• Informacje na temat:

    jak przygotować mięso do słoików

Przepisy na temat: jak przygotować mięso do słoików
  • Mięsa w sosie  z leśnymi grzybami

    Zarówno drób, jak i wieprzowina czy wołowina, w połączeniu ze świeżymi grzybami są wyjątkowe - pyszne, aromatyczne i nasycone smakiem. Spróbuj dań przyrządzonych według naszych przepisów.

  • Jak w filmie - smażone zielone pomidory...

    Choć nie przyznajemy się do tego otwarcie, lato ma się ku końcowi. Dzieci wróciły do szkoły, a na straganach pojawiają się pierwsze zwiastuny kończącego się sezonu: zielone pomidory. Można z nich przyrządzić pyszną konfiturę, wzbogaconą korzennymi przyprawami.

  • Gruszki na dziś, gruszki na jutro

    Owoce sezonu - gruszki mogą być podstawą smacznego deseru. Ci, którzy lubią ostrzejsze smaki, mogą przygotować gruszki w zalewie octowej, do mięs. Gruszki mogą zawojować wasz stół.

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Szynka jak marzenie Dawniej przygotowanie szynki do pieczenia zajmowało sporo czasu. Wieprzowe mięso trzeba było poporcjować, usunąć kości i odpowiednio zaprawić. Dziś ta droga została znacznie(...) i wstawić do pieca. By potrawa miała głęboki smak, a mięso było soczyste, należy wybrać odpowiednią szynkę. Doskonałą jakość gwarantuje zakup od dużego, sprawdzonego producenta. Szynka Świąteczna...

  • Czarna... sól

    ...i przyprawy, a następnie wyrabiamy jak ciasto. Później rozkładamy je równomiernie na blasze, a piec rozgrzewamy do temperatury 200 st. C i pieczemy przez 20 minut. W trakcie pieczenia autor radzi zdecydować, jak bardzo zwęgloną sól chcemy otrzymać. "Ja często piekę masę do czasu, aż zbrązowieje. Czasami jednak pozwalam, żeby całość się zwęgliła" - zdradza Baron. Po przestygnięciu, miksujemy masę. Co...

  • Dżem z... obierek ziemniaków

    Ziemniaki można przygotować na wiele sposobów. Z tych, które zostaną po obiedzie, można zdobić np. kopytka. Aby w 100 proc. wykorzystać to warzywo, a więc w duchu zero waste, szef kuchni Julian Karewicz z obierek radzi zrobić... dżem.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●kieliszek białego wytr. wina ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej(...) ●1/2 szkl. bulionu ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Pierś kurczaka pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 min, by żółtko niezupełnie się ścięło. Mięso...

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    Wielkanoc to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie w towarzystwie pysznego jedzenia. Podobnie, jak Boże Narodzenie, święta wielkanocne obfitują w tradycyjne dania, które koniecznie muszą pojawić się na stole w tym czasie. Jakich specjałów nie może zabraknąć na najważniejszym śniadaniu w roku?

  • Śliwka na świątecznym stole

    Mało jest w kuchni produktów, które mają tak szerokie zastosowanie jak śliwka. Pasuje zarówno do dań słodkich i słonych. Można ją dodać do świątecznych potraw albo wyczarować z niej jadalne prezenty.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...- 1/2 gł. kapusty Jak przygotować? - Mięso dokładnie opłucz, po czym starannie osusz, a następnie pokrój w cieniutkie paseczki. Szybko obsmaż je na silnym ogniu na oleju, pod koniec soląc. Zdejmij(...) -ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz Jak przygotować? - Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś...

Artykuły na temat: jak przygotować mięso do słoików
  • Śmiertelna trucizna w słoikach

    ...być bardzo groźne dla zdrowia. Jad kiełbasiany (czyli toksyna botulinowa) to bardzo silna trucizna, która może być zawarta nie tylko - jak sugeruje nazwa - w przetworach mięsnych i konserwach. Okazuje(...). z powodu mody na samodzielne przygotowywanie żywności "bez konserwantów". Skąd się bierze jad kiełbasiany? O tym, że można się nim zatruć, jedząc nieświeże wędliny lub mięso, wie już chyba każdy...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    Przyrządza ją na leśnym palenisku, a potrawę uszlachetniają świeżo zebrane kurki. Z tego odcinka programu dowiemy się też, jak zrobić wędlinę-kiełbasę w słoiku oraz jak przygotować i uwędzić udka(...) majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką. Dokładnie wyrobić i przełożyć do wyparzonych słoików. Ubić. Między mięsem a wieczkiem zostawić 2-3 cm pustej przestrzeni. Brzegi słoików...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Przygotowania do świąt – zakupy czas zacząć!

    Niezależnie od tego, czy święta spędzamy w dużym, czy też nieco węższym gronie, musimy się do nich odpowiednio przygotować. Przygotowania te to nie tylko uprzątnięcie domu czy też wybór ozdób, które nadadzą odpowiedniego charakteru naszemu wnętrzu. Owe przygotowania to również zakupy. I chociaż wydaje nam się, że do świąt jeszcze wiele dni i tygodni, to tak naprawdę to najlepszy czas na to, aby...

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...

  • Wszyscy zagrypieni? Jak możesz się uchronić?

    ...zapotrzebowania. Nie żałuj też sobie natki pietruszki - jedna łyżka zieleniny pokryje twoje dzienne zapotrzebowanie nie tylko na witaminę C, ale i A. Poza dodawaniem natki do zup, spróbuj przygotować(...) zapobiec grypie, przyjmuj łyżeczkę na pusty żołądek. A jeśli choroba się już rozwinęła - zjadaj do pięciu łyżeczek dziennie. Probiotyki Jak najczęściej (szczególnie teraz, zimą) sięgaj po surówki...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Jak oszczędzać wodę w domu? Sześć prostych trików!

    ...spragnione owady i małe żyjątka, które spotkasz we własnym ogródku. Wodę dla jeży przelej do małych podstawek lub zakrętek od słoików, owadom zapylającym przygotuj poidełko.  Jak zrobić poidło dla pszczół...

  • Polacy uwielbiają kotlety schabowe. Chcąc przygotować je naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je sobie przypomnieć. Fot. 123RF/PicselCzęsto mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie...