• Informacje na temat:

    jak sie robi ciasto japońskie

Przepisy na temat: jak sie robi ciasto japońskie
  • Matcha – nowy kulinarny hit

    Była już zielona herbata, była yerba mate, ale teraz czas na matchę – ta japońska herbata ma duże szanse, by stać się nowym kulinarnym hitem. W Internecie już robi furorę.

Artykuły na temat: jak sie robi ciasto japońskie
  • Strzeżcie się diet! Dzięki nim utyjecie jeszcze bardziej

    ...zachowania i zadawać sobie pytania: dlaczego sabotuję siebie, dlaczego nie mogę osiągnąć sukcesu w jakiejś dziedzinie? Odkładanie rzeczy na później albo unikanie wyzwań nie musi wynikać z tego, że(...) z jedzeniem słodkości. Najczęściej mamy do czynienia z nawykami z dzieciństwa, kiedy to rodzice nagradzali nas np. czekoladą. Badania sugerują, że lubimy to, co robimy. Oznacza to, że jeśli mamy jakiś...

  • W Polsce bez problemu kojarzymy sushi, wasabi, tempurę czy sake z Japonią. Ale niewielu z nas jest w stanie powiedzieć cokolwiek o tym, jakie słodycze jada się w Kraju Kwitnącej Wiśni. Iri mame to ziarna soi w słodkiej skorupce. Poniżej przepis!         fot. materiały prasowe Słodycze na słono W Japonii słowo "kashi", w przybliżeniu "słodycze", to tak naprawdę wszystkie rzeczy, które je się poza zwykłymi posiłkami. Są to na przykład owoce i orzechy, cukierki i czekoladki, ale także ciasta i...

  • Jacy są tatusiowie na świecie?

    Każdy tata stara się, aby jego pociecha miała szczęśliwe dzieciństwo. Jednak w różnych częściach globu robi to w zupełnie inny sposób. Przekonajcie się sami!

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Jacy są tatusiowie na świecie?

    Każdy tata stara się, aby jego pociecha miała szczęśliwe dzieciństwo. Jednak w różnych częściach globu robi to w zupełnie inny sposób. Przekonajcie się sami!

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Co wspominamy z dzieciństwa?

    ...i zawieraliśmy przyjaźnie z innymi dzieciakami. Kąpiele w jeziorze, wspinanie się po drzewach, zabawy od rana do nocy na świeżym powietrzu, robienie baz w lesie, a jeśli zaistniała taka potrzeba - pomoc rodzinie w domowych obowiązkach. W czasie w wakacji u dziadków czy spędzając letni czas w mieście,  starsze dzieciaki zwiedzały okolicę na rowerach, robiąc codziennie wiele kilometrów. Młodsze...

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...rezygnować z gotowania. - W mojej książce są dania, które naprawdę można zrobić w 15 minut, np. soczewicowa grochówka czy kartoflanka z łososiem -  bardzo pożywne zupy, starczające za cały wartościowy(...) polską, niech gotuje tak, jak mu dyktują jego smak i potrzeby. W mojej książce umieściłam potrawy z różnych stron świata, bo przewijają się w moim jadłospisie przez cały rok. Lubię smaki polskie...

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...