• Informacje na temat:

    jak przyrządzić owoce morza

Przepisy na temat: jak przyrządzić owoce morza
  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    Afrodyzjak to tajemnicza substancja wokół której powstało wiele legend. Już w czasach starożytnych biegli w tajemnych sztukach sporządzali napoje miłości oraz mikstury zwiększające libido. W skład(...) podstawę wielu dań, cieszących się dużą popularnością pod różnymi szerokościami geograficznymi. Jak wykorzystać kulinarne afrodyzjaki i stworzyć z nich potrawy, które idealnie sprawdzą się podczas...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Dlaczego kuchnia portugalska jest wyjątkowa?

    Portugalska kuchnia jest jedną z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych w Europie. Łączy w sobie zarówno smaki historycznych portugalskich potraw, jak i inspiracje z Afryki i Brazylii. To z pewnością kuchnia dla miłośników dań z ryb i owoców morza.

  • Panga? Nie, dziękuję

    Lady chłodnicze we wszystkich marketach w Polsce, w dziale ryby i owoce morza od kilku lat oferują paczki z lśniącymi, lodowymi języczkami. Ryba ta pojawia się także w menu nawet bardzo dbających o opinię i starających się zaskoczyć wyszukanymi daniami restauracjach. Ale tak naprawdę, jedyną zaletą pangi jest jej niska cena.

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    Jesień to pora roku, która nie ma w zwyczaju nas rozpieszczać. Niskie temperatury, wiatr i deszcz, brak słońca oraz ciągle nawracające przeziębienie. To skojarzenia, które najczęściej przychodzą nam na myśl kiedy zbliża się okres listopadowo - grudniowy. Jednak pomimo złej pogody, krótszego dnia i spadku nastroju, wciąż nazywamy ją „piękną, złotą jesienią”. Dlaczego? Bowiem jak żaden inny...

  • Pięć sposobów na wędzonego pstrąga

    ...znakiem owoców, warzyw i... wędzonych ryb. Bez względu na kartkę w kalendarzu, zawsze możemy przywołać atmosferę wakacji nad morzem. Jak to zrobić? Przygotować danie z wędzonego pstrąga lub wybrać świeżą rybę, która jest dostępna przez cały rok. Świeża ryba z Polski dostępna cały rok - Jest smaczną i zdrową rybą. Można go upiec, przyrządzić na grillu lub sięgnąć po wędzonego pstrąga, który...

  • Lekkostrawne grillowanie

    ...wszystko - każdy rodzaj mięsa, ryby, owoce morza, warzywa (ziemniaki, paprykę, bakłażany, patisony, kukurydzę, cebulę, czosnek) oraz owoce (jabłka, banany, gruszki, śliwki). Serwowane potrawy zależą(...) nic innego jak pieczenie na specjalnie do tego przeznaczonym ruszcie zbudowanym z drutu. Dzięki temu podczas pieczenia z porcji mięsa wytapia się zbędny, tłuszcz. Pierwotna zawartość tłuszczu może...

  • Miłość od kuchni

    ...nadawać się mogą na romantyczną kolację. Od warzyw i mięs, poprzez grzyby i przyprawy, aż po owoce morza. Każdy z nich swoją skutecznością obroni się sam i za pomocą kulinarnej lekcji historii(...) zwyczajne lenistwo. Jak przygotować się do tego dnia, zaskoczyć drugą połówkę i przeżyć wyjątkowy wieczór... To proste! Najpierw trzeba wybrać się na plac targowy, tam zaopatrzyć się w niezbędne...

Artykuły na temat: jak przyrządzić owoce morza
  • ​Jak zapanować nad podjadaniem? Oto pięć strategii

    ...warzywa i owoce, a także świeże owoce morza czy mięso - na ogół znajdują się wszystkie w tym samym miejscu. Te mniej zdrowe, a bardziej przetworzone rzeczy czekają na półkach w środkowych alejkach. Kiedy(...) humoru tak jak resztki linguine. Czasami oprócz dobrych intencji potrzeba czegoś jeszcze. Tu do gry włącza się strategia. Aby właściwa dieta rzeczywiście mogła wywrzeć swój dobroczynny wpływ, musi...

  • Uwielbiasz ryby, ale przeraża Cię ich patroszenie i filetowanie? Masz ochotę spróbować raków i krewetek, ale nie wiesz, jak się do nich zabrać? Przeczytaj! 60 potraw z 40 gatunków ryb i frutti di mare! Od prostego makaronu z łososiem po subtelne filety z tuńczyka z limonką! Pierwsza część książki zawiera wskazówki związane z zakupem, przechowywaniem, rozmrażaniem i sprawianiem ryb i owoców morza. Dowiesz się także, jak przyrządzać danie na parze, dusić, grillować i smażyć. Poznasz niezbędne...

  • Jesteś na Cyprze? Tego musisz spróbować!

    Cypr, jedna z największych i najpiękniejszych wysp Morza Śródziemnego, ma wiele do zaoferowania przede wszystkim w kwestii kulinarnej. Ktoś, kto jada jak przysłowiowy ptaszek, będzie żałował. Stoły uginające się pod niesamowitą ilością jedzenia, świeże owoce oraz oryginalne desery to prawdziwa uczta nie tylko dla oczu!

  • Niektórzy twierdzą, że owoców morza lepiej unikać, gdyż ich spożywanie grozi zatruciem. Inni przekonują, że ze względu na obecność kwasów omega-3 i niską kaloryczność, powinny stanowić podstawę diety osób zmagających się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Kto ma rację? Przedstawiamy wady i zalety spożywania owoców morza. Dieta śródziemnomorska wychwalana jest przez dietetyków za bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika oraz witamin i minerałów. Głównym źródłem białka u...

  • Kulinarne zalety pstrąga

    Jest zdrowy, dobrze komponuje się z wieloma składnikami, świetnie smakuje zarówno przyrządzony na parze, jak i na patelni, grillu, w piekarniku czy uwędzony – mowa oczywiście o pstrągu, jednej z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych żyjących w Europie Środkowej. Jak go przygotować, by zachwycić gości i zaskoczyć rodzinę?

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Specjalnie dla użytkownków serwisu Smaker.pl Marcin Moczydłowski (utalentowany Barista, trener w Akademii Espresso) opowiedział i pokazał jak przyrządzić znakomite Espresso. Mistrz Polski Barsitów pokazał również technike LatteArt. Skąd pochodzi Espresso? Co oznacza jego nazwa? Jak przyrządzić ten rodzaj kawy według włoskiej zasady 4M? Tego wszystkiego możesz dowiedzieć się oglądając pokaz Marcina Moczydłowskiego!

  • Ryby mają głos

    Kucharze zachwalają ich zdrowotne właściwości. Ale ryba rybie nierówna. Które najlepiej jeść? Specjaliści nie są zgodni: dietetycy mówią jedno, ekolodzy drugie. Sprzeczne zalecenia ekspertów sprawiają, że łatwo się pogubić. Jak wyplątać się z tej sieci? Oto nasz przewodnik, dzięki któremu dowiesz się, co lepsze: szprotka czy płotka.

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Wołowinę można przyrządzić tak, by wszystkim smakowała.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować...

Wideo na temat: jak przyrządzić owoce morza
  • Przepis na smażone kalmary

    Piotr Ogiński postanowił wziąć "na warsztat" owoce morza. W tej odsłonie vloger pokazał jak przyrządzić smażone kałamarnice. Zdradził również, jak przygotować kalmary, by nie były gumiaste.