• Informacje na temat:

    jak samemu zrobić sajgonki

Przepisy na temat: jak samemu zrobić sajgonki
  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    Według danych z 2016 roku przychody ze sprzedaży słodyczy na świecie wyniosły 190 miliardów dolarów! W konsumpcji batonów, czekolad i ciastek przodują Amerykanie, ale Polacy też nie mają powodów do dumy. Przeciętny rodak zjada bowiem aż 4,6 kilogramów łakoci rocznie. O zagrożeniach, jakie niesie za sobą tak wysokie spożycie gotowych słodyczy oraz ich zdrowych zamiennikach rozmawiam z Karoliną...

Artykuły na temat: jak samemu zrobić sajgonki
  • ​Ola Nguyen: Lubię sobie pożuć

    Lubię boczek, ozór wołowy, podroby. Żałuję, że ludzie nie czerpią przyjemności z żucia - mówi Ola Nguyen, pochodząca z Wietnamu zwyciężczyni 7. edycji programu MasterChef i autorka książki "Mozaika smaków". - Po programie zaczęłam bardziej komponować talerz jak płótno, na którym chcę pokazać moje możliwości. Teraz zaczynam od tego, jak dana potrawa ma wyglądać, a później wybieram teksturę i smak...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Chiny - kraj sprzeczności

    Marcin Jacoby - doktor sinologii Uniwersytetu Warszawskiego, autor książki "Chiny bez makijażu" wyjaśnia, jak Chiny z kraju eksportującego malowane w kwiaty termosy i herbatę stały się jednym z liderów technologii kosmicznej oraz światową potęgą ekonomiczną.

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Uwaga! Mogę eksplodować!

    Jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych gwiazd telewizji. Ma tysiące przyjaciół i równie wielu wrogów. Jak sobie z nimi radzi? W rozmowie z SHOW zdradza sposób. Podpowiada też, jak postępować z mężczyznami.

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Fot. 123RF/Picsel Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności...

  • ...”. Niekonwencjonalna teoria zawarta w książce antropologa Zachariego Stichina podaje pogląd, że pełniły rolę metki, znaku dla brakującego ogniwa w ewolucji - człowieka małpoluda, hodowanego jak zwierzęta(...) poziomu profesjonalizmu stała się też częścią współczesnej kultury. Na ich temat powstają popularne programy reality show takie jak „Miami Ink” na kanale Discovery Channel. Dziś ludzie na całym świecie...

  • Moda na samodzielne produkowanie piwa dotarła także do Polski. Nasi rodacy uwielbiają ten trunek, dlatego wielu z nich decyduje się spróbować swoich sił w roli browarnika. Sekrety domowej produkcji piwa zdradza nam Mirosław Robak - główny piwowar w krakowskiej Starej Zajezdni. Są dwa sposoby na uwarzenie własnego piwa w domu. Pierwszym jest zrobienie go ze słodu (zgodnie ze starą sztuką piwowarstwa), natomiast drugim przygotowanie piwa z tzw. Brewkitu. Warzenie piwa ze słodu daje nam pełne...

  • Jedyne zdrowe fastfoody

    .... Zawijaj je jak gołąbki lub formuj ciasny rulon. Następnie odłóż na 15 minut zawiniętą stroną pod spód. 4. W głębokim garnku rozgrzej olej, ostrożnie wkładaj po 3-4 sajgonki, smaż na złoty kolor(...) więcej, tym udka będą bardziej pikantne. Do marynaty włóż udka, wymieszaj i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Z mleka, mąki, jajek i proszku do pieczenia przygotuj ciasto jak na naleśniki...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

Wideo na temat: jak samemu zrobić sajgonki
  • Jak zrobić sajgonki?

    Jak zrobić samemu sajgonki? Małgorzata Molska zaprezentowała naprawdę szybką wersję przygotowania tych azjatyckich przekąsek. Okazuje się, że zrobienie ich bez udziału dalekowschodniego profesjonalisty jest nad wyraz proste.