• Informacje na temat:

    jak sie gotuje zupe grzybowa

Przepisy na temat: jak sie gotuje zupe grzybowa
  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...wielkanocnych stołach równie często pojawia się sękacz, którzy przyrządza się podobnie jak śląskie kołacze. Pod tą nazwą kryje się pieczone na obrotowym rożnie ciasto biszkoptowe, które spływając w czasie(...) żurek jest obowiązkowym elementem wielkanocnego śniadania w każdym polskim domu, to właśnie kujawska wersja została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przyrządzany na żytnim zakwasie z obowiązkowym...

  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej, aromaty i smaki nie pozwalają jej się oprzeć. Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie niestety kaloryczna, niemniej zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie.

  • Grzyby! Dary naszych lasów

    ..., obieramy, kroimy w kosteczkę. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy kilka minut. 2. W tym czasie grzyby(...) gotujemy. Natkę płuczemy, suszymy, grubo siekamy. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy natkę. Gotową zupę rozlewamy na ciepłe talerze. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Wartość...

  • Makaron po polsku

    Włosi znają niezliczone rodzaje makaronów, a dania które z nich przyrządzają są słynne na cały świat. Ale w kuchni polskiej makaron również ma swoje miejsce - potrafimy przyrządzać go według receptur, o jakich Włochom nawet się nie śniło!

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., spożywaną ze wspólnego naczynia, okraszoną niczym więcej jak tylko kawałkami sera ( telemei), masłem i śmietaną; tak przyrządzoną mamałyge serwuje się w każdej restauracji. W Siedmiogrodzie posmakować można(...) dodaje się baraninę). Można je spotkać przyrządzone podobnie jak w Polsce - w liściu kapusty, ale kiszonej, albo też na sposób bałkański - w liściu winorośli. Oba rodzaje dusi się w sosie pomidorowym. Dla...

  • Obiad w godzinę - 10 propozycji

    ...szaszłyki z warzywami. Doskonałym dodatkiem będzie ryż. Zupa pomidorowa Soczyste szaszłyki Obiad elegancki i wyszukany W krótkim czasie można przygotować dania o wyrafinowanym smaku. Jeżeli(...) przygotować zieloną zupę ziołową i kremowego kurczaka curry. Jeżeli w którejś z dłuższych przerw między podróżami przygotowali pikle kaukaskie - teraz będą jak znalazł. Zielona zupa ziołowa Kremowy...

Artykuły na temat: jak sie gotuje zupe grzybowa
  • Sekrety udanych zup

    ...„Zupa musi być” – to motto naszych babć i mam. I choć ich zupy były gęste i zawiesiste, wciąż wspominamy ich smak, próbując go odtworzyć. Oto rady, które pomogą wam odnaleźć smak dzieciństwa, ale dzięki którym zupy będą smaczne, ale nie tak ciężkie jak w kuchni babci.

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Żeby po świętach nic się nie zmarnowało

    Supermodny trend zero waste (czytaj ziroł łejst) tłumaczymy jako "niemarnowanie"”. Jest ekologiczny i oszczędza… czas. Ograniczenie ilości wyrzucanego jedzenia jest proste. Możemy zacząć od tego, co zostało ze świąt. Podpowiadamy, jak to zrobić, by było smacznie, zdrowo i ekologicznie.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Jak nie przytyć w święta?

    ..., w mniejszych ilościach. Możesz wnieść wkład w Wigilię i przyrządzić jakąś lekką potrawę, np. rybę po grecku. Jeśli to ty przygotowujesz wieczerzę, ogranicz tłuszcz. Nie podsmażaj pierogów, tylko skrop oliwą, karpia upiecz w naczyniu żaroodpornym i zaserwuj rolmopsy marynowane w korzennej zalewie zamiast tradycyjnego śledzia w oleju. Barszcz lub kresowa zupa migdałowa są lżejsze niż grzybowa ze...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • O zupach i cudach

    Przyznaję, że to dziwne, zwłaszcza w Polsce, bo zupy mamy naprawdę świetne, lecz właśnie dlatego lubię je celebrować, delektować się jedzeniem zarówno wytwornej grzybowej, jak i zwykłej ogórkowej(...) - angielskie powiedzenie "bread is the staff of life" znaczy mniej więcej tyle, że chleb jest jak kostur, stanowi naszą podporę w drodze przez życie. Ale zanim człowiek nauczył się go piec, robił zupy...

  • Jedni ją uwielbiają, z kolei inni unikają jej jak ognia. Okazuje się jednak, że wątróbkę można przygotować w taki sposób, aby ze smakiem zjadł ją nawet największy niejadek. Fot. 123RF/Picsel Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację. Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z...

  • Rewolucja na talerzu

    ...recenzje. - Skoroś mnie namówił na te Obiady, gołąbku, jesteś jakby... no, moim wspólnikiem - Lucyna podkreśla zasługi męża. - Jaki chciałbyś procent? Tylko go nie przehulaj - żartuje. Ale on się nie śmieje. Na ogół jest poważny, jakby samo życie specjalnie go nie radowało. A Lucyna przeciwnie, dlatego deklaruje brawurowo: - Połowę twego smutku wezmę na siebie, zrzuć go z pleców, mój gołąbeczku...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...