żelaza albo jakiejś witaminy. I nie dlatego, że je za mało. Przeciwnie! Coraz częściej mamy do czynienia z paradoksalną sytuacją...

  • Zatrułam się!

    ...znajdują się w surowych jajkach, mięsie i mleku oraz w zrobionych z nich lodach, ciastkach z kremem, majonezach, tatarze, pastach rybnych, galaretkach, pasztetach i pierogach z mięsem. Co robić(...) (lody, ciastka, jajka, sałatki, mleko i nabiał, mięso, wędliny, drób, przetwory z ryb), zaczynają się namnażać i truć. Co robić? Dziecko musi przejść na lekką dietę i dużo pić. Do wody dodawaj sód...

  • Kukurydza. Z czym i jak ją jeść?

    ...z parmezanem, curry, czosnkiem oraz papryczką chili. Jeśli lubisz pikantne smaki, podsmaż na maśle kukurydzę z puszki z posiekaną cebulą, kminkiem, kardamonem, chili i podlej odrobiną soku(...) z puszki, zielony ogórek, kapary i tuńczyk w sosie własnym. Do tej mieszanki dorzuć pokrojony żółty ser i jajko na twardo. Sos robimy z majonezu, a dla odchudzających się z jogurtu i oliwy. W różnych...

  • Jak nie marnować żywności

    Co czwarta Polka przyznaje, że wyrzuca część jedzenia. Jeśli nie chcesz należeć do tej niechlubnej grupy, naucz się planowania posiłków i właściwego robienia zakupów.

  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    Od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów, którzy namówili ją na wydawanie książek kucharskich. Do tej pory sprzedano ich ponad 3 miliony egzemplarzy. Czytelnicy uwielbiają przepisy Siostry Anastazji Pustelnik, bo jej dania zawsze się udają. Rozmawiamy o tajnikach gotowania, życiu zakonnym, rodzinie i o tym, jak przylgnęło do niej imię Anastazja.

  • Chrupiąca sałatka

    Tę sałatkę robi się naprawdę błyskawicznie. Zamiast jajek dodaj żółty ser, a kukurydzę zastąp groszkiem – będzie bardziej kolorowo.

  • Nie martw się o zapas

    W grudniu kupujemy najwięcej jedzenia, licząc, że potrawy przygotowane na Boże Narodzenie zostaną na później i przedłużą świąteczny klimat. Jednak statystyki wskazują: marnujemy coraz więcej żywności. Jak uniknąć strat? Wystarczy ja dobrze przechowywać, przekonują eksperci. Skorzystają na tym twój budżet i zdrowie.