• Informacje na temat:

    jak robimy ogórki kiszone

Przepisy na temat: jak robimy ogórki kiszone
  • Pięć sposobów na idealne ogórki kiszone

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Jak ugotować bób?

    Bób, podobnie zresztą jak truskawki, należy do najbardziej lubianych kulinarnych symboli wczesnego lata. Jak go ugotować, by był jak najsmaczniejszy?

  • Zajęło mi kilka sezonów ogórkowych by utworzyć smak idealny dla mnie i mojej rodziny. Po kilku latach okazało się, że smak tych właśnie ogórków kiszonych jest idealny nie tylko dla mojej rodziny :) To już było wielkie uznanie dla mnie :)

  • Tomasz Jakubiak zachęca do robienia kiszonek

    Na sezon jesienno-zimowy zaopatrujemy się w słoikowe przetwory. Kucharz Tomasz Jakubiak zachęca do robienia kiszonek. - Są fenomenalne, a my ich nie doceniamy - zauważa. Jakubiak radzi PAP Life, aby tak samo jak ogórki kisić czosnek, chili czy pomidory.

  • Super surówka do pbiadu ido kanapek... Pamiętam jak podoną sałatkę babcia robiła do obiadu........

  • Świąteczne pogotowie ratunkowe – sposoby, jak zaoszczędzić czas

    Święta Bożego Narodzenia to okres wzmożonej aktywności w polskich domach. W kuchni panuje jeden wielki rozgardiasz, a domownicy zastanawiają się, w co ręce włożyć, by ze wszystkim zdążyć na czas. W takich warunkach nietrudno o czymś zapomnieć. Jak możemy poradzić sobie ze świątecznymi kryzysami?

  • To przepis właściwie bardziej na ogórki małosolne niż kiszone, ponieważ przechowywane w odpowiednich warunkach, tj. w chłodnej piwnicy, nawet po roku będą smakowały jak małosolne.

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Cześć!!! Moja spiżarnia powoli zapełnia się po brzegi. Ostatnio robiłam kiszone ogórki. W dużych słoikach zamykałam je razem z chrzanem, czosnkiem i koprem. Tak przygotowane, wyglądają obłędnie, i już się nie mogę doczekać, kiedy będę mogła ich spróbować. :)

Artykuły na temat: jak robimy ogórki kiszone
  • Kiszone rzodkiewki

    ...(opcjonalnie) i ciepłą, ale nie gorącą wodą. Mieszanką zalewam rzodkiewki, zakręcam i odstawiam na tydzień lub dwa. Można je też przyrządzić bardzo tradycyjnie, tak jak ogórki, pociąć na mniejsze kawałki albo kisić w całości w kamionkowym naczyniu przyciśniętym talerzem i kamieniem - tak jak to robiły nasze babcie i prababcie. Najlepiej nie wypełniać słoika czy kamionki po brzegi, fermentacja to...

  • Czy warto robić domowe przetwory?

    ..., obniża temperaturę, działa przeczyszczająco, ułatwia zasypianie. Pomaga też przy anemii. Ogórki kiszone Są dobrym źródłem błonnika i składników mineralnych. Pod wpływem bakterii rozkładane są zawarte(...) kupnych odpowiedników. Dlaczego? W domu robimy je ze świeżych warzyw i owoców, pochodzących z własnego ogródka lub zaufanego źródła, np. gospodarstw ekologicznych, gdzie do uprawy nie wykorzystuje się...

  • Magda Gessler: Ogórek mizerny i niemizerny

    Moją ulubioną wersją świeżego ogórka jest ogórek po wileńsku. Obrane ogórki przekrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona i polewamy delikatnym, lipowym miodem. Jemy w rozkoszy pod obłędnie pachnącą(...) soli i pieprzu i jesteśmy w szwabskim niebie. Pamiętam, że smakowała mi też odmiana tej sałatki przyrządzona ze świeżych ogórków, choć nie była tak dobra, jak ta z kiszonych. Większość Polaków...

  • Pora na ogórka z pola

    W Polsce przetwarza się ponad 90 proc. zbiorów ogórka. A do przetworów najlepiej nadają się ogórki polowe z drugiej połowy sezonu. O fascynującej roślinie, jaką jest ogórek, opowiadają w rozmowie z PAP badaczki roślin warzywnych.

  • Jak mądrze schudnąć na wiosnę?

    ..., jak to zwykle robimy, tylko, co najmniej raz na pół roku. To nam się naprawdę przyda - przekonuje Bosacka. Kolejnym krokiem, po uzyskaniu od lekarza wyników badań, jest wizyta u dietetyka(...) produktach, bez żadnego wydziwiania, bez surowych ryb, limonek, jagód goi czy olejów kokosowych. Tylko nasze polskie, najtańsze produkty - ogórki kiszone, kasza, chude mięso oraz ryby - wylicza Bosacka...

  • Jak uspokoić kołatanie serca?

    ...i chrup codziennie osiem pestek dyni. Te dwa produkty mają dość sporo magnezu, od którego zależy rytmiczne bicie serca i prawidłowa praca układu sercowo-naczyniowego. Aby jak najlepiej przyswoić magnez, staraj się jeść kaszę z mięsem, kiszoną kapustą lub kiszonym ogórkiem. Wypij codziennie szklankę soku pomidorowego. W ten sposób dostarczysz sobie potasu, równie ważnego jak magnez. Reguluje on...

  • Jak nie zaburzyć pracy jelit

    To co i jak jemy ma ogromne znaczenie dla pracy jelit. One nie lubią zmian, ale cenią udoskonalenia w naszej diecie. Co robić, aby nie zaburzyć ich pracy?

  • Co robić, by malec polubił...

    ..."paluszki", obtaczaj w mące i smaż na chrupko; ● rób pasty do kanapek, np. z wędzonej makreli, białego sera, ogórka kiszonego, ziół i jogurtu naturalnego. Z dodatkiem tego przysmaku możesz też(...) Zawierają m.in. witaminę C, beta-karoten i potas. Chociaż są słodkie i soczyste, nie wszystkie smakują małym dzieciom. Maluchy nie przepadają za kwaśnymi owocami, takimi jak niektóre jabłka, porzeczki...

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ...skoków. Bez ograniczeń możesz jeść warzywa, w których w 100 g porcji jest mniej niż 6 g węglowodanów. To surowe i kwaszone ogórki, kiszona kapusta, rzodkiewki, cykoria, sałata, seler naciowy, szpinak(...) czynne działają jak lek przeciwcukrzycowy, pobudzający produkkcję insuliny.  Używaj przypraw, które obniżają poziom cukru i pobudzają aktywność insuliny - to goździki, kozieradka pospolita (główny...

  • Zaparcia - jak sobie z nimi radzić

    ..., ogórki). Kiszone warzywa zawierają kwas mlekowy, który poprawia przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn. Ułatwiają też trawienie tłuszczów, białek i węglowodanów. Są niskokaloryczne i mają...