• Informacje na temat:

    jak podawac ogorki kiszone

Przepisy na temat: jak podawac ogorki kiszone
  • Ogórkowa z cebulą

    Ogórki kiszone zawierają sporo witamin z grupy B. Przyspieszają też przemianę materii i wspomagają trawienie białek, a to nie wszystkie ich zdrowotne właściwości. Dlatego jedzmy je jak najczęściej w różnych postaciach. Dzisiaj zrobimy z nich zupę.

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    Popisowe dania kuchni śląskiej to nie tylko przysmaki na każdą okazję, ale i kulinarne wizytówki regionu. W większości są bardzo treściwe - bo jak wiadomo, gdy pan domu wracał z kopalni, musiał dobrze zjeść.

  • Soczyste kotleciki

    W chrupiącej panierce czy ze złocistą przypieczką? A może delikatny duszony? Tradycyjny mięsny czy z... bakłażana? Wybieraj śmiało, bo nasze przepisy są proste, a w chłodny dzień – nie ma jak kotlet!

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    Maia Sobczak, blogerka kulinarna i autorka książek, w swym najnowszym wydawnictwie zawarła przepisy, które nauczą nas, jak wykorzystać wszystko "do ostatniego okruszka". Np. zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań.

  • Burak królem warzyw

    O zdrowotnych właściwościach buraka pisaliśmy wielokrotnie. Ale prawda jest taka, że warzywo to jest jednym z najzdrowszych. Zawarte w nim antocyjanty sprawiają, że wzrasta nasza odporność. Badania dowodzą, że buraki mają właściwości antynowotworowe. Warto więc jeść je jak najczęściej.

  • Kiszonki na każdą okazję

    ...pomidory, paprykę, kalafiora, a nawet owoce, takie jak jabłka. Mało mówi się o tym, że w jelitach produkowane są witaminy z grupy B i witamina K. Kiszonki stymulują organizm do produkcji tych witamin, same będąc również ich źródłem. Królową kiszonek pozostaje bezsprzecznie kapusta. Kapusta pełna witamin i minerałów Kiszona kapusta, to składnica witaminy C oraz A i E. Znajdziemy w niej też potas...

  • Prawdy i mity o diecie malucha

    ...wchłanianie ważnych witamin (A, D, E i K). Czy dla małych dzieci zdrowsza jest margaryna niż masło? Nie. Dzieciom, które nie ukończyły 3. roku życia, należy podawać dobrej jakości masło i oleje roślinne (np. z oliwek, rzepakowy bezerukowy, sojowy). Do diety starszych dzieci (po 3. rż.) można natomiast stopniowo wprowadzać wysokiej jakości margaryny miękkie. Czy kupowane w sklepie przetwory dla...

  • Przysmaki z ryb

    Łosoś czy sola powinny trafiać na talerzyk dziecka regularnie. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by smyk zajadał je z apetytem.

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    Dobrze wiesz, jak ważna jest zdrowa dieta. Ale co zrobić, gdy dziecko na widok kotlecika ucieka, marchewką pluje, a mleku mówi stanowcze "nie"!

Artykuły na temat: jak podawac ogorki kiszone
  • Ogórki po przeróbce

    ...żelaza. Stereotyp, jakoby kobieta w ciąży miała ochotę właśnie na ogórki kiszone, ma swoje racjonalne uzasadnienie - panie w stanie błogosławionym często borykają się z niedoborem żelaza. Warto też(...)Fermentacja beztlenowa to nic innego jak proces kiszenia, który zachodzi dzięki bakteriom mlekowym. Wtedy to cukry proste znajdujące się w komórkach roślinnych zatrzymują proces gnicia i i rozkładają...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Z czym podawać pasztet?

    ..., podstawą dawnych przepisów były m.in. dziczyzna, mięso kuropatw czy przepiórek, zioła, aromatyczne przyprawy oraz mocne, esencjonalne alkohole, takie jak koniak, armaniak, brandy czy wino(...) o to, by był jak najwyższej jakości. Godny uwagi jest na przykład pasztet pieczony z linii Sokołów Naturrino, w którego składzie znajdziemy aż 75 proc. mięsa drobiowo-wieprzowego, podroby oraz...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Ogórek na zdrowie

    .... Różnią się też kolorem i smakiem. Ich skórka bywa gładka, szorstka lub brodawkowata. Ale wszystkie bez wyjątku przynoszą orzeźwienie. Jak głosi anegdota, walory soku z tego zielonego warzywa doceniał(...) w sałatkach, kanapkach, mizerii, można je marynować, konserwować i kisić. Zawierają związki, które działają alkalizująco, czyli posiadają zdolność odkwaszania organizmu. Podobnie jak arbuzy, są...

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • Wielka księga smaków: Ogórek

    ...kolorem i smakiem. Ich skórka bywa gładka, szorstka lub brodawkowata. Ale wszystkie bez wyjątku przynoszą orzeźwienie. Jak głosi anegdota, walory soku z tego zielonego warzywa doceniał sam Juliusz(...), mizerii, można je marynować, konserwować i kisić. Zawierają związki, które działają alkalizująco, czyli posiadają zdolność odkwaszania organizmu. Podobnie jak arbuzy, są niskokaloryczne i stanowią...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Pora na ogórka z pola

    ...początku dużo azotu, który - jak zapewnia dr Stępowska - nie wpływa negatywnie na skład owoców ogórka. Więcej azotu sprawia jednak, że tkanki ogórka są bardziej delikatne i ogórki szybciej się kwaszą(...) tkanki były zbyt młode, żeby je kwasić. Do kwaszenia najlepsze są ogórki z drugiej połowy zbiorów - opowiada badaczka. Dodaje, że jest też inny powód, dla którego ogórki kiszone pękają w słoiku - to zmiany...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...