• Informacje na temat:

    jak robi sie faworki

Przepisy na temat: jak robi sie faworki
  • Kruche i delikatne. Faworki idealne!

    Tych posypanych cukrem pudrem ciastek w kształcie złożonej kokardki nie sposób nie lubić. Faworki - nazywane też chrustem, a niekiedy kreplami - robi się dość łatwo. Jak sprawić, żeby były idealnie kruche? Podpowiadamy!

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...której żadne polskie święta nie mogą się obyć. Robimy z niej przepyszne, tradycyjne ciasta, takie jak pierniki, makowce, serniki, a także różne rodzaje pierogów czy tradycyjne uszka z grzybami(...) propozycji dostarczając tym samym do organizmu pełną gamę składników odżywczych. Jak podkreśla dr hab. Dariusz Włodarek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz ekspert akcji "Zboże...

  • Najlepsze przepisy na pyszne pączki

    Tłusty czwartek to najwspanialszy dzień dla wszystkich łasuchów. Wedle tradycji objadamy się przeróżnymi smakołykami, do najpopularniejszych specjałów tego dnia należą: pączki, faworki oraz karnawałowe róże! Oto kilka specjalnych przepisów na dzisiejszy dzień.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...w niebezpiecznym kierunku, ograniczam jedzenie. Inną zasadę stosuję przy okazji świąt. By móc sobie w tym czasie pofolgować, przechodzę na dietę nie po świętach, jak robi to większość z nas, ale przed nimi(...) po maśle. Tak jak na przykład dzisiaj. Rano uzgodniłyśmy, że mama zrobi flaczki dla całej rodziny, a ja zrewanżuję się schabowymi roladkami i faworkami na deser. W ich przygotowaniu asystował mi...

Artykuły na temat: jak robi sie faworki
  • Chrust, chrustek, faworki

    ...i śmietaną, dodajemy do mąki, mieszamy ze stopionym masłem i spirytusem, zagniatamy. Ciasto przenosimy na stolnicę i wyrabiamy lub wybijamy (jak w przepisie na faworki), wałkujemy i wycinamy z niego równą(...)Chrust lub faworki - jak głosi legenda zawdzięczamy niedbalstwu młodego adepta sztuki cukierniczej, który miał przyrządzić pączki, a przez przypadek na tłuszcz wrzucił paseczek ciasta i... Nie...

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...

  • Często zastanawiam się w ciągu tygodnia, co robić w sobotę. Czasem mam nawet jakieś pomysły, ale jak już jest sobota, wpadam w rutynę. Piję kawę w szlafroku,...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Jak to bylo ?

    Cos kolo tego, ze " jaka to ja wspaniala jestem, bo to i swoja prace zrobie i jeszcze kluseczki zrobie i powypiekam co badz "... Nic dodac nic ujac.Wspaniala...

  • Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Jak wyglądają faworki idealne?      fot. 123RF.COM Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka....

  • Tradycja zapustna a bezpieczeństwo domowników

    Tłusty Czwartek to szaleństwo objadania się pączkami, faworkami, donatami, różami karnawałowymi i innymi słodkościami. Kupujemy je w ulubionych piekarniach w ilościach niemal hurtowych i dzielimy się z rodziną czy znajomymi z pracy. Coraz częściej jednak wracamy do tradycji samodzielnego, domowego robienia pączków.

  • Tłusty czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Fot. 123RF/Picsel Koniec karnawału, czyli okresu pomiędzy Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, zbliża się nieubłaganie. Nazwa tego okresu najprawdopodobniej wywodzi się od łacińskiego "carnavale", czyli "pożegnania mięsa". Etymologia tego słowa etymologia bywa...

  • Wiosna w mojej kuchni

    Tak cos powoli sie zaczyna... dzisiaj ostatki, ale ja juz nie mam najmniejszej ochoty ani na faworki, ani na paczki czy inne bugnes. Raczej chce wiosny,...

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...