• Informacje na temat:

    jak sie robi golonke w piwie

Przepisy na temat: jak sie robi golonke w piwie
  • Wszystkie smaki Salzburga

    ...popularność w Austrii po odsieczy wiedeńskiej. Spore zapasy kawy znaleziono w obozie kary Mustafy i wkrótce kawiarnie zaczęły wyrastać jak grzyby po deszczu. Pierwszym tego typu miejscem w Salzburgu była(...) Baumkuchen, salzburską wersję sękacza, a nawet pieczeń ze strusia, którą, jak autor sam przyznaje, przyrządzał tylko raz. Drugi biegun salzburskiej kuchni to proste jadło ciężko pracujących alpejskich...

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Przygotowanie golonki w piwie nie jest zbytnio skomplikowane. Przygotowanie dobrej, pieczonej golonki wymaga już od nas troszkę wiedzy kulinarnej i czasu. Od dłuższego czasu chodziła mi po głowie golonka w piwie, ale według własnego przepisu. Oto i on :)

  • Smaczna golonka.

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • Smaczny pomysł na "Golonka pieczona w jasnym piwie"

  • Danie tluste ale....warte grzechu....

  • Przepis wart wypróbowania: "Golonka w piwie"

  • Wypróbowany przepis na "Golonka w piwie"

  • Golonkę niepeklowaną piekę brytfannie i podlewam jasnym piwem. Podaję z gotowanymi pyrkami polanymi piwnym sosem, zasmażaną kapustą kiszoną i piwem.

Artykuły na temat: jak sie robi golonke w piwie
  • Grudniowy wypad do Monachium

    ...dwie wyspy: Museumsinsel i Praterinsel. Można się na nie dostać, żeby je zwiedzić, przechodząc zabytkowymi mostami.   Jak najlepiej dojechać? Najszybciej samolotem. Z Warszawy do Monachium dolecimy(...). kiełbasek. Robi się z niego kanapki z wędliną czy serami, które Bawarczycy kupują w ulicznych budkach. Precle wykorzystywane są również jako składnik tradycyjnej zupy preclowej czy knedlików.  Zobacz...

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Czy w wigilię można pić alkohol i jeść mięso?

    Pytanie to powraca przed każdymi świętami jak bumerang. Wiele osób zastanawia się, czy w ten wyjątkowy dzień obowiązuje post, ponieważ kwestia ta nie jest dla nich jasna. Okazuje się, że odpowiedź jest zaskakująco prosta.

  • Moda na samodzielne produkowanie piwa dotarła także do Polski. Nasi rodacy uwielbiają ten trunek, dlatego wielu z nich decyduje się spróbować swoich sił w roli browarnika. Sekrety domowej produkcji piwa zdradza nam Mirosław Robak - główny piwowar w krakowskiej Starej Zajezdni. Są dwa sposoby na uwarzenie własnego piwa w domu. Pierwszym jest zrobienie go ze słodu (zgodnie ze starą sztuką piwowarstwa), natomiast drugim przygotowanie piwa z tzw. Brewkitu. Warzenie piwa ze słodu daje nam pełne...

  • Wschodnia Bawaria. Kraina dla ciała i dla ducha

    To brzmi jak herezja, ale... O Ratyzbonie zrobiło się głośniej z okazji... jubileuszu Chrztu Polski. Niektórzy historycy sądzą, że to tutaj 14 kwietnia 966 roku Mieszko I przyjął chrzest.

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Urlop od wyrzeczeń

    Latem łatwiej dbać o figurę? Akurat! Owszem, przed wyjazdem każda z nas robi, co może, by dobrze wyglądać w bikini. Ale na miejscu zaczynamy sobie dogadzać. I w tydzień zjadamy tyle kalorii, co normalnie przez pół miesiąca. Skąd to wiemy? Z najnowszych wyliczeń dietetyków. Wspólnie z ekspertami ogłaszamy akcję wróć z wakacji bez „nadbagażu”.

  • Znów ruszylismy w teren z Kamerą Smakera i dotarliśmy do... krakowskiego domu piwa - House of Beer. Zobaczcie naszą relacje Video. O piwie opowiadają Aldona Rosiek oraz Jadwiga Mech. Piwo z małego czy dużego browaru? Skąd pochodzą najlepsze piwa? Jak prawidłowo dobierać rodzaj piwa do potrawy? O tym wszystkim opowie Aldona Rosiek z House of Beer. W domu piwa... czyli wszystko o piwie na INTERIA.TV. Każde piwo jest inne i każde należy pić inaczej. Jak rozlewać oraz degustować różne gatunki...

  • Dziś go baba nie spierze

    Barbórka to jedyny dzień w roku, kiedy hajer (górnik) zamiast na szychtę (do pracy), idzie do szynku i żona mu za to nie robi larma (awantury). Tego dnia nie spierze (nie zbije) go, jak wróci ożarty (pijany).

  • Jasne czy ciemne? Jasne, że jasne! Popularnie rozumiany podział piw to tylko wierzchołek góry chmielowej. Przedstawiamy krótki przewodnik po piwnym świecie, który mamy nadzieję, zachęci Was do dalszych, oczywiście odpowiedzialnych, wycieczek po świecie, gdzie chmiel miesza się z goryczką. Fot. 123RF/Picsel Piwa dzielimy na gatunki według sposobu fermentacji drożdży. I tak mówimy o piwach fermentacji dolnej - lager, górnej - ale i spontanicznej - głównie piwa belgisjkie. Każda fermentacja...