• Informacje na temat:

    jak pokroić ciasto na ósemki

Przepisy na temat: jak pokroić ciasto na ósemki
  • Jesienne desery na ciepło

    .... Zostaw na 40 minut, by odpoczęło. Rozpłaszcz je i rozciągnij na rękach, tak jak placki na pizzę. Przełóż ciasto na ściereczkę i rozciągnij, aż będzie bardzo cienkie. Grube boki odkrój.  3. Ciasto posmaruj(...)Śliwkowa rozetka na kruchym spodzie Sposób przygotowania 1. Kruchy spód: zimne masło posiekaj i wymieszaj z mąką, cukrami i solą. Zagnieć ciasto i wylep nim foremkę. Przykryj folią spożywczą, by...

  • Gęsi smalec warto mieć i w kuchni, i w apteczce

    .... Uwaga! Jest równie kaloryczny jak zwykły smalec. Lecznicze mikstury Na przeziębienie: 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka wymieszaj z 1/2 łyżeczki smalcu i łyżeczką miodu, wypij. Stosuj 3 razy(...). Na podrażnienia skórne i przemrożenia: Do gorącego smalcu wrzuć tyle samo suszonych kwiatów nagietka. Gdy ostygnie, przecedź. Smaruj zmienione miejsca 3 razy dziennie. Jak wytopić smalec Do...

  • Egzotyczne warzywo: Karczoch

    Pochodzą z okolic Morza Śródziemnego, ale można je uprawiać także w Polsce. Podobnie jak u kalafiora, jadalny jest kwiat. Wygląda jak szyszka pokryta zielonofioletowymi, twardymi łuskami. Bardzo(...) 4-8 zł i są łatwe do przygotowania. Jak kupować i przechowywać Pąki muszą być zamknięte, a łuski zwarte, twarde, bez plam i suchych końcówek. Kolor zielony lub z odcieniem fioletu. Przejrzały...

  • Przyjęcie na stojąco i bufet

    ...swobodnie przemieszczać się wśród innych gości. Wygoda najważniejsza Nie wystarczy jednak dobre jakościowo jedzenie i napitki. Stół po pierwsze musi pięknie wyglądać. Powinien cieszyć oczy(...) jest z ciastami, deserami i owocami. Powinny być pokrojone na nieduże porcje, a owoce przygotowane - winogrona pocięte ma gałązki, arbuzy i melony na ósemki, itp. Zawsze lepiej wybrać owoce drobne, niż...

Artykuły na temat: jak pokroić ciasto na ósemki
  • Ciasta z jabłkami

    ...usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kawałki (najlepiej w ósemki). Posypać resztą cukru, podlać odrobiną wody. Chwilę podusić na wolnym ogniu. Przestudzić. 3. Białka ubić na sztywną pianę (można dodać(...)Sekrety pieczenia Bogatsze nadzienie Nic tak nie podkreśla smaku prażonych na szarlotkę jabłek, jak cynamon. Mus jabłeczny można też wzbogacić rodzynkami lub posiekanymi orzechami włoskimi...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Warkocze drożdżowe z jabłkami

    Co powiesz na delikatne, drożdżowe ciasto do popołudniowej kawy? Wypróbuj przepis na pyszny warkocz jabłkowy i ciesz się niepowtarzanym smakiem.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Placek z migdałami

    Placek możesz podawać tak jak szarlotkę – na ciepło z kulką lodów waniliowych i bitą śmietaną (ubij na krem 200 ml schłodzonej śmietanki 30 proc. z 2 łyżkami cukru pudru).

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • Ekspert radzi: Dynia

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz podpowiada, jak radzić sobie z dynią w kuchni.

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Księga smaków: Miód pszczeli

    ...i pokrój wzdłuż na ósemki, a dwie czerwone cebule na ćwiartki. Miód wymieszaj z oliwą i polej nim warzywa, mieszając, tak aby pokryły się jego warstwą. Cebule posmaruj oliwą. Ułóż warzywa w naczyniu...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...