• Informacje na temat:

    jak przygotowac mięso do sloikow

Przepisy na temat: jak przygotowac mięso do sloikow
  • Mięsa w sosie  z leśnymi grzybami

    Zarówno drób, jak i wieprzowina czy wołowina, w połączeniu ze świeżymi grzybami są wyjątkowe - pyszne, aromatyczne i nasycone smakiem. Spróbuj dań przyrządzonych według naszych przepisów.

  • Jak w filmie - smażone zielone pomidory...

    Choć nie przyznajemy się do tego otwarcie, lato ma się ku końcowi. Dzieci wróciły do szkoły, a na straganach pojawiają się pierwsze zwiastuny kończącego się sezonu: zielone pomidory. Można z nich przyrządzić pyszną konfiturę, wzbogaconą korzennymi przyprawami.

  • Gruszki na dziś, gruszki na jutro

    ..., witaminy A, E i K. Najpopularniejszą i najbardziej lubianą odmianą gruszek jest klapsa. Ceniona za bardzo soczysty i słodki miąższ, podobnie jak inna dobrze znana odmiana - konferencja oraz Triumf...

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Szynka jak marzenie Dawniej przygotowanie szynki do pieczenia zajmowało sporo czasu. Wieprzowe mięso trzeba było poporcjować, usunąć kości i odpowiednio zaprawić. Dziś ta droga została znacznie(...) i wstawić do pieca. By potrawa miała głęboki smak, a mięso było soczyste, należy wybrać odpowiednią szynkę. Doskonałą jakość gwarantuje zakup od dużego, sprawdzonego producenta. Szynka Świąteczna...

  • Czarna... sól

    ...i przyprawy, a następnie wyrabiamy jak ciasto. Później rozkładamy je równomiernie na blasze, a piec rozgrzewamy do temperatury 200 st. C i pieczemy przez 20 minut. W trakcie pieczenia autor radzi zdecydować, jak bardzo zwęgloną sól chcemy otrzymać. "Ja często piekę masę do czasu, aż zbrązowieje. Czasami jednak pozwalam, żeby całość się zwęgliła" - zdradza Baron. Po przestygnięciu, miksujemy masę. Co...

  • Dżem z... obierek ziemniaków

    Jak opowiada PAP Life Julian Karewicz, o pomyśle na dżem z obierek z ziemniaków usłyszał od zaprzyjaźnionego barmana, który na owym dżemie serwował koktajle. - Kiedyś się z tego jego pomysłu śmiałem, a dziś pewnie on śmiałby się ze mnie - żartuje szef kuchni. Barman nie zdradził swojego przepisu, sugerując Karewiczowi, że robi się go tak, jak każdy inny dżem, czyli gotując produkt w cukrze. I tak...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●kieliszek białego wytr. wina ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej(...) ●1/2 szkl. bulionu ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Pierś kurczaka pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 min, by żółtko niezupełnie się ścięło. Mięso...

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    Wielkanoc to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie w towarzystwie pysznego jedzenia. Podobnie, jak Boże Narodzenie, święta wielkanocne obfitują w tradycyjne dania, które koniecznie muszą pojawić się na stole w tym czasie. Jakich specjałów nie może zabraknąć na najważniejszym śniadaniu w roku?

  • Śliwka na świątecznym stole

    Mało jest w kuchni produktów, które mają tak szerokie zastosowanie jak śliwka. Pasuje zarówno do dań słodkich i słonych. Można ją dodać do świątecznych potraw albo wyczarować z niej jadalne prezenty.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...- 1/2 gł. kapusty Jak przygotować? - Mięso dokładnie opłucz, po czym starannie osusz, a następnie pokrój w cieniutkie paseczki. Szybko obsmaż je na silnym ogniu na oleju, pod koniec soląc. Zdejmij(...) -ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz Jak przygotować? - Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś...

Artykuły na temat: jak przygotowac mięso do sloikow
  • Śmiertelna trucizna w słoikach

    ...być bardzo groźne dla zdrowia. Jad kiełbasiany (czyli toksyna botulinowa) to bardzo silna trucizna, która może być zawarta nie tylko - jak sugeruje nazwa - w przetworach mięsnych i konserwach. Okazuje(...). z powodu mody na samodzielne przygotowywanie żywności "bez konserwantów". Skąd się bierze jad kiełbasiany? O tym, że można się nim zatruć, jedząc nieświeże wędliny lub mięso, wie już chyba każdy...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    Przyrządza ją na leśnym palenisku, a potrawę uszlachetniają świeżo zebrane kurki. Z tego odcinka programu dowiemy się też, jak zrobić wędlinę-kiełbasę w słoiku oraz jak przygotować i uwędzić udka kurczaka. Obie te propozycje świetnie sprawdzą się podczas jesiennego biwaku. Deser również powstanie z myślą o wyprawie w plener, bowiem Ewa Wachowicz upiecze drożdżówkę z konfiturą malinową...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Przygotowania do świąt – zakupy czas zacząć!

    Początek grudnia to moment, w którym często rozpoczynamy planowanie listy gości oraz potraw, jakie pojawią się na wigilijnym stole. Niewielu z nas zdaje sobie też sprawę z tego, że już teraz możemy(...) i z domu wyrusz już dziś! Unikniesz dzięki temu stania w kolejkach i nerwowych zakupów na ostatnią chwilę. Kup już dziś Jeżeli już dokładnie wiesz jakie dania zaserwujesz podczas Wigilii, masz problem...

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...

  • Wszyscy zagrypieni? Jak możesz się uchronić?

    ...zapobiec grypie, przyjmuj łyżeczkę na pusty żołądek. A jeśli choroba się już rozwinęła - zjadaj do pięciu łyżeczek dziennie. Probiotyki Jak najczęściej (szczególnie teraz, zimą) sięgaj po surówki(...) - sygnalizuje odwodnienie. Daj sobie cynk Niezwykle przydatny - zarówno w leczeniu jak i zapobieganiu infekcjom - jest także cynk, ponieważ wykazuje właściwości przeciwwirusowe...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...

  • Jak oszczędzać wodę w domu? Sześć prostych trików!

    ...spragnione owady i małe żyjątka, które spotkasz we własnym ogródku. Wodę dla jeży przelej do małych podstawek lub zakrętek od słoików, owadom zapylającym przygotuj poidełko.  Jak zrobić poidło dla pszczół...

  • Mięso w naszej rodzimej kuchni gra szczególną rolę i jest wyjątkowo lubiane przez Polaków. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób je prawidłowo przygotować. Sprawdź nasze porady, dzięki którym dowiesz się, jak przyrządzać mięso lepiej, zdrowiej i smaczniej. Fot. 123RF/Picsel Tylko na rozgrzanym tłuszczu Błędem często popełnianym przez początkujących (lub niecierpliwych) kucharzy jest niedostateczne rozgrzanie patelni i oleju przed smażeniem mięsa. Smażenie na zimnym tłuszczu spowoduje...