• Informacje na temat:

    jak sie robi ciasteczka z czekoladą

Przepisy na temat: jak sie robi ciasteczka z czekoladą
  • Modne diety dla malucha

    Są różne powody, dla których z jadłospisu dziecka wyklucza się jakieś składniki. Najczęstszym z nich jest alergia – wówczas lekarz doradza, aby z menu szkraba wykreślić np. mleko lub produkty zbożowe. Czasem to rodzice decydują, że ich pociecha np. nie będzie jadła mięsa. Czym wówczas zastąpić kluczowe składniki, aby malec rósł zdrowo? Oto rady eksperta.

  • Mój syn często pożycza tłuczek do mięsa, a dziś wyjątkowo się cieszył z ciasteczkowych pieczątek robionych tym właśnie ulubionym jego tłuczkiem.

  • Pestki słonecznika

    ...nadziewane ciasteczka, po czym upiecz je. Można też dodać posiekane ziarna do samego ciasta - dobrze sprawdzą się np. jako dodatek do murzynka lub piernika. 4. "Chrupiąca" sałatka Słonecznik znakomicie(...) pesto Jeśli sama robisz pesto, możesz wzbogacić je pestkami słonecznika. Zastąpisz nimi orzeszki pinii, które są droższe. Ziarenka będą pasowały zarówno do klasycznego pesto bazyliowego, jak też do...

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Kulinarny kalejdoskop Zurychu

    .... W 1819 roku, w miejscowości Corsie, Szwajcar François-Louis Cailler, otworzył jedną z pierwszych fabryk czekolady na świecie. Zaraz po tym, szaleństwo na punkcie czekolady, jej produkcji, jak i smakowania(...) i wypieków, znajdziemy ukojenie po całodniowym zwiedzaniu miasta. A jeżeli to za mało, zawsze można udać się do nieco bardziej nietypowych miejsc, jak restauracja znajdująca się na terenie dawnej fabryki...

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • Natura i tradycja na talerzu

    Nie jesteś miłośniczką fast foodów i jedzenia w biegu? To świetnie! Spróbuj zrobić krok dalej i zacznij prowadzić zdrową kuchnię. Na tej zmianie skorzysta nie tylko twoje dziecko!

  • Na pewno wszyscy kojarzycie okrągłe ciastka, które na obrazku na opakowaniu mają dużo czekolady, a gdy kupicie je i otworzycie - na całą zawartość opakowania mają może trzy, no góra pięć kawałeczków czekolady. Znam osoby, które nieźle to frustruje :) Zresztą, wcale się nie dziwię, to jawne oszustwo. Razem z Zosią (na zdjęciu) przygotowałyśmy dla Was kruche i zarazem mięciutkie, mocno czekoladowe ciasteczka. Takie wielkie jak te amerykańskie :) Podobny przepis ma w zeszyciku moja Mama i...

  • Przysmaki z sera

    ...owoców, posypane czekoladą czy rozkruszonymi ciasteczkami owsianymi. • Jeśli nie musisz, nie idź na łatwiznę i nie kupuj dziecku smakowych serków - zawierają bardzo dużo cukru i niezdrowych(...) nabiału, zacznij częściej korzystać z niego w kuchni - nie tylko przygotowując kanapki! Z białego sera możesz zrobić nadzienie do naleśników, z homogenizowanego lub mascarpone pyszny deser, a żółtego użyć...

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

Artykuły na temat: jak sie robi ciasteczka z czekoladą
  • Jak odzwyczaić się od cukru

    ..., cukier uzależnia. Gdy zjemy coś dosładzanego lub słodkiego, poziom insuliny rośnie, a potem gwałtownie spada. Wtedy organizm znów domaga się cukru i stąd nasz niepohamowany apetyt na słodki smak. Jak(...) wyrobach spożywczych są tzw. cukry dodane. W racjonalnej diecie mogą one zaspokajać do 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Kobieta z siedzącą pracą potrzebuje ok. 2000 kcal dziennie...

  • Resztki po świętach: już dziś pomyśl o tym, jak je wykorzystać

    Panująca epidemia, a w perspektywie – Święta Wielkanocne. To dla wielu doskonała okazja do zrobienia dużych zapasów. Już teraz wiesz, że mogą zostać jakieś resztki? Zastanów się nad tym, jak je wykorzystać.

  • 5 sposobów, jak nie podjadać między posiłkami

    ..., tym mniejsze prawdopodobieństwo, że ulegniesz pokusie . Staraj się więc robić przemyślane zakupy, podczas których wybieraj zdrowe produkty. Unikaj kupowania czipsów, paluszków, ciastek czy cukierków(...) sporo czasu, a ty czujesz, że jak najszybciej musisz coś przekąsić, wybierz zdrowszą alternatywę - niesolone orzechy, surową marchewkę czy porcję truskawek. Dzięki temu zaspokoisz swój apetyt...

  • Jak omijać cukier w diecie

    ...ilość, musielibyśmy jeść tylko to, co zrobimy sobie sami, od pieczenia chleba po robienie wędlin i jogurtu. To mało realne. Możemy jednak uważnie czytać etykiety i skreślać z listy zakupów produkty(...) składnikiem naszej diety stał się od jakiegoś czasu syrop glukozowo-fruktozowy. – Jest dodawany do słodkich napojów, syropów owocowych, napojów energetycznych, gotowych dań, sosów i majonezu...

  • Naucz się omijać słodkie pułapki

    ...składnikiem naszej diety stał się od jakiegoś czasu syrop glukozowo- fruktozowy. - Jest dodawany do słodkich napojów, syropów owocowych, napojów energetycznych, gotowych dań, sosów i majonezu(...) i problemy zdrowotne.  Rozsądna strategia antycukrowa - Na cukier w żywności przetworzonej jesteśmy skazani - stwierdza Monika Stromkie- -Złomaniec. - Aby dokładnie kontrolować jego ilość, musielibyśmy...

  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które są kaloryczną bombą

    Przyszła wiosna. Co robisz? Cukierki i czekoladę zamieniasz na batony „fitness”, jajecznicę na masełku na sycącą owsiankę z owocami, a bułkę z serem, standardowe drugie śniadanie, na mrożony jogurt. Zamieniasz i czekasz na efekty, a tych jak nie było tak nie ma! Co gorsze, z przerażeniem zauważasz, że twoje samopoczucie pozostawia wiele do życzenia, a świeżo zakupione dżinsy znów się nie dopinają...

  • ...sie czuje:( albowiem ten wielki post od słodyczy, ciast i ciasteczek to nie był taki ot! na nic.. liczyłam po cichu, że jakieś dwa kilogramy zrzucę.....

  • Na tropie złych tłuszczów trans

    Chodzi o tłuszcz, który powstaje z olejów roślinnych. W trakcie specjalnego procesu (z użyciem wysokiej temperatury lub jonów wodoru) oleje przetwarza się tak, by z płynnych zrobiły się stałe. Tak robi się większość margaryn do smażenia lub smarowania. Taki tłuszcz jest tańszy od masła czy oleju, można go przechowywać dłużej, nie psuje się pod wpływem światła, lepiej znosi wysokie temperatury, np...

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Mapa smaków mojego życia

    Jak smakuje miłość? Czym pachnie pierwsza podróż? Mają w głowie obrazy związane z najważniejszymi dla nich momentami, ale przede wszystkim – smaki, które towarzyszyły tym chwilom. Kucharze Anna Starmach, Ewa Wachowicz i Grzegorz Łapanowski rysują kulinarną mapę swojego życia.