• Informacje na temat:

    jak podawac arbuza

Przepisy na temat: jak podawac arbuza
  • Jak wychować małego smakosza

    Każda mama chciałaby, żeby jej maluszek lubił różnorodne potrawy i nie obawiał się nowości na swoim talerzyku. Oto nasze sposoby, jak rozwijać u smyka zmysł smaku, by malec zawsze miał dobry apetyt.

  • Owocowe koktajle dodające energii

    Koktajle owocowe są pełne witamin i minerałów. A smakują... wyśmienicie! Podajemy przepisy na to, jak je zrobić!

  • Egzotyczne warzywo: Ogórek kiwano

    Choć pochodzi z Afryki, jest kuzynem uprawianej u nas dyni. Smakuje jak połączenie ogórka i kiwi, a pachnie podobnie do banana.

  • Koktajle owocowe: W sam raz na upał

    Owocowy zawrót głowy dopada wszystkich. W sadach dojrzewają wiśnie i czereśnie, stragany uginają się pod ciężarem truskawek i moreli, a my zastanawiamy się jak wykorzystać te słodkie dary natury. Dobrym rozwiązaniem mogą być koktajle i smoothie na bazi wody. Szybkie w przygotowaniu, orzeźwiające i przede wszystkim zdrowe.

  • Afrodyzjaki na każdą kieszeń

    Najstarszy zachowany przepis na miłosny eliksir pochodzi ze starożytnego Egiptu, a wśród składników zawiera suszona liście akacji, tarninę i miód. Z biegiem lat odkrywano nowe produkty, które w mniejszym lub większym stopniu można nazwać afrodyzjakami.

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    .... Ulubionymi przekąskami Izraelczyków są z kolei prażone pestki słonecznika, dyni, arbuza zmieszane z migdałami, orzechami laskowymi i pistacjowymi. Odrobina Turcji Tureckie akcenty odnaleźć można(...) w naszej tradycji, bo tak jak i potrawy tak i zróżnicowana jest historia naszego kraju. Ten miks smaków to dowód na to, że mimo wszystko my Izraelczycy zawsze trzymamy się razem - podkreślił Zachi...

  • Pyszne, świeże kolorowe

    ...: jako soki, przeciery, dżemy i kompoty. Jednak najsmaczniejsze są świeże truskawki. Pamiętaj tylko, że podczas mycia chłoną wodę jak gąbka. Wtedy gorzej smakują i szybciej pleśnieją. Aby tego uniknąć, myj je z szypułkami. Maliny wyleczą przeziębienie Od 5. miesiąca.Tak jak truskawki, są bogatym źródłem witaminy C. Zawierają też sporo kwasu elagowego, który ma właściwości antybakteryjne. Sok...

  • Ulubione letnie przysmaki

    ..., które sprawiają, że dzieciom ślinka napływa do ust, są dla nich zdrowe. Jednak można je przygotować tak, by podnieść ich wartość odżywczą. A jak arbuz Jeśli jest gorąco, a nie możesz namówić brzdąca, by więcej pił, podsuń mu plaster arbuza. Ten orzeźwiający owoc zawiera ponad 90 proc. wody! Małemu dziecku warto podać miąższ pokrojony w kostkę na talerzu, a poza domem - w pudełku na żywność. Smyk...

  • Dynia nie tylko do garnka

    Indiańskie plemiona uznawały ją za afrodyzjak. Dzisiaj zalety dyni odkrywane są na nowo.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...tam dania są zgodne z oryginałem, warto wiedzieć trochę więcej o tradycyjnej kuchni greckiej. Wielki start Mezedes czyli małe przekąski są równie charakterystyczne jak utwory Homera czy rzeźby(...) - taki rytm dnia, jak wiadomo, wyznacza klimat. Ten typowy grecki rytuał znajduje coraz więcej amatorów wśród turystów przybyłych z różnych stron świata. Mezedes ma długą tradycję, sięgającą...

