• Informacje na temat:

    jak serwować wino w restauracji

Przepisy na temat: jak serwować wino w restauracji
  • Rusza pierwsza edycja festiwalu z "Z ognia i Z Wody"

    Już ponad dwadzieścia restauracji zgłosiło chęć udziału w niecodziennej akcji, która rusza 25 czerwca. Przez cztery czerwcowe dni ich goście będą mieli okazję przekonać się, jak temat steków i owoców morza interpretują krakowscy szefowie kuchni.

  • ​Tapas, czyli "pokrywki"

    Słynne hiszpańskie przystawki, czyli tapas lub pinchos, jak kto woli, w dziesiątkach odmian, wszechobecne w barach, ale też nieodzowne w najbardziej renomowanych restauracjach, powszechnie nazywane kuchnią w miniaturze - o fenomenie miniprzekąsek pisze Maciej Bernatowicz.

  • Kogel-mogel "na bogato"

    Prosty deser z surowych żółtek utartych z cukrem, czyli kogel-mogel, zna chyba każdy. To danie można wzbogacić rozmaitymi dodatkami, jak np. białe wino czy truskawki i odkryć jego smak na nowo.

  • Styria - "spiżarnia" Austrii

    ..." wołowina i ryby, jak złotopstrąg ze styryjskich jezior. Jako kulinarne specjalności i ambasadorowie kuchni styryjskiej polecają się styryjskie wino, połyskujący zielono olej z pestek dyni i styryjskie(...) nad jakością w wykonaniu około 3 000 styryjskich winiarzy składają się na światową sławę miejscowych odmian. Szlachetny trunek dojrzewa w trzech rejonach uprawy winorośli i zaprasza do odwiedzin...

  • Magia cypryjskiej kuchni

    Położenie geograficzne wyspy sprawia, że w cypryjskiej kuchni widać wpływy zarówno greckie jak i tureckie. Na panujące tam tradycje kulinarne ogromny wpływ miała również Wielka Brytania. Cypr przez(...)! Ma ono kilka znaczeń. Jest to, bowiem tradycyjna zarówno dla Grecji, Turcji jak i Cypru uczta złożona z małych dań-przekąsek - mięsnych bądź rybnych. Niech was jednak nie zmyli słowo "przekąski", bo...

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    ...niejedna osoba. Czym zatem jest kawa? Otóż, samo słowo "kawa" pochodzi od arabskiego słowa "kahwe", które znaczy "wino, napój roślinny". Natomiast do większości języków europejskich przeniknęło przez(...) kilka informacji na temat tego popularnego napoju. Chcesz dowiedzieć się jakie właściwości ma kawa? Jakie były jej dzieje na przestrzeni wieków oraz ile jest jej gatunków i rodzajów, zapraszamy do...

  • Szwajcarskie smaki

    ...ma swój sposób przyprawiania potrawy czosnkiem, gałką muszkatołową i wiśniową wódką. Fondue występuje w wielu odmianach, jak np. pieczarkowe, pomidorowe czy z ziołami. Potrawa nie tylko smakuje, ale(...)... zaśpiewać. W restauracji porcja fondue dla jednej osoby to wydatek ok. 20-24 CHF. Więcej o fondue. Ser z ogniska? Kolejnym klasycznym, zimowym daniem jest wywodzące się z Wallis raclette...

  • Erotyzm przy stole

    ...czasopisma i poradniki dla par doradzały, jak zorganizować romantyczną kolację, do znudzenia powielając jeden obraz: elegancko nakryty stół, biały obrus, równiutko ustawione dwa nakrycia, sztućce lśniące w blasku świec, ona w długiej wieczorowej sukni, on w garniturze, a nawet w smokingu, w kieliszkach czerwone wino. Zamiast niezwykłym wydarzeniem łamiącym rutynę, mini-przyjęcie dla dwojga stało się...

