• Informacje na temat:

    jak przechowywać zupę

Przepisy na temat: jak przechowywać zupę
  • Jak zażegnać kuchenne katastrofy?

    .... Warto też umieścić przecier w pojemnikach na lód i zamrozić. Pomidorowe kostki będzie można przechowywać dużo dłużej. Pęknięte jajka Jak uniknąć niespodzianek w postaci wypływającego białka(...) Jak zamrozić kluski, by po odmrożeniu nie były sklejone? Wystarczy lekko je obgotować, wystudzić, umieścić w zamrażalniku (na ok. 30 min.), a gdy stwardnieją należy zapakować je do woreczków...

  • Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.

  • Mrożone kostki oliwy z ziołami idealne do zup i sałatek

    Szymon Rączka, współtwórca polskiej wersji cieszącego się popularnością na całym świecie bloga "Handimania", zdradza PAP Life, jak można zachować świeżość ziół na dłużej. "Wystarczy zatopić ulubione(...) i wyjątkowy smak szybko i na bieżąco zużywają się w kuchni, w zamrażalce można przechowywać je około miesiąca.

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • UNIKALNE ROZWIĄZANIE OD ŁOWICZA – SPRAWDŹ, JAK ŁATWO TERAZ WYCISNĄĆ POMIDOORA!

    ...to, co najlepsze. Teraz to możliwe! Dzięki koncentratowi Łowicz 30% w wyjątkowo nowatorskim opakowaniu – saszetce. To propozycja, jakiej jeszcze nie było. Jest lekka, wygodna w przechowywaniu do czasu(...) zawartość – aż do ostatniej kropli. Nic się nie zmarnuje! Koncentrat, podobnie, jak inne produkty marki Łowicz – pomidory w puszce i przecier w kartoniku – ma wysoką zawartość potasu oraz jest bez dodatku...

  • Pomidor to aromatyczne, orzeźwiające i odżywcze warzywo wywodzące się z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Sprowadzony do Europy i popularnie uprawiany w Polsce nie uodpornił się na chłodne dni i noce,które nastają wraz z początkiem jesieni. Aby zachować nasze pomidorowe plony na dłużej przed nadejściem chłodów należy pomidory zerwać. Ale gdzie i jak je przechowywać aby zielone powoli dojrzewały i nie gniły ? Oto kilka sprawdzonych porad.

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...powinniśmy sprawdzić, w jakim stanie jest produkt. W serach i jogurtach są konserwanty. Nic złego nie stanie się z mąką, kaszą, ryżem, jeśli tylko będziemy je dobrze przechowywać. Są już dyrektywy unijne, które w niektórych krajach wprowadzają brak daty ważności na suche pokarmy, octy czy oleje. Co najczęściej niepotrzebnie wyrzucamy? - Jak pokazują badania prowadzone przez Federację Polskich Banków...

  • Dziś gotuję pyszną wiosenną zupę - okroshka. Gotuję ten przepis od wielu lat i lubię go zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W razie potrzeby możesz dodać musztardę lub kefir, jak każdy lubi. Okroshka jest bardzo orzeźwiająca w czasie upałów. Smacznego!

  • Jak gotować dla smyka?

    ...​Przyrządzanie zdrowych posiłków dla dzieci to nie lada sztuka. Nasz ekspert podpowiada, jak je przygotowywać, by nie traciły wartościowych składników.

  • Nie ma nic lepszego i smaczniejszego na rodzinny obiad niż domowy rosół. Ten smak... Ten aromat... Domowy rosół jest niezastąpiony przy przeziębieniu oraz kacu. Jest także bazą do różnorodnych zup /np. tradycyjnej poniedziałkowej pomidorówki:)/. Czasem jednak pomimo wszelkich starań rosół wychodzi zbyt tłusty. Wielkie "oka" pływające na powierzchni nie wyglądają zachęcająco a w smaku czujemy tylko tłuszcz. Na szczęście taką zupę można uratować. Jest na to kilka sposobów.

Artykuły na temat: jak przechowywać zupę
  • Jak przechowywać żywność  w lodówce

    W rozlokowaniu zakupów w lodówce pomaga wiedza, w jakiej temperaturze i ile dni mogą być przechowywane.

  • Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Jak ją przechowywać, aby jak najdłużej zachowała swoje właściwości? Fot. 123RF/Picsel Dobra mąka ma swoisty zapach mielonego zboża, nie powinnyśmy w niej wyczuwać żadnych obcych aromatów, a na języku pozostawia lekko słodkawy posmak. Produkt powinien mieć jednolity, zbliżony do białego kolor, nie mogą w niej występować smugi w...

  • Sekrety udanych zup

    ...„Zupa musi być” – to motto naszych babć i mam. I choć ich zupy były gęste i zawiesiste, wciąż wspominamy ich smak, próbując go odtworzyć. Oto rady, które pomogą wam odnaleźć smak dzieciństwa, ale dzięki którym zupy będą smaczne, ale nie tak ciężkie jak w kuchni babci.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Zupa krem z cukinii

    ...  Obraną cebulę kroimy w piórka, umytą cukinię w kostkę, tak samo jak obrane i umyte ziemniaki. Z gałązki rozmarynu obrywamy listki i siekamy. Z cytryny wyciskamy sok. Plastry łososia oddzielamy(...) doprawiamy pieprzem i solą.  Zupę rozlewamy do głębokich talerzy lub miseczek. Na wierzchu kładziemy kilka pasków wędzonego łososia, łyżkę schłodzonej śmietany i posypujemy posiekanym rozmarynem. Podajemy...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • Jak wykorzystywać w kuchni pieczarki

    ...pysznym farszem do pasztecików czy tartinek z ciasta francuskiego. Świetnie komponują się ze smażoną młodą kapustą albo bigosem. Przygotować można z nich też zupę i sos. Zamiast mięsa Wegetarianie(...) pieczarki mają dłuższą trwałość niż białe odmiany. Pieczarki można przechowywać przez 2-3 dni w lodówce, zapakowane w papier lub tekturę. W folii grzyby szybko się psują.

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie...

  • Antybiotykoterapia. Jak o siebie dbać?

    Najważniejsza jest dieta uzupełniona probiotykami. Taki duet zmniejszy skutki uboczne tych leków.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

Wideo na temat: jak przechowywać zupę
  • Zmysłowe smaki: Jak ubić śmietanę?

    zapachy, należy więc przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, - jeśli chłodzimy śmietanę w zamrażalniku należy uważać, aby się nie zmroziła, gdyż wtedy raczej nie uda nam się jej ubić, - jeśli śmietana podczas ubijania się rozwarstwi można próbować ją ratować, dolewając małymi porcjami świeżej śmietany i miksując do uzyskania gładkiej masy. Jak ubić śmietanę? – dokładne

  • Zmysłowe smaki: Jak ubić śmietanę?

    zapachy, należy więc przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, - jeśli chłodzimy śmietanę w zamrażalniku należy uważać, aby się nie zmroziła, gdyż wtedy raczej nie uda nam się jej ubić, - jeśli śmietana podczas ubijania się rozwarstwi można próbować ją ratować, dolewając małymi porcjami świeżej śmietany i miksując do uzyskania gładkiej masy. Jak ubić śmietanę? – dokładne