• Informacje na temat:

    jak się pasteryzuje ogórki

Przepisy na temat: jak się pasteryzuje ogórki
  • Ogórki na słodko - superprzekąska

    .... Umyj je i pokrój na kawałki lub w plastry (oprócz fasolki). Dalej przygotuj tak jak ogórki, z tym że w słoikach możesz umieszczać warzywa kolorowymi warstwami.(...): 1. Ogórki dokładnie umyj, wrzuć do wrzątku i gotuj 5 minut. Przygotuj zalewę: połącz składniki i zagotuj. Odcedzone ogórki rozłóż do wyparzonych słoików, wlej zalewę. Pasteryzuj ok. 15 minut (wieczka...

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Jak grzyby, to po deszczu

    ...oskrobać i ususzyć - przydadzą się na inne danie). Kapelusze wyczyść szczoteczką z runa leśnego. Na średniej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, a następnie go odcedź. Wrzuć na patelnię borowiki i smaż je na dużym ogniu, aż się zarumienią (ok. 7 minut). Dodaj rozmaryn, zalej winem, zmniejsz ogień i zostaw do odparowania. Grzyby przełóż na nagrzany półmisek, posyp cienkimi plastrami parmezanu...

  • Lubimy czosnek, jest świetną przyprawą do mięs. Jednak jego zapach na dłużej nie jest przyjemny. Jak się go pozbyć?

  • Karol Okrasa poleca grzyby... kiszone

    Grzyby suszone i marynowane znamy. A grzyby... kiszone? "Jak najbardziej, przygotowujemy je tak, jak kiszone ogórki - słona zalewa z odrobina cebulki w słoiku" - zachęca mistrz kuchni Karol Okrasa.

  • Uwielbiam aromatyczne potrawy z dodatkiem czosnku - są smaczne a przy tym zdrowe bo przecież czosnek to naturalny antybiotyk. Ale jak po takim posiłku bywać wśród ludzi ? Charakterystyczny zapaszek wydobywa się z naszych ust przez kilka godzin a na dłoniach /jeśli własnoręcznie przygotowywaliśmy posiłek/ utrzymuje się niewiele krócej. Jest kilka sposobów by się pozbyć tego zapachu.

  • Karol Okrasa poleca grzyby... kiszone

    Grzyby suszone i marynowane znamy. A grzyby... kiszone? "Jak najbardziej, przygotowujemy je tak, jak kiszone ogórki - słona zalewa z odrobina cebulki w słoiku" - zachęca mistrz kuchni Karol Okrasa.

  • Bardzo smaczna mizeria z ogórków, smakuje jak pikle. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych dań obiadowych. Jest to mój autorski przepis według którego robię od 40 lat.

  • Mizeria z cebulką

    Do obiadu - jak znalazł.

  • Kiszone i pasteryzowane ogórki na zupę.

Artykuły na temat: jak się pasteryzuje ogórki
  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    .... Podobnie rzecz ma się z kutią. Majcher zastrzega jednak, że wiele produktów nie należy wkładać do zamrażalnika: "Nie mrozimy bitej śmietany i ciast z nią - nie utrzymują konsystencji, tak samo zresztą jak(...) przerobić je na sos, ukisić lub pasteryzować), sałaty" - notuje Majcher. A jak jest serem? Żółty włożony do zamrażalnika w kawałku będzie się kruszył. Jeśli go zetrzemy, przechowa się lepiej. Z kolei...

  • Sprawdź, jak powinno wyglądać jesienne menu według Okrasy

    ...znamy. A grzyby kiszone? "Jak najbardziej, przygotowujemy je tak, jak kiszone ogórki - słona zalewa z odrobina cebulki w słoiku - zachęca Okrasa. Inny sposób na długotrwałe przechowywanie grzybów to - według Okrasy - pasteryzowanie. Grzyby obgotowujemy, dusimy i pasteryzujemy w słoiku. Nadają się do tego rydze. Potem są świetne np. do makaronów. Ale w sezonie grzybowym, oprócz suszenia...

  • Żywe soki - zdrowe i pyszne

    ...​Sklepowe półki wprost uginają się od różnego rodzaju soków. Jedne są w kartonach, inne w butelkach. Jedne mętne, z miąższem, inne klarowne. Pasteryzowane, odtworzone z zagęszczonego soku lub świeżo wyciskane, jednodniowe. Jak w tym gąszczu produktów wybrać te najlepsze, najwartościowsze i czy w ogóle mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Czy w ogóle warto je pić?

  • Naturalne probiotyki

    ...​Wbrew pozorom dobre bakterie to nie wynalazek współczesnej medycyny. Znano i wykorzystywano je od stuleci, głównie do konserwowania żywności. To dzięki dobrym bakteriom, czyli pałeczkom kwasu mlekowego, mamy kiszoną kapustę ogórki, jogurt, kefir i zsiadłe mleko.

  • Do słoika i na twarz

    ...​Już starożytni zachwycali się ogórkami. Miały nie tylko odpędzać gorączkę, gasić pragnienie, ale co najważniejsze - dodawać sił witalnych. Dzisiaj w Polsce ogórek mógłby śmiało otrzymać miano narodowego warzywa. Jaki tak naprawdę mamy z niego pożytek?

  • Dieta przy długotrwałej antybiotykoterapii

    Przyjmowanie antybiotyków może osłabić mikroflorę bakteryjną jelit. Sprawdź, jak temu zapobiec, stosując odpowiednią dietę.

  • Czy wiesz ile to porcja warzyw lub owoców?

    Specjaliści ds. żywienia z całego świata zalecają, by każdego dnia w naszym jadłospisie pojawiło się minimum 400 g owoców i warzyw, w 5 porcjach. Niestety, Polska podobnie jak wiele innych krajów świata, wciąż boryka się z problemem niskiego spożycia tych produktów.

  • Dieta dobra na odporność

    Przed częstymi infekcjami ochronić maluszka mogą dwa składniki, probiotyk dla dzieci i witamina D. Sprawdź, jak włączyć je do jego diety, aby zmniejszyć ryzyko infekcji.

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    ...jak najczęściej korzystać z dobrodziejstwa warzyw i owoców. Sięgając po soki oraz przetwory, możemy dostarczać witamin, składników mineralnych, pochodzących z owoców i warzyw także zimą.(...)Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych...

  • Soki tłoczone na zimno – dlaczego warto je pić?

    ...5 porcji owoców i warzyw każdego dnia – to zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia jest powszechnie znane. I choć wiemy, jak ważne jest dla zdrowia i samopoczucia – szczerze przyznajemy, że nie zawsze udaje się go przestrzegać. Istnieje jednak sposób, który znacznie ułatwi jego codzienną realizację. To soki z owoców i warzyw, tłoczone na zimno i utrwalane w unikalnej na polskim rynku technologii...