Artykuły na temat: jak podawac arbuza
  • Arbuz króluje na letnim stole

    Połączenie soczystego, słodkiego arbuza ze słoną kremową fetą nikogo już nie dziwi - to zestawienie kontrastujących ze sobą smaków, stało się hitem na letnich stołach. Jednak arbuz daje zaskakująco szerokie pole do kulinarnych manewrów. Jedni proponują wrzucić arbuza na ruszt. Podobnie jak w przypadku brzoskwini czy ananasa ciepło grilla nie tylko zmienia teksturę owocu, ale również nadaje mu...

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Fot. 123RF/Picsel   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity...

  • Arbuz - soczysty, słodki, słony

    Jedz go bez umiaru! Bo w kilogramie słodkiego miąższu jest tylko trzysta kalorii! Świetnie, prawda? A jak bez rozkrawania przekonać się, że arbuz już dojrzał? Opukaj go. Jeśli usłyszysz odgłos przypominający dudnienie bębna, a dodatkowo owoc jest dość ciężki, to znak, że będzie ci smakował. W wersji słodkiej lub wytrawnej.

  • Kiedy temperatury zaczynają oscylować w okolicach 30 stopni, w naszych sklepach pojawiają się pyszne arbuzy, które warto jeść nie tylko na surowo. Fot. 123RF/Picsel Czy jest drugi taki owoc, który w upalne dni równie dobrze gasi pragnienie, co arbuz? Ten wywodzący się z Afryki z owoc z rodziny dyniowatych, nazywany bywa kawonem lub „napojem pustyni". Istnieje około 1200 odmian arbuza o różnych kształtach i kolorach, które uprawia się aż w 96 krajach świata. Czy arbuzy są zdrowe? Arbuz zawiera...

  • Upały? Nie ma jak sałata!

    ...potrząsać tak długo, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. 4. W dużej misce ułożyć sałatę lodową i listki ziół, polać 2/3 sosu, wymieszać. Na wierzchu układać serduszka z arbuza oraz kuleczki...

  • Gdy letnie upały bywają bardzo uciążliwe, każdy szuka sposobu na ochłodzenie i zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Jaki owoc zarówno ochłodzi jak i nawodni organizm? Arbuz! Doskonały wybór, nie tylko na słoneczne dni. Fot. 123FR Czy jest drugi taki owoc, który w upalne dni równie dobrze gasi pragnienie, co arbuz? Ten wywodzący się z Afryki z owoc z rodziny dyniowatych, nazywany bywa kawonem lub „napojem pustyni". Istnieje około 1200 odmian arbuza o różnych kształtach i...

  • Impreza w plenerze: Gdzie i jak ją zorganizować?

    ..."przegryzły". Oprócz standardowych dodatków w postaci owoców cytrusowych, malin, arbuza czy mięty, polecamy... zielony ogórek i liście bazylii, które tworzą bardzo odświeżającą mieszankę. Dobra atmosfera(...) ) w razie gdyby wydarzył się jakiś wypadek; - zapas wody butelkowanej, która przyda się nie tylko do picia, ale i mycia naczyń czy sztućców; - sprzęt grający (chyba, że będzie korzystać ze sprzętu...

  • Wiadomo, że arbuz składa się w 92% z wody, i że doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Są jednak trzy fakty o tym owocu, które bez wątpienia cię zaskoczą. 1. W arbuzie jest więcej antyoksydantów niż w pomidorze! Arbuz zawiera dużo więcej likopenu niż surowe pomidory. W około szklance arbuza jest półtorej raza więcej tego antyoksydantu niż w dużym pomidorze. Pamiętajmy, że likopen to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, tym samym opóźniając...

  • Kolor warzyw i owoców ma znaczenie?

    O tym, że są zdrowe wiedzą nawet dzieci. Okazuje się, że znaczenie ma także kolor warzyw i owoców. Jak przekonuje Marek Borowiński, kolory połączone są z ich funkcjami. Tak więc co kolor, to inna właściwość...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...