• Informacje na temat:

    jak przechowywać brokuły

Przepisy na temat: jak przechowywać brokuły
  • Jak gotować dla smyka?

    ...​Przyrządzanie zdrowych posiłków dla dzieci to nie lada sztuka. Nasz ekspert podpowiada, jak je przygotowywać, by nie traciły wartościowych składników.

  • Co dobrego w brokułach?

    Brokuły ostatnio często goszczą na naszych stołach. I słusznie, są smaczne i zdrowe, a do tego bardzo łatwo przygotować z nich coś niezwykłego. Nie trzeba na nie czekać aż do wiosny, gdyż są dostępne przez cały rok, zarówno świeże, jak i mrożone.

  • Zgotuj sobie zdrowie - tylko al dente

    W określonych temperaturach dobrodziejstwa pokarmów znikają, a czasem nawet powstają związki toksyczne - wskazuje dr Frederic Saldmann, kardiolog i dietetyk. Wyjaśnia jak najlepiej przygotowywać potrawy, tak, aby w pełni korzystać z ich dobrodziejstw.

  • Wybierz to, co najlepsze

    Wszystkie produkty w menu dziecka powinny być zdrowe, świeże i w doskonałym gatunku. Sprawdź, jak rozpoznać te naprawdę naj...

  • Pomysły na obiad

    Kolorowe towarzystwo 1. Zielonych warzyw, takich jak ogórki, sałata, cukinia, szparagi czy brokuły, nie powinno się przechowywać w bliskim sąsiedztwie pomidorów czy papryki. Czerwone jarzyny(...) tarce o dużych oczkach i usmażysz w głębokim oleju. Dla polepszenia smaku dodaj marchewkę. Warzywa na zupę - krem Na zupę-krem nadają się: pomidory, bakłażan, dynia, cukinia, kalafior i brokuły...

  • Sztuka przyrządzania warzyw bez tajemnic

    Jak ugotować warzywa, by nie straciły wartości odżywczych? Co zrobić, by nie ciemniały tuż po pokrojeniu? Na co zwrócić uwagę przygotowując surówkę? Czyli krótki przewodnik dla tych, którzy chcą "wycisnąć" z warzyw jak najwięcej!

  • Witamina C. Łatwo ją stracić

    ...się w podciśnieniu i z wykorzystaniem niskiej temperatury, która nie przekracza 33°C,  owoce nie tracą witamin i substancji odżywczych, tak jak ma to miejsce w przypadku suszenia tradycyjnego(...) Katarzyna Barczyk. Aby zachować jak najwięcej witaminy C w codziennym menu, powinniśmy zapamiętać kilka prostych trików. Wszelkie surówki lepiej przygotowywać tuż przed podaniem, by nie narażać ich...

  • Przykazania zdrowego gotowania

    ...produkty świeże i dobrej jakości Te zepsute, nawet w niewielkim stopniu, od razu wyrzucaj. Pod żadnym pozorem nie podawaj ich smykowi, nawet jeśli gołym okiem widzisz tylko odrobinę pleśni. Tak naprawdę(...) składniki znajdujące się w marchewce czy kalafiorze rozpuszczają się w wywarze, który zazwyczaj się wylewa (wyjątkiem są zupy). Tymczasem gotowanie na parze pozwala zachować zarówno smak, jak...

  • Gotowanie bez wpadek

    ...). Przeciery warzywne z dodatkiem mleka czy pulpeciki przetrzymuj do miesiąca, a mięso - maksymalnie dwa miesiące. Produkty mrożone w temperaturze poniżej -20°C można przechowywać znacznie dłużej. Brokuły(...)Czasem drobiazg decyduje o tym, czy posiłek będzie wartościowy, czy wręcz przeciwnie. Jak sprawić, by dostarczył smykowi mnóstwa cennych składników i na pewno nie zaszkodził? Poznaj kilka zasad...

  • Słoiczki są OK

    ...jest ono tak zdrowe, jak ugotowane w domu. Czy mają rację? Specjaliści od żywienia dzieci są zdania, że gotowe dania dla niemowląt i posiłki przygotowywane w domu są równie dobre. Jest jeden warunek - produkty, z których przygotowuje się domowe obiady, muszą być wysokiej jakości, zdrowe i sprawdzone (warzywa powinny pochodzić z upraw ekologicznych, a mięso z zakładów posiadających certyfikaty...

Artykuły na temat: jak przechowywać brokuły
  • Prawidłowe przechowywanie żywności

    Czy wiesz jak prawidłowo przechowywać żywność?

  • Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Jak ją przechowywać, aby jak najdłużej zachowała swoje właściwości? Fot. 123RF/Picsel Dobra mąka ma swoisty zapach mielonego zboża, nie powinnyśmy w niej wyczuwać żadnych obcych aromatów, a na języku pozostawia lekko słodkawy posmak. Produkt powinien mieć jednolity, zbliżony do białego kolor, nie mogą w niej występować smugi w...

  • Jak zachować świeżość owoców i warzyw

    ..., brokuły, marchewki, sałaty, zielony groszek. Trzymaj je więc z daleka od wymienionych owoców.  Banany z kolei nie lubią niczyjego towarzystwa - trzymaj je w izolatce czyli w oddzielnej misce lub koszyku...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Jak zaoszczędzić na jedzeniu

    Nie musisz rezygnować z jakości ani z tego, co lubisz. Wystarczy, że dobrze wykorzystasz swoje zakupy i nie będziesz ich marnować.

  • Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy? Fot. 123RF/Picsel Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    Nie zawsze masz czas, aby pędzić rano na targ po owoce i warzywa, a przecież nie może ich zabraknąć w wiosennej i letniej kuchni. Podpowiadamy, jak przechowywać warzywa i owoce, aby mieć je zawsze pod ręką.

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym...

  • Nietolerancja pokarmowa: Jak ją leczyć

    Choć to tylko zwykłe jabłko, szklanka mleka, kawałek pizzy – mogą być sprawcami dolegliwości. Wyjaśniamy, jak zadbać o zdrowie, gdy organizm źle reaguje na niektóre pokarmy.

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...