  • Wszystkie smaki Salzburga

    Baumkuchen, salzburską wersję sękacza, a nawet pieczeń ze strusia, którą, jak autor sam przyznaje, przyrządzał tylko raz. Drugi biegun salzburskiej kuchni to proste jadło ciężko pracujących alpejskich górali - głównie potrawy bazujące na mące i kartoflach. Popularne są różnego rodzaju kluski i knedle takie jak Pinzgauer Nocken (kluski ziemniaczane z farszem), ale też potrawy znane w innych okolicach...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    .... Koszyczek wypełniony grubymi kawałkami chleba zawsze stoi na stole, zarówno w restauracji jak i w każdym greckim domu. Jada się go, odłamując niewielkie kawałki. Grecy jadają chleb w ogromnych(...) tam dania są zgodne z oryginałem, warto wiedzieć trochę więcej o tradycyjnej kuchni greckiej. Wielki start Mezedes czyli małe przekąski są równie charakterystyczne jak utwory Homera czy rzeźby...

Artykuły na temat: jak serwować wino w restauracji
  • Winny savoir-vivre: Jak podawać wino? Jak je pić?

    Picie wina wydaje się na pierwszy rzut oka prostą czynnością. Butelka wina, kieliszek i… czego chcieć więcej. Jeśli jednak chcemy w pełni docenić ten trunek warto zwrócić uwagę na to jak wino serwujemy. Wystarczy kilka prostych zasad i każdy, bez względu na to czy jest koneserem czy początkującym smakoszem, będzie mógł rozkoszować się trunkiem w domowym zaciszu.

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • ​Najstarsze krakowskie restauracje

    ...1880 restaurację prowadził J. Ząbik, a po 1900 niejaki Mrozowski, do którego później jako wspólnik dołączył zdymisjonowany starosta krakowski doktor Władysław Wnęk, który nalewając piwo w restauracji(...), iż najprawdopodobniej (choć nie na pewno) właśnie tam odbyła się słynna uczta. Restaurację tę w roku 1951 upaństwowiono, były to bowiem czasy, w których "prywaciarzy" traktowano jak wrogów Polski...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Wino w kuchni: Do jakich dań je dodawać

    Wino – nic tak dobrze nie podkreśla smaku potrawy. Nie wystarczy jednak go tylko zaserwować, by magia zadziałała – należy starannie dobrać gatunek wina do konkretnej potrawy. Jak to zrobić?

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....

  • Jak skomponować idealne menu weselne?

    Niewiele osób wyobraża sobie udane wesele bez dobrej muzyki porywającej do tańca, smacznych dań i wybornych trunków. Jednocześnie każdy ma inne zwyczaje i upodobania kulinarne. Jak usatysfakcjonować wszystkich gości, a przy tym nadać swojemu przyjęciu indywidualny rys?

  • Ojczyzną serów pleśniowych jest Francja. To tam produkuje się największe ilości tego przysmaku. Jednak od kilku lat popularnością cieszy się także w Polsce. Poznaj wszystkie sekrety sera pleśniowego i dołącz do grona jego wiernych fanów. Zdjęcie 123 rf Najprościej możemy podzielić sery pleśniowe na te z porostem pleśniowym i z przerostem pleśniowym. Pierwszy rodzaj dojrzewa od 2 do 6 tygodni i ma charakterystyczną zewnętrzną białą pleśniową skórkę. Ten rodzaj sera pleśniowego Francuzi jedzą...

  • ​Jak zorganizować wesele bez alkoholu?

    ...". Narzeczeni jednak naprawdę nie muszą się tłumaczyć ze swojej decyzji, a goście powinni to uszanować i w żadnym razie nie przemycać alkoholu ani zakupować go w barze restauracji. Jak rozkręcić(...) dla jednego gościa należy przygotować butelkę wódki i coś na zapas. Kiedy państwo młodzi decydują się na dużą liczbę zaproszonych, sam alkohol rodzi ogromną kwotę. Do tego należy postawić na stole wino...

  • Lampka wina do obiadu, czy kolacji nadaje posiłkom elegancji. By dodać do tego smak, trzeba potrafić dobrać wino. Fot. 123RF/Picsel Najprostszy i powszechnie znany podział win - białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs - to nie wszystko. Istnieją dwie podstawowe zasady, którymi należy się kierować wybierając wino do potrawy. To zachowanie zasady kontrastu i dopasowania. Na czym to polega? Wina muszą być w przeciwnym smaku do potrawy tak, by nie zlały się z ich nutami smakowymi . Jednocześnie...