• Informacje na temat:

    jak się robi białą kapustę

Przepisy na temat: jak się robi białą kapustę
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...obranej z zewnętrznych liści w całości pod beszamelem (należy ją sparzyć w całości i zapiekać zalaną sosem - 15 min w 180 st.). Kapusta podczas obróbki termicznej kurczy się jak szpinak. Jedna mała(...) z grupy B, kwasami omega-S i alfa-linolenowych pomaga zwalczać infekcje. Pak choi w ogrodzie  Możesz zasadzić kapustę w ogrodzie lub w skrzynkach na balkonie. Lubi miejsca osłonięte. Wysiewa się ją...

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Sposoby na karpia

    ...-Karp to taka ryba, która chyba jedynie cudownie i najlepiej smakuje tylko w Wigilię. Mimo że teraz już mamy do niej różne podejście. Sam też próbowałem z tym karpiem kombinować i robić go na inne sposoby - mówi PAP Life szef kuchni Andrzej Polan. Nietradycyjne sposoby na karpia Na jakie nietradycyjne sposoby można przygotować tak tradycyjne danie wigilijne, jakim jest karp? - Jednym ze...

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    Popisowe dania kuchni śląskiej to nie tylko przysmaki na każdą okazję, ale i kulinarne wizytówki regionu. W większości są bardzo treściwe - bo jak wiadomo, gdy pan domu wracał z kopalni, musiał dobrze zjeść.

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • Dominika Wójciak: Warzywa to dla mnie temat rzeka

    Jadają je nie tylko weganie czy wegetarianie. Warzywa, bo o nich mowa, pojawiają się też na talerzach mięsożerców - Warzywa to dla mnie temat rzeka - mówi Dominika Wójciak, autorka książki "Sezonowe warzywo. Wegetariańska uczta".

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • najszybsze nawiązanie do kuchni hinduskiej, w międzyczasie jakaś surówka i obiad albo obiadokolacja albo kolacja sama się piecze, a w tym czasie można się upiększać zanim wpadną goście, np. w piątkowy wieczór

Artykuły na temat: jak się robi białą kapustę
  • Jak przywrócić skórze kolagen

    Już od około 26. roku życia nasz organizm produkuje go coraz mniej i wolniej. A to oznacza, że skóra przestaje być jędrna, pojawiają się zmarszczki, włosy tracą swój kolor i robią się łamliwe(...) i białą herbatę, bo zawarte w nich przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się. Szczególnie biała herbata sprzyja budowie nowych komórek i wzmacnia skórę. Oprócz napojów, wybieraj kosmetyki na bazie...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Jak rozpoznać i leczyć anemię?

    Ta dolegliwość upodobała sobie kobiety. Zapadamy na niedokrwistość aż dwudziestokrotnie częściej niż mężczyźni. Są jednak sposoby na to, by się przed zachorowaniem uchronić.

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ...warzyw, które w 100 g zawierają około 10 g węglowodanów. Chodzi o brukselkę, buraki, paprykę czerwoną, kapustę białą i czerwoną, pora, marchew, pietruszkę, dynię, fasolkę szparagową. Postaw na dobre(...) z ziemniaków, ryżu, makaronu. Gdy któryś z tych produktów ugotujesz, a następnie przez noc potrzymasz w lodówce, zwykła skrobia zmienia się w oporną. Tak jest też z pieczywem, które czerstwieje. Skrobia nie...

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Zaparcia - jak sobie z nimi radzić

    ...​O zaparciach mówimy wtedy, gdy wypróżnienia następują rzadziej niż trzy razy w tygodniu. Jeśli cierpisz na tę dolegliwość, prawdopodobnie twoja dieta jest zbyt uboga w błonnik, za mało się ruszasz lub po prostu zapominasz o piciu. Gdy mimo prawidłowej diety i aktywności fizycznej nie możesz pozbyć się problemu, idź do lekarza!

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    U kobiet po 40. łatwiej odkłada się tkanka tłuszczowa ze względu na wahania estrogenów i spowolnienie metabolizmu. Panie mają problemy ze snem, co też… prowadzi do tycia. W złagodzeniu dolegliwości pomogą strączki.

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

Wideo na temat: jak się robi białą kapustę
  • Jak zrobić bigos? Przepis krok po kroku

    , suszonych grzybów, wędzonych śliwek, cebuli i mnóstwa przypraw - to znakomity pomysł na sycące, pyszne danie, które sprawdza się zawsze i na każdą okazję! Trudności może przysparzać czas przygotowania - to nie jest danie, które robi się w pięć minut, a sekretem idealnego bigosu jest właśnie długość duszenia: co najmniej kilka godzin! Zobaczcie, jak zrobić bigos!

  • Ryż z kurczakiem i orientalna surówka, czyli obiad z orientalną nutką według Samar Khanafer

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna i uczestniczka programu "MasterChef" Samar Khanafer przygotowała swoje ulubione dania obiadowe z nutką orientu. Pokazała również, jak wybrać pestki z granatu bez robienia bałaganu. Na stole pojawiły się takie dania jak: cytrynowy krem z pieczonych, zielonych szparagów z pistacjową kruszonką, ryż z kurczakiem i orzechami, orientalna surówka z białej