• Informacje na temat:

    jak rozmrozić ugotowane pierogi

Przepisy na temat: jak rozmrozić ugotowane pierogi
  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    ...przed zamrażaniem, jak i po rozmrożeniu.  Podstawowe zasady mrożenia mięsa Do mrożenia nadaje się każde surowe mięso, pod warunkiem, że nie było wcześniej rozmrożone. Proces ten powinien odbywać się(...) zapakuj w osobną torebkę, by zapobiec ich sklejeniu. Rozmrozisz tylko tyle, ile w danej chwili będziesz potrzebować.  Jak mrozić ryby? Podobnie jak w przypadku mięsa, do mrożenia nadają się...

  • ABC letniej diety

    Wakacje to czas przygody. Także tej kulinarnej. Podpowiadamy, jak w okresie lata układać menu brzdąca, by dopisywało mu zdrowie i apetyt.

  • Ulubione letnie przysmaki

    ...pół ugotowane jajka i nieco dosól do smaku, a otrzymasz lekki i zdrowy posiłek. D jak dania z grilla Malca po 1. roku można już zapoznać ze smakiem papryki, cukinii czy ziemniaków z rusztu. Smyk(...), sparzone gorącą wodą, bez z pestek i skórki. P jak pierogi na słodko Wprawdzie samodzielne zrobienie tego dania wymaga sporo czasu i umiejętności, ale pierogi z jagodami, truskawkami, czy białym...

Artykuły na temat: jak rozmrozić ugotowane pierogi
  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Żeby po świętach nic się nie zmarnowało

    Supermodny trend zero waste (czytaj ziroł łejst) tłumaczymy jako "niemarnowanie"”. Jest ekologiczny i oszczędza… czas. Ograniczenie ilości wyrzucanego jedzenia jest proste. Możemy zacząć od tego, co zostało ze świąt. Podpowiadamy, jak to zrobić, by było smacznie, zdrowo i ekologicznie.

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Letnie zatrucia pokarmowe - jak ich uniknąć?

    ...przydrożnej cukierni. Niestety, dodawane są do nich często surowe jajka. Te zaś mogą zawierać pałeczki salmonelli. Jak się ustrzec zatrucia Wysoka temperatura, upał sprawiają, że bakterie stają się bardzo(...) garmażerka np. pierogi z mięsem, sałatka z majonezem czy pasztet. Pamiętaj, jeśli stwierdzisz, że mięso jest niedogotowane czy niedopieczone, zrezygnuj z jedzenia go. Jeśli zarazisz się salmonellą...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Lato bez zatruć

    ...schłodź i jak najszybciej schowaj do lodówki. Raz rozmrożonej żywności nigdy ponownie nie zamrażaj. Dbaj o to, by ryby i mięso były dogotowane lub dopieczone. Gdy jesz poza domem, nie wybieraj miejsc...

  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy też Australijczycy zachwycają się ich smakiem. Tylko jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale również bardzo ładne? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy twierdzą, że w przypadku pierogów liczy się przede wszystkim wnętrze. Pomysłów na różnego rodzaju farsze - zarówno te słodkie, jak i wytrawne - znajdziecie co nie miara. Jednak naszym zdaniem, równie istotnym...

  • Lato bez zatruć

    Znajdujące się w nich bakterie gronkowca czy salmonelli nie zmieniają też ich smaku. Ale gdy dostaną się do żołądka, uszkadzają błonę śluzową układu pokarmowego. Niektóre z nich wydzielają bardzo groźne toksyny. Pojawia się ból brzucha, biegunka, wymioty. To objawy zatrucia.  Bakterie można przechytrzyć!  Jeśli samodzielnie przyrządzasz posiłki, jedz je zaraz po ugotowaniu, resztę schłodź i jak...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...